Think tankul american Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) concluzionează că Moscova „încearcă probabil să folosească actori pro-ruși din Moldova pentru a destabiliza democrația și societatea moldovenească, pentru a preveni aderarea Moldovei la Uniunea Europeană sau chiar pentru a justifica viitoare operațiuni hibride sau convenționale împotriva R. Moldova”, în ultima sa evaluare dedicată ofensivei Federației Ruse în Ucraina, publicată pe 8 aprilie.
Potrivit ISW, bașcana Găgăuziei, Evghenia Guțul, afiliată Kremlinului, a insinuat că oficialii români controlează Guvernul Republicii Moldova – acesta fiind ultimul dintr-o serie de eforturi recente ale Kremlinului de a pune sub semnul întrebării suveranitatea guvernelor europene pro-occidentale.
Guțul a afirmat, pe 8 aprilie, în timpul unui interviu acordat postului de televiziune de stat rus Pervîi Kanal, că dacă Găgăuzia va începe procesul de separare de Republica Moldova, va exista o reacție nu doar din partea Guvernului de la Chișinău, ci și a celui de la București, despre care Guțul pretinde că „controlează” autoritățile moldovenești. Guțul a susținut că autoritățile moldovenești ar putea răspunde la separarea Găgăuziei cu „declarații zgomotoase, amenințătoare” sau pot desfășura forțe în Găgăuzia și a afirmat că Unirea R. Moldova cu România ar fi „moartea” Moldovei, a „limbii” și culturii moldovenești.
Declarațiile au loc în contextul în care, pe 5 aprilie, Guțul a declarat că Găgăuzia va începe „imediat” procesul de separare de Republica Moldova în cazul în care R. Moldova se va uni cu România.
„Interviul lui Guțul din 8 aprilie la televiziunea de stat rusă urmărește probabil să creeze condiții de justificare în fața vorbitorilor de rusă a unei potențiale agresiuni ruse împotriva R. Moldova”, se arată în evaluarea ISW.
„Kremlinul consideră probabil eforturile sale în Moldova ca parte a conflictului geopolitic existențial mai larg al Rusiei cu Occidentul.
Ministerul rus al Afacerilor Externe și reprezentanții săi au insinuat de pildă recent că țările occidentale ghidează cumva politica de securitate națională a guvernului armean și au susținut că Finlanda și-a „pierdut independența în luarea deciziilor de politică externă” de la aderarea sa la NATO”, se mai arată în evaluare.
Potrivit ISW, Moscova a făcut anterior afirmații false similare, precum că NATO controlează Ucraina și folosește Ucraina pentru a amenința Rusia, cu scopul de a submina suveranitatea ucraineană și a justifica invadarea Ucrainei de către Rusia.
„Kremlinul va continua probabil să susțină că diferitele sale state țintă nu sunt pe deplin suverane, pentru a stabili astfel condiții de informare pentru operațiunile rusești hibride sau convenționale împotriva lor”, afirmă ISW.
Guțul, vizite frecvente la Moscova
Bașcana pro-rusă a autonomiei găgăuze a revenit în aceste zile la Moscova, însoțită de președintele Adunării Populare a Găgăuziei, Dmitri Constantinov. Este a doua vizită din ultima lună pe care Evghenia Guțul a întreprins-o.
În vizita sa precedentă, Guțul s-a fotografiat cu Vladimir Putin, cei doi strângându-și mâna. Ea s-a plâns atunci de așa-zise presiuni din partea autorităților centrale de la Chișinău.