Actualitate Internă Cap de pod

Marioneta putinistă Evghenia Guțul își continuă misiunea abominabilă trasată de Moscova. Bașcana anunță semnarea unui acord cu Promsviazbank, banca mașinăriei de război a Rusiei: „Rusia a salvat din nou poporul nostru”

Marioneta putinistă Evghenia Guțul își continuă misiunea abominabilă trasată de Moscova. Bașcana anunță semnarea unui acord cu Promsviazbank, banca mașinăriei de război a Rusiei: „Rusia a salvat din nou poporul nostru”

Regiunea autonomă Găgăuzia din cadrul Republicii Moldova a semnat marţi un acord cu banca rusă Promsviazbank (PSB, aflată sub sancțiuni occidentale din februarie 2022, n.red.), care le va permite locuitorilor să utilizeze cardurile bancare ruseşti MIR, a anunţat guvernatoarea pro-rusă a Găgăuziei, Evghenia Guţul, aflată într-o nouă vizită la Moscova.

Mai multe publicații relatează, citând un articol din 2021 al publicației ruse Vedomosti, că PSB este o entitate mai mult decât dubioasă, care oferă credite neperformante și operează cu dublă contabilitate,  fiind implicat inclusiv în spălări de bani.

Proprietarii de atunci ai băncii, frații Ananiev (Dmitri și Alexei), afirmau că au fost constrânși să vândă banca statului rus. Acuzațiile că ar fi sustras 6,7 miliarde de ruble erau calificate de ei drept calomnii. În prezent, pe rolul instanțelor rusești există dosare penale împotriva lor.

Interpol a apreciat că urmărirea penală a celor doi frați este motivată politic. 

Promsviazbank a fost desemnată oficial ulterior drept bancă de sprijin a sectorului de apărare din Rusia.

Promsveazbank ar urma să conecteze locuitorii din autonomie la cardurile MIR. Anterior, Guțul promitea că prin intermediul acestora cetățenii ar putea beneficia de adaosuri la pensii și salarii.

„Astăzi semnăm un acord de cooperare şi sprijin cu una dintre cele mai mari bănci ruse, Promsviazbank (…), care ne va ajuta să conectăm locuitorii autonomiei (găgăuze n.red) cu infrastructura bancară rusă”, a scris Evghenia Guţul pe Telegram.

„Este un moment foarte important pentru noi. Rusia a salvat din nou poporul nostru şi a confirmat statutul său de prieten şi apărător al găgăuzilor”, a adăugat ea, precizând că autorităţile de la Comrat le vor distribui carduri bancare ruseşti pensionarilor şi funcţionarilor publici.

Guvernatoarea autonomiei a călătorit la Moscova împreună cu Dmitrii Constantinov, președintele Adunării Populare a Găgăuziei. 

Pe canalul său de Telegram, Guțul anunța că discută cu oficiali de la Kremlin despre acorduri de export din autonomie, livrarea gazului în regiune și introducerea sistemului de plăți MIR. Cardurile MIR sunt acceptate, în prezent, doar în state aliate Rusiei: Belarus, Tadjikistan, Venezuela, Cuba, Mongolia, Vietnam, regiunile Abhazia și Osetia de Sud și în Iran.

Este a doua vizită la Moscova a Evgheniei Guțul în ultimele luni. 

Conform ultimei analize a Institutului american pentru Studioul Războiului, legăturile Evgheniei Guţul cu Moscova şi declaraţiile privind eventuala proclamare a independenţei autonomiei, în caz de unire cu România, ar putea justifica o potenţială agresiune a Rusiei împotriva Moldovei.

Marioneta putinistă a criticat-o din nou pe preşedinta pro-europeană a Republicii Moldova, Maia Sandu, afirmând că „regimul acesteia a confiscat grosolan resurse ale partenerilor şi investitorilor noştri când au ajuns în conturile noastre sau în sistemul bancar”.

Fostă membră a partidului prorus Şor, Evghenia Guţul a declarat marţi agenţiei RIA Novosti că nu exclude posibilitatea de a fi arestată în Republica Moldova din cauza legăturilor sale cu oligarhul fugar pro-rus Ilan Şor, după ce justiţia a formulat la începutul acestei luni acuzaţii împotriva sa în cadrul unei investigaţii pentru corupţie politică. 

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.