Actualitate Internă Cap de pod

În apropierea alegerilor, Șalaru avertizează: "Dacă va fi nevoie, Rusia va investi probabil și 1 miliard de euro pentru a câștiga prezidențialele și parlamentarele din R. Moldova! Cu o guvernare pro-rusă la Chișinău, va fi permisă intrarea a zeci de mii de ruși!". Fostul ministru explică de ce e mai periculoasă în prezent așa-numita Găgăuzia decât așa-zisa Transnistria / Conferință SSWP&FSPUB

În apropierea alegerilor, Șalaru avertizează: "Dacă va fi nevoie, Rusia va investi probabil și 1 miliard de euro pentru a câștiga prezidențialele și parlamentarele din R. Moldova! Cu o guvernare pro-rusă la Chișinău, va fi permisă intrarea a zeci de mii de ruși!". Fostul ministru explică de ce e mai periculoasă în prezent așa-numita Găgăuzia decât așa-zisa Transnistria / Conferință SSWP&FSPUB

Susținând o prelegere în fața studenților Facultății de Științe Politice din cadrul Universității din București, fostul ministru al Apărării din Republica Moldova, Anatol Șalaru, a atras atenția că Rusia a schimbat strategia de destabilizare a Republicii Moldova. Întrucât nu poate viza militar R. Moldova, dat fiind faptul că trupele ruse nu au obținut succese semnificative în Ucraina, respectiv nu pot viza ocuparea regiunilor-cheie Nicolaev, Odesa și Herson pe fondul rezistenței eroice a ucrainenilor, Rusia apelează la arsenalul hibrid de destabilizare a Republicii Moldova, scopul primordial al regimului terorist de la Kremlin fiind ca forțele politice pro-ruse să câștige alegerile ce vor avea loc, prezidențiale în 2024 și parlamentare în 2025, pentru a prelua puterea la Chișinău. 

În acest context, Anatol Șalaru a avertizat că în cazul în care Rusia va reuși să instaleze o guvernare prietenoasă la Chișinău, atunci zeci de mii de ruși vor intra în R. Moldova pentru a consolida contingentul militar rus ce se află astăzi ilegal în așa-zisa Transnistria. Scenariul cu pricina va implica, printre altele, o deturnare a atenției Kyivului de pe alte zone-cheie pe care le are de apărat. 

Pentru a evidenția cât de importante sunt alegerile din R. Moldova, Anatol Șalaru a precizat totodată că, "dacă va fi nevoie, Rusia va investi și 1 miliard de euro" pentru a câștiga parlamentarele și prezidențialele. 

În privința resorturilor de care dispune Rusia pentru a destabiliza R. Moldova, Anatol Șalaru a subliniat că așa-zisa Găgăuzia este mult mai periculoasă decât e în prezent așa-numita Transnistria. În acest sens, Șalaru a explicat că R. Moldova și Ucraina dispun de suficiente instrumente, inclusiv economice, de a ține sub control regiunea separatistă transnistreană. 

Redăm analiza realizată de fostul ministru al Apărării, Anatol Șalaru, pe parcursul conferinței "Transnistria - de la conflictul înghețat la războiul hibrid", eveniment organizat pe 14 martie de think tankul studențesc Security Studies and World Politics (SSWP) în parteneriat cu Facultatea de Științe Politice din cadrul Universității din București (FSPUB):

"Astăzi, Rusia a declarat pe față că intenționează să destabilizeze situația din Republica Moldova. Prima încercare a Rusiei a fost cea militară și anume de a ajunge până la Tiraspol, dar din cauză că nu a reușit să ocupe Nicolaev, Odesa, Herson, forțele ruse și-au schimbat planul. Ideea inițială era crearea unei republici găgăuze, sudul Ucrainei să se unească cu UAT Găgăuzia și cu Transnistria și să adere la așa-numita formațiune politică teritorială Novorusia. Dar această Novorusia nu s-a mai format, iar Republica Moldova a rămas în zona de influență a Occidentului. Astăzi, atât Rusia, cât și Occidentul înțeleg importanța Republicii Moldova. Pentru Rusia este important ca Transnistria să rămână așa cum a fost. Mai mult decât atât, Rusia își dorește un Guvern pro-rus la Chișinău. Rusia a investit 50 de milioane de euro în ultimii 2 ani pentru a destabiliza situația și a aduce la putere un Guvern pro-rus. Acum s-a anunțat o nouă etapă de destabilizare. Probabil că Rusia nu va economisi bani și, dacă va fi nevoie, va investi și 1 miliard de euro pentru a câștiga alegerile prezidențiale din acest an și alegerile parlamentare de la anul. 

Care sunt pericolele? În primul rând, Occidentul, România și Ucraina nu vor ca R. Moldova să se transforme într-un avanpost, într-un cap de pod al Rusiei la frontieră cu Ucraina și la frontieră cu NATO. Pentru ca Rusia să transforme R. Moldova într-un cap de pod al ei, încearcă să discrediteze guvernarea de la Chișinău, pentru ca Maia Sandu să piardă alegerile prezidențiale și să le câștige un exponent al Moscovei. Rusia folosește toate metodele. Dacă ați observat în presă, Rusia a încercat să aducă și la București vreo 200 de protestatari pentru a manifesta într-un fel sau altul atât împotriva Maiei Sandu, cât și contra Congresului PPE care s-a desfășurat la București. Rusia a creat totodată câteva partide la Chișinău. Unele au fost interzise, altele au apărut peste noapte și au o finanțare substanțială. Rusia a corupt politicieni, ziariști, instituții mass-media. Ideea de bază a propagandei ruse este că pentru prețurile crescute, pentru criza economică în care se află astăzi R. Moldova, pentru problemele legate de furnizarea gazului e vinovată guvernarea de la Chișinău și nu Rusia, care a început un război contra Ucrainei. (...) 

Dacă la Chișinău va câștiga partida pro-rusă, atunci scenariul este foarte clar. Guvernarea de la Chișinău va permite intrarea pe teritoriul R. Moldova a zecilor de mii de ruși care vor să intre în Moldova. O va face prin diferitele căi de acces și anume rutele aeriene din Armenia, Turcia, așa cum a făcut în Cehoslovacia în 1968, când un avion de pasageri sovietic a cerut dreptul de aterizare de urgență pe aeroportul din Praga, deoarece avea probleme la motoare, iar atunci au ieșit din el 220 de parașutiști ruși. Ulterior au aterizat unul după altul, au ocupat aeroportul, au creat un centru de comandă acolo și au înăbușit în sânge revoluția din Praga. La fel se poate întâmpla și în Chișinău, doar că vor veni pașnic, vor merge la Tiraspol și vor consolida contingentul militar rus ce se află ilegal astăzi pe teritoriul R. Moldova. Nu este o problemă pentru Rusia să aducă 10-15-20 de mii de oameni la Tiraspol. În momentul în care guvernarea de la Chișinău va fi pro-rusă, toată colaborarea, căile de acces către și dinspre Ucraina, colaborarea cu NATO și UE, parcursul european al R. Moldova vor fi blocate imediat. În această situație, R. Moldova se va transforma într-un pericol atât pentru Ucraina, cât și pentru relațiile cu NATO și UE. Imaginați-vă că astăzi, conform datelor de care dispunem, 3 brigăzi militare ucrainene sunt amplasate în zona transnistreană a frontierei cu R. Moldova. În fiecare brigadă sunt în intervalul 8-12 mii de militari. Să admitem că nu sunt complete, însă 3 brigăzi stau acolo pentru orice eventualitate. Aceste brigăzi ar putea fi folosite în altă parte, pe linia frontului. Dar Ucraina nu-și permite ca pe partea R. Moldova să apară provocări. În mod similar Ucraina nu-și poate permite nici ca puterea la Chișinău să fie preluată de o grupare militară sau paramilitară rusă sau de către politicienii pro-ruși. Pe 20 februarie, ambasadorul cu misiuni speciale al Ucrainei, Păun Rohovei, a vizitat Tiraspolul și le-a transmis un mesaj foarte clar și anume că în cazul în care Transnistria se va implica în război de partea Rusiei, Ucraina va reacționa imediat și foarte dur. Cea mai interesantă parte a mesajului a fost că Ucraina va reacționa la fel dacă Transnistria va întreprinde acțiuni împotriva Chișinăului. Așadar, Ucraina nu va permite Rusiei să preia guvernarea pe cale militară sau orice altă cale la Chișinău. 

Dacă ați observat, Chișinăul a fost în ultimii doi ani destinația pentru foarte mulți politicieni europeni, respectiv din SUA. În fiecare săptămână Chișinăul e vizitat de un oficial european, iar mesajele sunt foarte clare, de sprijinire a R. Moldova. Problema cu care se confruntă actuala guvernare constă în faptul că Occidentul ne sprijină, dar Occidentul nu votează. Astfel, există pericolul creat de propaganda rusă care a reușit să convingă mulți oameni din R. Moldova că guvernarea PAS se face vinovată de situația grea în care se află astăzi statul. Situație dificilă deși au fost transferați foarte mulți bani, s-au primit multe ajutoare, însă oamenii nu au simțit aceste ajutoare în propriul buzunar. (...)

Pe de altă parte, Republica Moldova nu mai este astăzi la fel de vulnerabilă la șantajul rusesc precum era în urmă cu câțiva ani. În 2006, deputații de toate nivelele din Transnistria au lansat o solicitare similară către Rusia de a ajuta Transnistria, iar Rusia a exercitat presiuni asupra Moldovei și Moldova a cedat, întrucât exportul din R. Moldova era orientat în proporție de 70-80% spre piața rusă, gazul îl cumpăram din Rusia, iar energia electrică o primeam de la centrala termoelectrică de la Cuciurgan. Astăzi, R. Moldova și-a rezolvat problema gazului, România a construit gazoductul Iași-Chișinău, se construiește o linie de înaltă tensiune Isaccea-Chișinău, iar în cazul în care Transnistria va încerca să intre în război de partea Rusiei sau să submineze guvernarea de la Chișinău, soluțiile sunt foarte simple și evidente. În primul rând, Ucraina închide imediat gazul gratuit care vine în Transnistria din Rusia. Fără gazul gratuit din Rusia, Transnistria moare din punct de vedere economic în maxim 2 săptămâni. Gazul gratuit produce energie electrică, ciment, metal. Toată economia lor se bazează pe gazul și electricitatea gratuite. Noi în R. Moldova am avut o fabrică de ciment la Rezina, foarte modernă și bună, cumpărată de o companie din Franța. Din pricina prețurilor de damping de la fabrica de ciment care se află în regiunea transnistreană, în Rîbnița, fabrica din Rezina a dat faliment, fiindcă nu a putut face față concurenței cu cimentul venit din Transnistria, produs cu energie electrică gratuită și gaz gratuit. Iar în cazul de față Transnistria exportă pe piața europeană mai mult de 70% din tot ceea ce produce, iar R. Moldova 65%. Mai mult, principalul partener economic al Transnistriei este, de fapt, România. Iar în cazul în care se va întâmpla o provocare din partea Tiraspolului, R. Moldova poate să blocheze orice import în Transnistria și export din Transnistria. În plus, Ucraina va bloca gazul. Ei nu pot primi din altă parte gaz, oricât și-ar dori de mult. Gazul ajunge prin Ucraina. 

De aceea, eu cred că cel mai mare pericol pentru guvernarea din R. Moldova îl reprezintă UTA Găgăuzia și nu Transnistria, întrucât Transnistria e practic blocată. În orice clipă poate fi aruncat de pildă în aer podul de la Tighina, iar transnistrenii pot trece în R. Moldova doar înot. În schimb, UTA Găgăuzia a primit o pseudo-autonomie în 1994, consfințită în Constituție, iar alegerile în funcția de bașcan le-a câștigat o doamnă moscovită care s-a întâlnit cu Putin și alți demnitari ruși. Putin le-a promis că găgăuzii vor primi tot ajutorul necesar. În prezent, găgăuzii manipulează cu ideea că în cazul în care R. Moldova va adera la UE, asta înseamnă că ne vom pierde independența, ne vom pierde suveranitatea ca stat și atunci Găgăuzia are tot dreptul să iasă din componența R. Moldova, ceea ce reprezintă desigur un fals, dar e o chestiune pe care ei o vehiculează și încearcă să bage frica în alegători, să le spună că dacă vor câștiga Maia Sandu și partidele pro-europene, atunci vom avea mari probleme cu Rusia și e posibil să atace R. Moldova, iar Găgăuzia va ieși din componența statului și multe alte aspecte pe care un om cu minte nu le crede, însă sunt oameni care pică în capcana acestei propagandei ruse. (...) Unica soluție pe care Rusia o are astăzi este să destabilizeze situația în R. Moldova cu ajutorul Găgăuziei. Separatiștii transnistreni pot să protesteze cât vor acolo la Tiraspol. E ca și cum ar protesta în SUA pentru drepturile lui George Simion. Da, protestați, nu e niciun fel de problemă, dar pe noi nu ne interesează. La fel a fost și la Tiraspol. Au protestat, dar nu i-a luat nimeni în seamă". 

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.