Actualitate Internă Cap de pod

Numeroasele sinucideri ale militarilor din cadrul armatei naționale a R.Moldova. Câtă vreme condițiile serviciului militar obligatoriu NU sunt îmbunătățite, iar tradițiile nocive și personalul militar de rang superior de sorginte sovietică sunt menținute, tinerii vor continua să-și pună capăt zilelor

Numeroasele sinucideri ale militarilor din cadrul armatei naționale a R.Moldova. Câtă vreme condițiile serviciului militar obligatoriu NU sunt îmbunătățite, iar tradițiile nocive și personalul militar de rang superior de sorginte sovietică sunt menținute, tinerii vor continua să-și pună capăt zilelor

Deloc puține, sinuciderile militarilor din cadrul armatei naționale a R.Moldova rămân, din păcate, un subiect de maximă actualitate pentru societatea basarabeană, dar și pentru acest stat eșuat.

Majoritatea basarabenilor – în special cei care au familii și copii (băieți) – preferă să vorbească în șoaptă și cu mare grijă despre situația deplorabilă din cadrul armatei naționale. 

Este inexplicabil că în mai bine de 30 ani, statul basarabean nu a făcut mai nimic pentru a aduce îmbunătățiri în ceea ce privește nivelul de modernizare a condițiilor de desfășurare a serviciului militar obligatoriu. Iar condițiile în care se antrenează, dorm, mănâncă și își petrec timpul liber militarii noștri sunt esențiale pentru a spori calitatea și valoarea concepției de apărare națională. Apoi, fără aceste criterii foarte bine puse la punct, este exclus să avem o armată națională sănătoasă atât din punct de vedere moral, cât și din punct de vedere fizic. 

Pe lângă condițiile degradante în care trebuie să-și slujească patria bărbații Basarabiei noastre, mai avem și alte moșteniri care doar dăunează bunului mers al lucrurilor și propășirii armatei. Este vorba despre tradițiile sovietice nocive din cadrul armatei naționale, perpetuate an de an de către unii comandanți rusofili și cu mentalitatea sovietizată. 

Pare incredibil, dar este cât se poate de adevărat: în armata basarabeană încă mai există, pe lângă multe alte uzanțe dezumanizante, și așa-zisa “dedovșcina”, o practică sovietică de a impune respectul militarilor inferiori prin umilire. Umilirea poate îmbrăca atât formă fizică, cât și morală. În practică, toate aceste grozăvii, despre care nu ar fi cazul să exemplificăm aici,, arată mult mai dur, și nu este deloc de mirare că foarte mulți tineri militari basarabeni mai slabi de fire se sinucid în unitățile și garnizoanele în care își efectuează serviciul militar obligatoriu. 

Lucrurile nu se vor schimba în bine dacă Ministerul Apărării Naționale nu efectuează anumite remanieri, și nu pensionează vechi comandanți cu mentalitate sovietică, care pur și simplu nu mai au ce căuta acolo, căci ei nu aduc niciun fel de propășire și modernizare, și nici ”spirit prusac” NU aduc, așa cum își imaginează, ci doar moarte și mutilare mentală. Apoi, să nu uităm că foarte mulți dintre acești comandanți au viziuni rusofile și înclinații pro-ruse, ei ținând intenționat lucrurile în loc pentru a lăsa complet nepregătită, demoralizată și nemotivată armata Basarabiei noastre în fața genocidarilor ruși. 

În funcțiile de comandă ale armatei basarabene ar trebui instalați oameni noi, cu studii în România, UE și SUA, care să nu aibă legături cu domeniul apărării din fosta URSS sau Federația Rusă. Totodată, dacă statul moldovean se zgârcește să aloce resurse financiare pentru a aduce îmbunătățiri în apărarea națională, ar trebui, cel puțin, să nu ne mai batem joc de tineri. Eventual să îi trimitem cât mai des (ca să îi facem să uite cu orice prilej de dezastrul de acasă, și de faptul că statul lor nu e interesat de ei) la antrenamente, cursuri și alte forme de pregătire în afara țării, eventual în România, Țările Baltice sau în alte state NATO și UE unde vor avea parte de toate condițiile necesare pentru a se simți militari. 

(Sursa foto deschidere: ziar.md)

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.