Podul.md (prin jurnalistul Constantin Dicusar) a făcut o donație pentru ridicarea statuii Reginei Maria în Chișinău. Publicația noastră lansează și un apel public către toți românii-basarabeni și mai ales către toți unioniștii, pentru a ne urma exemplul și a contribui, în măsura posibilităților, la ridicarea statuii Reginei Maria, cea care a jucat un rol fundamental la reîntregirea României în 1918, precum și la recunoașterea internațională a drepturilor istorice și juridice ale României asupra Basarabiei noastre.
Inițiativa de a ridica un monument al Reginei Maria în Basarabia îi aparține Asociației Monumentum, condusă de către cunoscutul avocat unionist Iulian Rusanovschi. Aceasta este susținută de către Liga Studenților din Basarabia, precum și de o serie de personalități, oameni politici și activiști civici din R.Moldova.
Toți cei care doresc să se alăture acestei inițiative frumoase o pot face atât prin donații fizice, la cortul instalat de către reprezentanții Asociației “Monumentum” și Liga Studenților din Basarabia în fața Liceului Teoretic Româno-Francez “Gheorghe Asachi“ (Strada București 64, Chișinău, sectorul Centru) între orele 13:00 – 17:00, ori prin transfer bancar la datele de cont ale Asociației.
Asociația Obșteasca Asociația “Monumentum” din Republica Moldova
IDNO 1018620001687
IBAN: MD73ML000000022514342027 | MDL
IBAN: MD73ML000000022514342027 | RON
SWIFT: MOLDMD2X
B.C. MOLDINDCONBANK S.A. Filiala “Ștefan cel Mare”
Destinația plății: pentru statuia “Reginei Maria”
Monumentul închinat Reginei Maria a României Întregite va fi amplasat în scuarul Liceului Teoretic Româno-Francez “Gheorghe Asachi” din Chișinău, una dintre cele mai vechi instituții de învățământ din Republica Moldova, care în perioada interbelică a purtat numele suveranei. Statuia va fi realizată din bronz și va avea o înălțime de 6 metri. Autorul lucrării este Veaceslav Jiglițchi, cunoscut pentru alte sculpturi urbane din Chișinău. Lucrarea va reda imaginea Reginei Maria din ziua încoronării de la Alba Iulia, când a participat la Marea Unire din 1918, scrie infoprut.ro. (detalii AICI)
Ideea ridicării unui monument închinat Reginei Maria în capitala Basarabiei noastre este doar unul dintre numeroasele proiecte derulate de către Asociația “Monumentum”, o organizație panromânească înființată cu scopul reabilitării monumentelor din perioada interbelică de pe teritoriul actualei Republici Moldova.
Regina Maria a României a fost una dintre cele mai importante figuri politice interbelice ale istoriei românilor. Ea a jucat un rol fundamental atât în procesul de reunificare a provinciilor istorice românești cu patria-mamă România, cât și în ceea ce privește convingerea Marilor Puteri asupra acceptării și susținerii Marii Uniri, dar și a recunoașterii pe plan internațional a dezideratului nostru național. Neobosita luptă diplomatică a Reginei Maria pe plan internațional a făcut posibilă nu numai realizarea Reunirii, ci și definitivarea și ratificarea acestui proces (detalii AICI).