Actualitate Internă

Igor Munteanu, fost ambasador al R.Moldova la Washington: Apariția la Moscova a blocului „Pobeda” al infractorului Ilan Șor arată că s-a intrat în faza de execuție a planului de destabilizare a R.Moldova. Kremlinul și FSB ar urmări organizarea unei lovituri de stat la Chișinău

Igor Munteanu, fost ambasador al R.Moldova la Washington: Apariția la Moscova a blocului „Pobeda” al infractorului Ilan Șor arată că s-a intrat în faza de execuție a planului de destabilizare a R.Moldova. Kremlinul și FSB ar urmări organizarea unei lovituri de stat la Chișinău

Fostul ambasador al R.Moldova în Statele Unite, Igor Munteanu, apreciază, într-o opinie publicată de agenția IPN, că apariția la Moscova a blocului „Pobeda”, format din mai mulți politicieni afiliați grupului Șor, înseamnă intrarea în faza de execuție a unui real program de destabilizare pentru Republica Moldova. 

Moscova pariază pe Ilan Șor ca „vârf de lance” pentru un scenariu de subversiune și lovitură de stat, sugerând ca l-a ales anume pe el și nu pe alți concurenți pentru că stilul și tehnicile lui îi sunt mai pe înțelesul său, iar aceasta înseamnă că planurile acestuia vor avea la dispoziția sa bani, recunoaștere și susținere fără limite, mai spune Igor Munteanu, care este în prezent președintele Coaliției pentru Unitate și Bunăstare, parte a blocului politic „Împreună”. Detalii mai jos!

Context. Așa cum PODUL.md a relatat AICI, oligarhul fugar Ilan Șor, condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul „Frauda bancară”, a anunțat, de la Moscova, săptămâna trecută, crearea blocului politic „Victoria” (Pobeda). 

În „echipa de vis”, așa cum numește infractorul Șor gașca sa putinistă, se află deputata Marina Tauber, bașcana Găgăuziei, Evghenia Guțul, președintele partidului „Șansă”, Alexei Lungu, și președintele Adunării Populare a Găgăuziei, Dmitri Konstantinov. Pe scena evenimentului, pe care Șor l-a numit „istoric”, au cântat interpreții ruși Nikolai Baskov și Filip Kirkorov, dar și Jasmin, soția lui Ilan Șor. Toți acești interpreți susțin invazia militară a Rusiei în Ucraina. Detalii AICI.

În opinia exprimată pentru IPN, Igor Munteanu a menționat că moldovenii nu sunt iubiți la Kremlin pentru că s-au adunat tot mai multe nemulțumiri față de opțiunile politice de la Chișinău, iar Moscova pare tot mai deranjată de implicarea Uniunii Europene în Republica Moldova, dar și a altor parteneri occidentali. La fel, ar fi vorba despre „recunoașterea statutului de țară-candidat pentru aderarea la UE, care contrazice, conform narativelor rusești, „statutul de neutralitate al Republicii Moldova, care ignoră „interesele transnistrene” și care ar fi „o sfidare a strategiei rusești de a exercita rolul de hegemon al spațiului ex-sovietic””.

„Săptămâna trecută, la Moscova, a avut loc un „shabash” al partidei rusești, prin anunțarea blocului „Pobeda”, care a scos pe scena unui hotel luxos din capitala Rusiei o serie de personaje pe cât de ciudate, pe atât de cunoscute pentru opțiunile lor pro-putiniste – Evghenia Guțul, așa-zisa „bașcan” al UTAG, deputații Marina Tauber, Vasile Bolea, liderul Partidului „Șansa”, Alexei Lungu, dar și alte persoane cărora li s-au rezervat cu siguranță niște roluri în cadrul acestui festival de vidme (shabash). Observăm că unificarea „partidei rusești” are loc în jurul lui Ilan Șor, condamnat la 15 ani de închisoare cu executare. Ilan Șor este inclus pe mai multe liste de sancțiuni internaționale, dar asta reprezintă pentru Moscova mai degrabă o bună recomandare decât o piedică în planurile sale pentru Republica Moldova”, afirmă Igor Munteanu.

Liderul CUB precizează că mulți se întreabă de ce Șor este favoritul în acest scenariu. Pentru că „Ilan Șor este rețeta ideală de mercenar, executant al celor mai radicale scenarii de subversiune, lipsit de emoții locale (familie, rude), care i-ar putea atenua deciziile autonome, motiv testat încă de Komintern”, mai arată Igor Munteanu.

„Ilan Șor este din acest punct de vedere un personaj cu totul special pentru curatorii săi din FSB, care își construiesc intervențiile pe măsuri maximum de radicale, măsurate direct în acțiune, cât mai contrastante și executate cu cât mai multă conspirație. Din anul 2012, anul în care Ilan Șor era introdus în conducerea BEM (Banca de Economii din Moldova), Ilan a dezvoltat rețele extinse de companii „sugativă” înregistrate în diverse jurisdicții offshore, bănci rusești, trust-fonduri și rețele de cleptocrați locali, pe care i-a cooptat în mod automat la interese rusești, coordonate de FSB. (…)

Peste zece ani, Moscova are din nou toate motivele unei replici pe măsură. 2024 este anul în care se schimbă Parlamentul și Comisia Europeană, anul în care Republica Moldova așteaptă cu înfrigurare lansarea oficială a negocierilor, care depind nu doar de calitatea echipelor sale, dar și de stabilitate internă, continuitate și unitate politică”, a declarat Igor Munteanu.

Potrivit fostului ambasador, Rusia ar avea în acest moment chiar mai multe motive să revină cu un contra-scenariu în 2024 pentru că mizele sale sunt mai mari decât în 2014, iar riscul de a pierde un joc strategic contra Occidentului mai dureros.

 

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.