Actualitate Internă

Mai mulți membri ai renumitei trupe rusești „Bi-2”, care s-a declarat împotriva războiului din Ucraina, au solicitat cetățenia moldovenească. Reacția Președinției

Mai mulți membri ai renumitei trupe rusești „Bi-2”, care s-a declarat împotriva războiului din Ucraina, au solicitat cetățenia moldovenească. Reacția Președinției

Câțiva membri ai trupei „Bi-2”, precum și familiile lor, au depus marți actele pentru dobândirea cetățeniei Republicii Moldova, a anunțat șeful Cabinetului președintei Maia Sandu, Adrian Băluțel. „Țara noastră a fost, este și va rămâne în continuare prietenoasă cu toți oamenii care își doresc să trăiască în pace și bună înțelegere. Suntem un popor ospitalier, care și-a deschis brațele pentru oamenii care fug de război și o să-i ajutăm pe toți cei care sunt asupriți pentru că promovează pacea”, a scris oficialul pe rețelele de socializare.

„Trupa Bi-2 a început să fie persecutată după ce membrii și-au exprimat poziția contra războiului Rusiei împotriva Ucrainei. Ei sunt printre cei mai populari și mai valoroși artiști din estul Europei. Muzica lor este apreciată de tineri și adulți, cu muzica lor au crescut generații la rând în Moldova.

Dosarele de obținere a cetățeniei vor fi aduse la cunoștința șefei statului, Maia Sandu și vor fi examinate prin prisma „acordării cetățeniei în interesul Republicii Moldova”. În țara noastră o să fie mereu loc pentru cei care își doresc pacea, contribuie la dezvoltarea culturii, educației civice și prieteniei interetnice”, a mai scris Adrian Băluțel.

Șapte membri ai trupei au fost reținuți în ianuarie 2024 în Thailanda, după un concert, riscând să fie deportați în Rusia, acolo unde solistul Igor Bortnik a fost declarat „agent străin” de regimul lui Vladimir Putin. Potrivit Radio Svoboda, care l-a citat pe jurnalistul „Dojdi”, Mihail Kozîrev, membrii trupei ar fi fost ținuți în Thailanda într-o cușcă în aer liber, în Bangkok, la o temperatură de 35-40 de grade Celsius. Membrii trupei au fost expulzați în cele din urmă în Israel, cetățenia cărui stat o deținea unul dintre membrii trupei. 

În luna martie 2023, trupa „Bi-2” a susținut un concert la Chișinău.

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.