Actualitate Internă Focus

EXCLUSIV Document: Cazul rabinului agresat verbal în plină stradă, chiar lângă o sinagogă din Chișinău. Poliția R.Moldova a întocmit două procese verbale pentru huliganism. Toleranță zero față de antisemitism

EXCLUSIV Document: Cazul rabinului agresat verbal în plină stradă, chiar lângă o sinagogă din Chișinău. Poliția R.Moldova a întocmit două procese verbale pentru huliganism. Toleranță zero față de antisemitism

Urmare a unei solicitări Podul.md, Poliția R.Moldova a oferit mai multe detalii despre incidentul de acum o lună în care a fost implicat rabinul Mendel Axelrod, agresat verbal în plină stradă, chiar lângă Sinagoga Chabad din strada Habad Lubavitch, în Chișinău. 

În acest caz de un antisemitism neobișnuit pentru Basarabia, care a scandalizat opinia publică din Israel (detalii AICI), Poliția R. Moldova a întocmit două procese verbale pentru infracțiuni de huliganism. 

“La 7 și 8 aprilie 2024, Serviciul Unic de Urgență 112, a preluat sesizările pe faptul acțiunilor pretins ilegale manifestate de către o persoană necunoscută la Sinagoga Centrală din mun. Chișinău. Informațiile au fost înregistrate la Inspectoratul de Poliție Rîșcani a Direcției de Poliție a mun. Chișinău și dispuse spre examinare organului de constatare. Până la moment, în adresa Poliției a parvenit o plângere aferent acțiunilor pretins ilegale săvârșite la data de 8 aprilie 2024. Ca urmare, agentul constatator identificând persoana suspectă, precum și apreciind probele administrate în raport cu circumstanțele constatate ale cauzei, a relevat în acțiunile acesteia prezența elementelor constitutive ale contravenției prevăzute de art. 354 alin. (1) Cod Contravențional (Huliganism nu prea grav), fiind întocmite două procese verbale cu privire la contravenție. Totodată, prin motive de prejudecată se înțeleg acțiunile prevăzute în art. 46/3 alin. (1) din Codul Contravențional și în art. 134/21 din Codul Penal”, se arată în răspunsul Poliției R.Moldova (foto jos). 

Amintim că pe 8 aprilie curent, rabinul Mendel Axelrod a fost victima unui atac verbal antisemit. Incidentul a avut loc chiar la intrarea în Sinagoga Chabad din Chișinău și a scandalizat opinia publică din Israel (detalii AICI). 

Agresorul, care a fost între timp amendat de polițiști, inițial a fotografiat clădirea Sinagogii, după care l-a insultat pe rabin. Totul putea degenera într-o agresiune fizică, dacă nu ar fi intervenit paznicul Sinagogii, care a reușit să-l oprească pe individul agresiv. Comunitatea evreiască din R. Moldova și-a exprimat îngrijorarea față de acest incident (detalii AICI). 

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.