Actualitate Internă

Situația din Găgăuzia și „operațiunea lui Putin” în regiunea autonomă, analizate în detaliu de cea mai populară publicație de limbă germană. Frankfurter Allgemeine Zeitung: Kremlinul vrea s-o alunge pe Maia Sandu de la putere și să torpileze apropierea R.Moldova de UE

Situația din Găgăuzia și „operațiunea lui Putin” în regiunea autonomă, analizate în detaliu de cea mai populară publicație de limbă germană. Frankfurter Allgemeine Zeitung: Kremlinul vrea s-o alunge pe Maia Sandu de la putere și să torpileze apropierea R.Moldova de UE

Regiunea autonomă Găgăuzia amenință să devină o sursă de divizare în Republica Moldova, în condițiile în care Moscova caută să torpileze apropierea țării de UE, avertizează Frankfurter Allgemeine Zeitung, citată de Deutsche Welle.

Frankfurter Allgemeine propune cititorilor săi un periplu în Găgăuzia, o regiune despre care afirmă că are potențialul de a semănă zâzanie în Republica Moldova cu ajutorul neobosit al Moscovei. 

Până nu demult, Evghenia Guțul nu era cunoscută nici măcar în țara sa natală, darămite dincolo de granițe. Însă acest neajuns este pe cale să fie îndreptat cu ajutorul Moscovei, care caută să-i fabrice bașcanei găgăuze aura de om politic atașat ”valorilor tradiționale”, după cum remarcă publicația Frankfurter Allgemeine într-o analiză intitulată ”Operațiunea lui Putin în Găgăuzia”, publicată la finele săptămânii trecute. Iată cum "Unitatea Teritorială Autonomă Găgăuzia" ar putea deveni fermentul divizării Republicii Moldova, scrie FAZ. 

Eforturile depuse pentru reușita acestui demers sunt reliefate de campania electorală a Evgheniei Guțul. Aceasta ar fi fost de aproape șapte ori mai scumpă decât mobilizarea electorală a tuturor oponenților săi la un loc, explică ziarul german, citând anchete semnate de jurnaliști moldoveni. La campania electorală a lui Guțul au pus umărul vedete pop care de obicei cântă pentru președintele rus Vladimir Putin, scrie FAZ. 

„Aceste staruri apar într-un videoclip cântând imnul Găgăuziei. Interpreții poartă tricouri înscripționate cu mesaje de susținere pentru Guțul și pentru formațiunea ei politică, intitulată după numele liderului său: Partidul Șor. Om de afaceri devenit politician, Ilan Șor, care, la fel ca Guțul, are 37 de ani, trăiește în exil din 2019, inițial în Israel, al cărui cetățean este, iar acum probabil în Rusia”, continuă publicația, amintind că Moscova a respins o cerere de extrădare a lui Șor venită din partea Republicii Moldova, țară în care a fost condamnat la 15 ani de închisoare pentru furtul a aproape un miliard de euro din trei bănci.

În contrast evident cu președinte Republicii Moldova, Maia Sandu, care vrea să pună țara sub aripa UE, obținând chiar statutul de candidată pentru aceasta, privirea Evgheniei Guțul se îndreaptă spre Moscova, subliniază FAZ.

Potrivit ziarului german nu este o întâmplare că „Guțul a devenit în ultima vreme un invitat permanent în presa de stat din Rusia, unde joacă rolul de acuzator al lui Sandu, pe care o acuză de "blocarea" Găgăuziei. La scurt timp după întâlnirea cu Putin, Guțul s-a plâns că guvernul caută modalități de a o "pedepsi" pentru acest lucru, în condițiile în care Sandu nu a adus-o pe Gutul în guvern, așa cum prevedea acordul de autonomie, invocând legăturile guvernatoarei cu o organizație criminală, respectiv cu "Partidul Șor”. 

„La Chișinău, Guțul este văzută în primul rând ca interfață pentru hoțul miliardar fugar Ilan Șor, care vrea să se folosească de ajutorul ei pentru a recâștiga un punct de sprijin în țara a cărei populație a furat-o. Or, pentru a face acest lucru, Șor are nevoie de sprijinul Kremlinului. Kremlinul, la rândul său, speră să folosească ajutorul lui Șor pentru a alunga de la putere guvernul pro-european Sandu și pentru a torpila apropierea acestei țări de UE”, atrage atenția Frankfurter Allgemeine, amintind că pe 20 octombrie vor avea loc alegeri prezidențiale în Republica Moldova, însoțite de un referendum UE în care populația se va pronunța asupra cursului integrării occidentale. Articolul poate fi citit integral AICI

Imaginea de mai sus a fost postată, marți, de bașcana Evghenia Guțul pe contul său oficial de Telegram cu un comentariu agresiv, acuzator și de sfidare la adresa autorităților centrale ale R.Moldova:

„În ajunul Zilei Victoriei, 9 mai, nu pot să nu amintesc o situație care mi s-a întâmplat mie și multor locuitori din Găgăuzia. Am fost amendat pentru "infracțiunea" de a purta panglica Sfântului Gheorghe.

Nu am suportat această absurditate și, bineînțeles, am apelat la instanță. Procesul verbal a fost anulat, deoarece instanța a constatat că nu a existat un delict în acțiunile mele.

Da, aceasta este o mică victorie. Dar ceea ce se întâmplă în Moldova, atât în ceea ce privește interzicerea purtării panglicii Sfântului Gheorghe, cât și în ceea ce privește persecutarea efectivă a celor care sărbătoresc 9 mai, este o rușine. Pentru mine personal, ca și pentru fiecare locuitor al autonomiei noastre, sărbătoarea Zilei Victoriei este incredibil de importantă. Sărbătorim în mod tradițional 9 mai și aducem un omagiu tuturor celor care și-au dat viața pentru ca astăzi să existe un cer liniștit deasupra noastră. Îi onorăm pe veteranii noștri și avem grijă de ei.

Dar autoritățile au decis să scrie în lege o formulare ridicolă despre un fel de "justificare a agresiunii", iar purtarea unei panglici este echivalată, după gradul de pericol, aproape cu portul de arme. La ce au ajuns autoritățile noastre, comparând atributele marii Victorii cu agresiunea?”.

Bucata de material pe care marioneta Moscovei, Guțul, o afișează public cu mândrie a devenit și un simbol al agresiunii militare rusești din Ucraina, criminalii de război de la Moscova încercând s-o asocieze cu lupta contra „nazismului” din Ucraina. 

Din 20 aprilie 2022, la inițiativa Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), pe teritoriul Republicii Moldova a fost interzisă confecționarea, promovarea, purtarea sau răspândirea panglicii Sfântului Gheorghe și a literelor Z și V, utilizate drept semne distinctive ale armatei ruse în războiul din Ucraina.

Persoanele fizice care sfidează legea pot fi sancționate cu amendă de la 4.500 la 9.000 de lei sau cu muncă neremunerată în folosul comunității de la 30 la 60 de ore. În privința persoanelor cu funcție de răspundere, poate fi aplicată amenda de la 9.000 la 18.000 de lei și, respectiv, în privința persoanelor juridice – amendă de la 18.000 la 30.000 de lei.

Șeful Inspectoratului General al Poliției din Republica Moldova, Viorel Cernăuțeanu, a reiterat recent că persoanele care vor purta, pe 9 mai, panglica Sf. Gheorghe sau însemnele Z și V vor fi identificate și amendate.

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.