Republica Moldova este prima țară care a semnat cu Uniunea Europeană Parteneriatul pentru Securitate și Apărare. Potrivit autorităților, acesta acord va ajuta țara să consolideze domeniul apărării, să sporească securitatea cibernetică și să contracareze tentativele Rusiei de a interveni în procesele democratice. Parteneriatul a fost semnat la Bruxelles de către prim-ministrul Dorin Recean și vicepreședintele Comisiei Europene, înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, Josep Borrell, scrie agenția IPN Moldova.
„Pentru a spori reziliența Republicii Moldova, Moldova a devenit astăzi prima țară care a semnat un parteneriat în domeniul securității cu Uniunea Europeană. Est prima țară și probabil vor mai fi și multe altele, pentru a crea o rețea de prieteni care să ne ajute să creăm parteneriate solide în domeniul securității. Aceasta presupune o cooperare tot mai strânsă în domenii ca securitatea cibernetică, combaterea amenințărilor hibride, informare, dezvoltarea capacității și multe domenii noi de cooperarea”, a precizat Josep Borrell la conferința de după cea de-a opta reuniune a Consiliului de Asociere Republica Moldova - UE.
În context, premierul a reiterat că aderarea la Uniunea Europeană reprezintă cel mai bun mecanism pentru a asigura pacea și stabilitatea cetățenilor Republicii Moldova. „Pe măsură ce ne apropiem de acest obiectiv, consolidăm reziliența țării noastre în fața provocărilor cu care ne confruntăm”, a declarat șeful Guvernului de la Chișinău.
Potrivit lui, astfel va fi sporită alinierea țării la Politica Externă și de Securitate Comună a UE, va fi consolidată asistența pentru sectorul apărării prin intermediul Instrumentului European pentru Pace, iar Republica Moldova va contribui mai activ la pacea și securitatea europeană.
„Alături de Uniunea Europeană, Republica Moldova devine mai puternică și mai rezistentă atât din punct de vedere politic, cât și economic. Ne bucurăm să vedem aceeași deschidere și din partea statelor membre. Alături de Uniunea Europeană, viitorul Republicii Moldova este unul mai competitiv, mai pașnic și mai sigur”, a mai spus Dorin Recean.
Într-o ciornă a documentului, văzută de Europa Liberă Moldova, se arată printre altele că în viitor Moldova ar putea participa, dacă va dori, la noua structură de reacție europeană față de crize din vecinătatea ei, numită Rapid Deployment Capacity, ca și la exerciții militare ale UE.
Alte domenii de cooperare pomenite sunt apărarea civilă, schimbul de informații extins, combaterea amenințărilor cibernetice, ajutorarea Moldovei să-și promoveze interesele în foruri internaționale, inclusiv la ONU.
Este menționată de asemenea posibilitatea ca Moldova să participe la proiecte UE în domeniul industriei apărării și la achiziții comune de armament în cadrul blocului cu 27 de membri ca un fel de „invitată”, dat fiind că deocamdată este doar candidată la aderare.
UE ar urma să sprijine mai mult Moldova la paza frontierelor, inclusiv pentru combaterea migrației ilegale și a traficului de oameni, ca și a criminalității organizate și contrabandei cu armament.
Noua înțelegere vine după o serie de alți pași comuni făcuți de Moldova și UE în domeniul securității și apărării, mai ales în lumina războiului declanșat de Rusia în Ucraina vecină prin invazia pe scară largă din februarie 2022.
În ciorna acordului semnat marți se menționează printre altele că noua Strategie de Securitate Națională, adoptată de parlamentul de la Chișinău în decembrie 2023 (aceeași care identifica drept principala amenințare externă Rusia), menționează aderarea la UE ca unul din principalele obiective ale țării și cooperarea extinsă cu UE și alți parteneri și aliați în abordarea „provocărilor transnaționale”.
Pe 5 aprilie curent, Consiliul Uniunii Europene a aprobat un nou ajutor, în valoare de 41 de milioane de euro, pentru dezvoltarea capabilităților de apărare ale R. Moldova, prin intermediul Instrumentului european pentru pace.
Pachetul prevede asigurarea cu echipamente pentru: mobilitate, supraveghere aeriană și logistică.
Sursa: IPN, Moldova Radio Europa Liberă