Actualitate Internă Focus

Blinken, la Chișinău. Maia Sandu scoate în relief importanța vizitei: "Susținerea poporului american înseamnă beneficii concrete pentru moldoveni! Împreună cu prieteni precum Statele Unite, Moldova va reuși să construiască un viitor liber, în pace, unde fiecare cetățean are șansa unei vieți împlinite!". Investițiile anunțate de Secretarul de Stat al SUA

Blinken, la Chișinău. Maia Sandu scoate în relief importanța vizitei: "Susținerea poporului american înseamnă beneficii concrete pentru moldoveni! Împreună cu prieteni precum Statele Unite, Moldova va reuși să construiască un viitor liber, în pace, unde fiecare cetățean are șansa unei vieți împlinite!". Investițiile anunțate de Secretarul de Stat al SUA

Secretarul de stat american, Antony Blinken, a întreprins o vizită oficială la Chișinău, unde a anunțat că Statele Unite pregătesc un sprijin financiar de 50 de milioane de dolari pentru Republica Moldova. Banii sunt destinați continuării eforturilor de asanare a sistemului justiției, dar și consolidării capacităților Republicii Moldova de contracarare a interferențelor rusești. Blinken a mai anunțat achiziționarea unui sistem de mari dimensiuni pentru stocarea energiei electrice în baterii (o investiție de 85 de milioane de dolari).

„Mulțumim poporului american pentru sprijinul generos acordat până acum în depășirea crizei energetice și pentru întărirea securității energetice în continuare a Republicii Moldova.

Un sistem nou de dimensiuni mari pentru stocarea energiei electrice în baterii (BESS) și echipament suplimentar vor fi procurate pentru a îmbunătăți fiabilitatea rețelelor electrice a Moldovei și gestiona eficient rezervele de energie și fluctuațiile cererii, integra energia din surse regenerabile și mări capacitățile pe măsură ce necesitățile energetice ale consumatorilor evoluează”, a transmis ministrul moldovean al Energiei, Victor Parlicov.

„Investiția de 85 de milioane de dolari face parte din pachetul de sprijin al Statelor Unite pentru sectorul energetic din Republica Moldova, de 300 milioane de dolari, anunțat anul trecut”, a mai menționat ministrul.

Anunțurile șefului diplomației americane

„În ciuda multor dificultăți, ați făcut pași concreți, ați reușit să vă asigurați un viitor puternic prin parcursul european şi schimbările în sectorul energetic.

Astăzi vrem să vă ajutăm să curățați și sistemul judiciar. Vom lucra împreună cu Congresul pentru a oferi 50 milioane de dolari suplimentare pentru a avansa în continuare aceste eforturi. Acestea vor consolida reziliența Republicii Moldova de a rezista interferențelor rusești, de a organiza alegeri libere, corecte, de a crea parcursul spre UE și de a continua să genereze mai multe oportunități în domeniul economic. Astăzi, o să vizitez o stație energetică și mă bucur să anunț o investiție de 85 milioane dolari pentru structura pentru stocarea bateriilor, pentru liniile de înaltă tensiune, care vor fi finanțate din aceste fonduri”, a declarat Blinken.

Sandu: „Moldova apreciază profund acest sprijin constant și prietenia de durată a Statelor Unite”

„Astăzi am avut plăcerea de a-l revedea pe Secretarul de Stat al SUA, Antony Blinken. Secretarul Blinken a venit cu un puternic mesaj de sprijin pentru Moldova și pentru calea păcii, democrației și prosperității pe care am ales-o.

Moldova apreciază profund acest sprijin constant și prietenia de durată a Statelor Unite. Susținerea poporului american înseamnă beneficii concrete pentru moldoveni - securitate energetică, linii electrice care ne conectează la rețeaua europeană, ajutor la plata facturilor, modernizarea agriculturii și creșterea exporturilor, dezvoltarea industriei vinicole, modernizarea grădinițelor, creșterea potențialului nostru turistic. Împreună cu prieteni precum Statele Unite, Moldova va reuși să construiască un viitor liber, în pace, unde fiecare cetățean are șansa unei vieți împlinite”, a scris președinta pe rețelele sociale, după întrevederea avută cu Antony Blinken.

Textul integral al discursului președintei poate fi consultat AICI.

Declarațiile celor doi oficiali de la conferința de presă comună:


"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.