Actualitate Internă Focus

EXCLUSIV. Surpriza uriașă pe care o pregătește România pentru studenții basarabeni: modificări importante în privința burselor de studii și a stagiilor plătite acordate românilor de pretutindeni. Află detaliile

EXCLUSIV. Surpriza uriașă pe care o pregătește România pentru studenții basarabeni: modificări importante în privința burselor de studii și a stagiilor plătite acordate românilor de pretutindeni. Află detaliile

Statul român – prin intermediul Ministerul Educației de la București – le pregătește o surpriză uriașă studenților români din Basarabia, Diaspora și comunitățile istorice care își fac studiile în România. Mai exact, România urmează să opereze anumite modificări importante în privința burselor de studii și a stagiilor plătite acordate românilor de pretutindeni, deci și pentru basarabenii cu sau fără cetățenie română.

Astfel, urmare a unei solicitări a Podul.md, Ministerul Educației de la București ne-a confirmat că noile modificări care urmează a fi operate în privința condițiilor și a criteriilor generale de acordare a burselor vor fi inițial supuse consultării publice. 

În speță, este vorba despre anumite reglementări în ceea ce privește perioada acordării bursei lunare românilor de pretutindeni (românilor din Diaspora, comunitățile istorice și românilor-basarabeni din R.Moldova), care va acoperi toată durata anului universitar (12 luni), adică inclusiv pe perioada vacanței de vară, ceea ce NU se întâmplă în prezent. 

Vă prezentăm răspunsul oferit de Ministerul Educației din România:

“Dorim să vă informăm că, în prezent, se află în lucru proiectul unei Hotărâri a Guvernului privind condițiile de finanțare a burselor de studii și a stagiilor acordate românilor de pretutindeni, care va cuprinde reglementări inclusiv în ceea ce privește perioada acordării bursei lunare. Proiectul HG-ului va fi supus consultării publice”.

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.