Actualitate Internă Cap de pod

Roaming gratuit, accelerarea procesului de aderare și un sprijin financiar în cuantum de 1,9 miliarde de euro. Concluziile summitului istoric Moldova–UE de la Chișinău și mesajele transmise Rusiei

Roaming gratuit, accelerarea procesului de aderare și un sprijin financiar în cuantum de 1,9 miliarde de euro. Concluziile summitului istoric Moldova–UE de la Chișinău și mesajele transmise Rusiei

La Chișinău s-a desfășurat în premieră summitul Moldova – Uniunea Europeană, un eveniment istoric de reconfirmare a sprijinului puternic pentru aderarea R. Moldova la UE. Au fost anunțate alocarea primei tranșe de 270 de milioane de euro din Planul de creștere pentru Moldova, ce are un cuantum total de 1,9 miliarde de euro, eliminarea tarifelor pentru roaming începând cu 2026 și accelerarea procesului de aderare la UE.

Președinta Maia Sandu, șeful Legislativului Igor Grosu și premierul Dorin Recean i-au întâlnit vineri seara pe președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și președintele Consiliului European, António Costa. Oficialii europeni și-au reafirmat angajamentul comun pentru pace, securitate, stabilitate și prosperitate, precum și pentru viitorul european al Republicii Moldova. Au fost abordate subiecte privind pașii următori în procesul de aderare a țării noastre, implementarea Planului de Creștere, investițiile în infrastructură, energie, digitalizare, educație, protecție socială și dezvoltare regională.

Potrivit premierului Dorin Recean, în următorii trei ani, UE va investi 1,9 miliarde de euro în Moldova prin Planul de Creștere, de la nord la sud, în orașe și sate. Alocarea primei tranșe din acest sprijin, în sumă de 270 de milioane de euro, va aduce mai multă bunăstare tuturor cetățenilor.

Maia Sandu: Sprijinul și deschiderea UE față de R. Moldova sunt mai ferme ca niciodată

„Pentru prima dată suntem priviți ca parte firească a familiei europene. Moldova contează și întreaga Uniune Europeană lucrează cot la cot cu noi, pentru ca țara noastră să devină membru deplin al acestei familii”, a declarat Maia Sandu în discursul său. Referindu-se la beneficiile resimțite deja de cetățeni, șefa statului a enumerat reabilitarea infrastructurii rutiere, liniile electrice de interconexiune cu România, posibilitatea de a călători fără vize în tot mai multe state, precum și reducerea tarifelor de roaming, care vor fi eliminate complet până la sfârșitul acestui an.

De altfel, oficialii europeni au confirmat că R. Moldova este pregătită să adere la programul „Roam like at Home”. Începând cu 1 ianuarie 2026, cetățenii moldoveni vor putea utiliza telefonia mobilă și internetul în UE fără taxe suplimentare.

Declarație comună și mesaje ferme în raport cu Rusia

Oficialii moldoveni și liderii europeni au adoptat o Declarație comună prin care își asumă continuarea eforturilor de accelerare a integrării europene a R. Moldova și de realizare a proiectelor ce vor îmbunătăți condițiile de trai ale cetățenilor.

Declarația conține câteva mesaje pentru regimul dictatorial de la Moscova, printre acestea numărându-se „condamnarea fermă a amenințărilor hibride persistente și crescânde ale Rusiei, menite să submineze alegerile democratice din Moldova, inclusiv prin manipulare și interferență informațională, precum și utilizarea corupției electorale pe scară largă prin intermediul unor interpuși locali”. „Rămânem uniți în contracararea acestor amenințări și reafirmăm sprijinul continuu al UE pentru suveranitatea, stabilitatea, reziliența și dezvoltarea economică a Moldovei”, se arată în document.

„Reconfirmăm solidaritatea și sprijinul UE față de Moldova în combaterea amenințărilor hibride și cibernetice cauzate de Rusia și suntem pregătiți să sprijinim în continuare transformarea digitală a țării și securitatea sa cibernetică, inclusiv prin intermediul Echipelor de răspuns rapid în domeniul cibernetic. (...) Salutăm progresele realizate de Moldova în consolidarea securității energetice, creșterea rezilienței și reducerea dependenței de livrările din Rusia, și așteptăm cu interes continuarea acestui parcurs. Condamnăm cu fermitate utilizarea continuă, de către Rusia, a resurselor energetice pe post de armă, pentru a destabiliza situația politică din Moldova. În fața presiunilor continue exercitate de Rusia asupra sectorului energetic, UE și statele membre au acționat decisiv și au fost solidare cu Moldova și cetățenii săi, oferind un sprijin esențial pentru populație și companii în timpul crizei energetice și promovând reforme pentru integrarea deplină a țării în piața energetică a UE. UE încurajează Moldova să continue reformele pieței energetice, inclusiv prin implementarea acquis-ului Comunității Energetice. UE va continua să sprijine Moldova în eforturile sale orientate către eficiență energetică, independență, diversificare și interconectare cu UE, inclusiv prin intermediul Coridorului Vertical de Gaze”, se mai arată în Declarația comună.


Amintim că R. Moldova a depus cererea de aderare la UE în martie 2022, a primit statutul de țară candidată în iunie 2022, a deschis oficial negocierile de aderare în iunie 2024 și se află în prezent în procesul de evaluare a legislației naționale.

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.