Saturday, Sep 14, 2024
Externe

Ucraina ia în considerare ca după eliberarea Crimeei să expulzeze toți cetățenii ruși care au venit ilegal în peninsulă

Ucraina ia în considerare ca după eliberarea Crimeei să expulzeze toți cetățenii ruși care au venit ilegal în peninsulă

Ucraina ia în considerare ca după eliberarea Crimeei să expulzeze toți cetățenii ruși care au venit ilegal în peninsulă, a precizat reprezentanta președintelui Ucrainei în Crimeea, Tamila Tasheva, într-un text publicat pe platforma Ukrainska Pravda

"Filosofia e simplă: Crimeea este Ucraina! Prin urmare, dacă un rezident al peninsulei a venit acolo din Federația Rusă sau din altă țară, el este un străin, iar astfel trebuie să treacă prin toate procedurile guvernamentale ucrainene necesare pentru a locui legal pe teritoriul unei țări străine", a reliefat aceasta. 

De asemenea, Tamila Tasheva a subliniat că Ucraina nu recunoaște pașapoartele de ocupație pe care Federația Rusă le-a distribuit cu forța rezidenților Crimeei. 

"Toți au fost și rămân cetățeni ai Ucrainei", a evidențiat reprezentanta președintelui Ucrainei în Crimeea, Tamila Tasheva. 

Textul Tamilei Tasheva e intitulat "Decolonizarea Crimeei ocupate: de ce este o problemă de securitate și o garanție a nerepetării agresiunii ruse" și îl redăm în cele ce urmează:

"Potrivit diferitelor estimări, în perioada de ocupare temporară, peste 500.000 de cetățeni ai Federației Ruse s-au mutat ilegal pe teritoriul Crimeei.

Colonizarea peninsulei ucrainene de către ruși a avut loc în paralel cu strămutarea forțată, persecutarea și trimiterea la închisoare a ucrainenilor neloiali față de Rusia.

Potrivit datelor, aproximativ 100.000 de cetățeni ucraineni au fost forțați să părăsească peninsula.

După eliberarea Crimeei, una dintre provocările urgente pentru Guvernul ucrainean va fi rezolvarea situației cetățenilor Federației Ruse care au stat ilegal în peninsula Crimeea ocupată. De fapt, această problemă a fost deja pusă pe tapet de multe ori și este una dintre cele mai presante.

Vă invit astfel să aflați mai multe despre procedura de expulzare a cetățenilor ruși din Crimeea ocupată și primii pași pe care Ucraina îi va face după eliberare.

În prezent, a fost creat un grup de lucru format din reprezentanți ai instituțiilor ucrainene, precum și din experți naționali, respectiv internaționali. Ei lucrează la mecanismele măsurilor urgente pe care le va lua Guvernul de la Kiev după eliberarea Crimeei.

Printre acestea: restabilirea funcționării autorităților publice, urmărirea penală, amnistia și lustrația, verificarea actelor și hotărârilor judecătorești ale instituțiilor ocupante, protecția drepturilor de proprietate, politica umanitară și demilitarizarea peninsulei.

Este foarte important să lucrăm de acum la toate mecanismele de reintegrare. La urma urmei, eliberarea Crimeei e inevitabilă, iar Ucraina trebuie să fie pregătită pentru asta. Este un volum mare de muncă ce trebuie să țină cont de multe puncte, deoarece 9 ani de ocupare a peninsulei au anumite consecințe.

În special, cea mai urgentă problemă care îi îngrijorează pe mulți ucraineni e situația cetățenilor ruși care s-au mutat ilegal pe teritoriul Crimeei.

Merită precizat că vorbim despre cetățenii Federației Ruse care au dobândit această cetățenie în afara Crimeei ocupate și nu au avut nimic de-a face cu cetățenia ucraineană.

Totodată, Ucraina nu recunoaște pașapoartele de ocupație pe care Federația Rusă le-a distribuit cu forța locuitorilor Crimeei - toți au fost și rămân cetățeni ai Ucrainei.

Practica deliberată a colonizării este confirmată de existența unor programe speciale rusești care încurajau cetățenii Federației Ruse să se mute în Crimeea ocupată. De exemplu, mă refer la programe speciale ce au constat în acordarea de împrumuturi preferențiale pe teritoriul Crimeei ocupate pentru rezidenții din diferite regiuni ale Federației Ruse.

În plus, autoritățile ruse au luat măsuri pentru a pune la dispoziție specialiști din Rusia pentru industriile-cheie din peninsulă. 

Cel mai adesea, anunțurile de angajare din Crimeea cer potențialului candidat să aibă cetățenie rusă. Autoritățile ruse au luat măsuri pentru a asigura migrația permanentă a forței rusești de muncă în Crimeea ocupată. Conform dreptului internațional, astfel de acțiuni ale Federației Ruse ar trebui recunoscute drept crime de război.

Este evident că autoritățile ruse își folosesc oamenii ca instrument pe termen lung pentru așa-numita 'luptă pentru dreptul' asupra peninsulei Crimeea.

Dacă până în 2013 teza conform căreia Federația Rusă își protejează drepturile cetățenilor pe teritoriile statelor străine, suverane, a fost doar propagandă, începând cu perioada de ocupare a Crimeei, rușii au început să o pună în aplicare, populând ilegal peninsula ucraineană cu proprii cetățeni.

Desigur, Guvernului rus îi pasă rareori de drepturile cetățenilor săi. Prin urmare, demersurile au reprezentat doar un pretext pentru o nouă agresiune.

Astfel, în prezent, chestiunea referitoare la soarta cetățenilor Federației Ruse, care se află în teritoriile ocupate temporar din Crimeea și Sevastopol, este în primul rând o problemă de securitate. Și este, de asemenea, una dintre garanțiile că agresiunea Federației Ruse nu se va repeta.

Nu e nimic nou. Această politică a fost implementată de Imperiul Rus timp de secole în multe teritorii, în special în Crimeea. Astfel, tătarii din Crimeea, de la a reprezenta majoritatea populației peninsulei din secolul al XVIII-lea (95%), au ajuns să fie o minoritate după anexarea Crimeei de către Imperiul Rus în 1783. Rusia a închis complet 'problema Crimeei' în 1944, când a început să-i deporteze cu forța pe cei din Crimeea. 

Colonizarea Crimeei ocupate de către ruși face parte din războiul hibrid.

Potrivit legislației ucrainene, toți străinii care au intrat în peninsulă după 2014, însă nu prin punctele ucrainene de control, încălcând termenii de ședere, locuiesc ilegal pe teritoriul Crimeei.

Decizia este simplă și nu contravine dreptului internațional: populația care a venit ilegal pe teritoriul peninsulei trebuie să părăsească Crimeea și Sevastopol prin plecare voluntară sau expulzare forțată.  

În plus, legislația actuală a Ucrainei prevede posibilitatea returnării forțate a străinilor și apatrizilor. În prezent, legislația nu poate fi aplicată teritoriului ocupat temporar, dar pe baza acestei legi va fi dezvoltat în continuare un mecanism de expulzare a cetățenilor ruși din Crimeea. 

Luăm în considerare opțiunea de a expulza toți cetățenii Federației Ruse după eliberarea Crimeei. După părăsirea Ucrainei, soarta lor ulterioară și posibilitatea de a se întoarce pe teritoriul țării noastre vor fi decise în conformitate cu legislația ucraineană.  

Luarea în considerare a fiecărui caz va avea un caracter individual, deoarece va fi necesar să se țină cont de mulți factori. De exemplu, Biroul Platformei Crimeei este la curent cu cazurile unor cetățeni ruși care locuiau în teritoriile ocupate temporar și au manifestat o poziție activă pro-ucraineană.

Vorbim despre rudele apropiate ale prizonierilor politici din Crimeea. În special, despre soțiile activiștilor din Crimeea închiși ilegal. Unele dintre acestea au cetățenie rusă, dar manifestă o poziție pro-ucraineană, evidențiază condițiile de detenție a soților lor în centrele de arest preventiv, participă la mișcarea publică pentru drepturile omului sau oferă asistență psihologică gratuită ucrainenilor din Crimeea ocupată temporar.

De menționat sunt și avocații cu cetățenie rusă care apără activiștii ucraineni și tătari din Crimeea atunci când se confruntă cu acuzații falsificate și ilegale în instanțele de ocupație. Unii dintre ei s-au mutat în Crimeea după ocuparea acesteia, dar se luptă cu deciziile nedrepte pronunțate împotriva deținuților politici.

Alți cetățeni ai Federației Ruse, care sunt căsătoriți sau au o relație cu cetățenii Ucrainei, au copii cu aceștia, vor contacta, de asemenea, Reprezentanța noastră cu întrebări despre cum să rămână în Crimeea după eliberare. 

Acestea sunt doar câteva exemple din zeci de povești similare. Cetățenii pro-ucraineni ai Federației Ruse, care ne sunt cunoscuți, doresc să rămână anonimi, ținând cont de persecuția și detenția ilegală din teritoriile ocupate temporar.  

Prin urmare, merită să subliniem din nou că fiecare poveste este unică și necesită o atenție individuală.

Ucraina garantează protecția drepturilor, libertăților și intereselor legitime ale cetățenilor ucraineni, străinilor și apatrizilor care se află în mod legal pe teritoriul Crimeei și al orașului Sevastopol.  

Reprezentanța studiază și diverse cazuri de la nivel internațional de expulzare a străinilor. De exemplu, mă refer la Croația, care a fost atacată de Serbia și Muntenegru în timpul destrămării Iugoslaviei în anii 1990. Drept urmare, o treime din țară a fost complet distrusă, mii de oameni au fost uciși. Aproape 500 de mii de locuitori ai Croației și-au părăsit casele. Cu toate acestea, croații au reușit să-și câștige independența, după care a început procesul de reintegrare a teritoriilor.

Este important de menționat că, în momentul în care Croația își elibera teritoriile datorită operațiunilor militare de succes 'Fulger' și 'Furtuna', aproximativ 200.000 de sârbi au părăsit singuri teritoriile ocupate temporar.

Într-un fel sau altul, Ucraina își va elabora pașii de reintegrare, care vor ține cont de particularitățile situației din peninsula ocupată, de interesele cetățenilor ucraineni și de realitățile ucrainene moderne.

Reprezentanța președintelui Ucrainei în Crimeea continuă să lucreze activ la acest lucru. La urma urmei, eliberarea Crimeei e doar o chestiune de timp. Prin urmare, toate mecanismele de reintegrare trebuie să fie pregătite.

Filosofia e simplă: Crimeea este Ucraina! Prin urmare, dacă un rezident al peninsulei a venit acolo din Federația Rusă sau din altă țară, el este un străin, iar astfel trebuie să treacă prin toate procedurile guvernamentale ucrainene necesare pentru a locui legal pe teritoriul unei țări străine". (sursa: Ukrainska Pravda)

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.