Actualitate Internă

12 state europene solicită grăbirea procesului de aderare la UE pentru R.Moldova și Ucraina

12 state europene solicită grăbirea procesului de aderare la UE pentru R.Moldova și Ucraina

Un grup de 12 din cele 27 de state membre ale UE a cerut, miercuri, preşedinţiei belgiene a Consiliului UE să adopte încă de luna aceasta cadrele de negociere pentru aderarea Ucrainei şi R. Moldova la UE, pentru a putea fi convocate conferinţele interguvernamentale cu cele două ţări la sfârşitul lunii, relatează agenţia EFE, care a consultat scrisoarea, transmit Agerpres și Ukrainska Pravda.

,,Deschiderea negocierilor de aderare ar oferi o motivaţie suplimentară atât Ucrainei, cât şi Republicii Moldova", argumentează într-un document intitulat ,,Scrisoare comună asupra procesului de aderare la UE", cele 12 state membre semnatare ale acesteia, respectiv Cehia, Estonia, Germania, Finlanda, Letonia, Lituania, Polonia, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia şi Suedia.

,,Având în vedere situaţia teribilă pe teren în Ucraina, precum şi apropiatele alegeri prezidenţiale şi referendumul asupra aderării la UE în R. Moldova, aceasta ar ridica moralul şi ar promova implementarea de reforme în aceste ţări", mai notează în scrisoare miniştrii de externe sau secretarii de stat din ministerele de externe care au semnat documentul adresat preşedinţiei belgiene a Consiliului UE.

Cele 12 state solicită ,,în comun adoptarea cadrelor de negociere pentru Ucraina şi R. Moldova de către Consiliul Afaceri Generale nu mai târziu de luna iunie, în vederea convocării conferinţelor interguvernamentale cu ambele ţări până la sfârşitul lunii iunie 2024".

Ei au amintit în acest sens că liderii europeni au convenit la summitul lor din luna martie ,,adoptarea rapidă a cadrelor de negociere pentru Ucraina şi R. Moldova şi avansarea în activitate fără întârziere".

Prin acceptarea acestor cadre de negociere şi convocarea conferinţelor interguvernamentale, UE ar deschide de ,,facto" negocierile de aderare cu cele două ţări, au concluzionat semnatarii scrisorii.

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.