Saturday, Jul 27, 2024
Actualitate Internă

R. Moldova și Ucraina pot începe negocierile privind aderarea la UE! Vicepremierul moldovean de resort: Am îndeplinit și ultimele trei recomandări ale Comisiei Europene

R. Moldova și Ucraina pot începe negocierile privind aderarea la UE! Vicepremierul moldovean de resort: Am îndeplinit și ultimele trei recomandări ale Comisiei Europene

Comisia Europeană a confirmat că Republica Moldova și Ucraina au îndeplinit condiţiile preliminare pentru a începe negocierile de aderare la Uniunea Europeană. 

„Considerăm că toate etapele au fost îndeplinite de cele două ţări. Acum decizia este în mâinile statelor membre”, a spus o purtătoare de cuvânt a Comisiei, citată de DPA.

În continuare, toate statele membre trebuie să mai aprobe în unanimitate un plan pentru desfăşurarea negocierilor înainte ca acestea să înceapă în practică. 

Uniunea Europeană a recunoscut R. Moldova și Ucraina drept candidate la aderare în iunie 2023.

„Republica Moldova se îndreaptă cu pași fermi către lansarea oficială a negocierilor de aderare la UE”, a reacționat vicepremierul pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov.

„Următorul pas îl reprezintă adoptarea, de către statele membre ale UE, a cadrului de negociere și convocarea primei Conferințe Interguvernamentale”, a anunțat oficiala, mulțumind statelor care au transmis joi președinției belgiene a Consiliului o scrisoare comună în susținerea organizării primei Conferințe Interguvernamentale până la sfârșitul lunii iunie: Estonia, Finlanda, Germania, Letonia, Lituania, Polonia, Portugalia, Republica Cehă, România, Slovacia, Slovenia și Suedia.

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.