Actualitate Internă

Mai mulți profesori de română din zone rusolingve ale R.Moldova vor participa, în România, la cursuri de perfecționare a limbii române

Mai mulți profesori de română din zone rusolingve ale R.Moldova vor participa, în România, la cursuri de perfecționare a limbii române

57 de profesori de limba română din UTA Găgăuzia, raionul Taraclia și municipiul Bălți vor participa în România la cursuri de perfecționare a limbii române. Cursurile de formare profesională sunt organizate la inițiativa Ministerului Educației și Cercetării (MEC) și al Ambasadei României la Chișinău, cu sprijinul Ministerului Educației al României.

„Ne bucurăm că interesul pentru limba română crește în regiunile compact populate de minoritățile etnice. Inclusiv Programul național pentru studierea limbii române pentru adulți, lansat de  Ministerul Educației și Cercetării, a arătat un interes sporit, mai ales printre etnicii găgăuzi și bulgari. Prin participarea la cursuri în România, veți avea ocazia nu doar să vă perfecționați abilitățile lingvistice, ci și să descoperiți noi metode și practici pedagogice pe care le veți putea aplica în școlile unde predați”, a spus ministrul Educației și Cercetării de la Chișinău, Dan Perciun, în mesajul său către profesori.

Ambasadorul României în Republica Moldova, Cristian-Leon Țurcan, a precizat că cei 57 de profesori fac parte din primul grup care va merge la cursuri de perfecționare organizate în România, urmând ca pe parcursul anului curent de instruiri să beneficieze și alte două grupuri de cadre didactice: „Lucrăm de asemenea la un proiect sprijinit de Ministerul Educației de la București, care să se adreseze nu doar profesorilor de limba și literatura  română, ci și profesorilor care predau sau doresc să predea alte materii în limba română”.

Cursurile de limba română se vor desfășura în perioada 16 iunie – 10 iulie curent la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, Universitatea de Vest din Timișoara și Universitatea Transilvania din Brașov. La mijlocul lunii iulie, alți 50 de profesori vor avea posibilitatea să-și perfecționeze competențele lingvistice în România.

Potrivit MEC, în sistemul educațional al Republicii Moldova sunt încadrați circa 900 de profesori de limba română care predau în 255 de școli cu predare în alte limbi decât româna.

„În anul 2023, cu sprijinul MEC, au fost editate 17.400 de manuale de limba și literatură română pentru clasele a V-a și a VII-a. La începutul anului 2024, au fost tipărite 28.100 de manuale pentru elevii din clasele VIII, IX, X și XII. De asemenea, unele instituții de învățământ, cu ajutorul autorităților locale și al MEC, deschid clase cu predare în limba română. Un exemplu în acest sens este Liceul Teoretic „Mihail Ciachir” din mun. Ceadîr-Lunga, care, pe lângă cele patru clase primare deja existente, va deschide, începând cu 1 septembrie 2024, prima clasă a V-a, asigurând astfel continuarea studiului limbii române în această școală”, se arată într-un comunicat al instituției.

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.