Cap de pod

Când pro-rușii distrug și ruinează, iar pro-europenii dezvoltă și construiesc. După mai bine de un deceniu de așteptare, în R.Moldova va fi construit un Stadion național ultramodern. Ministru: ”Va reprezenta un simbol al solidarității, al curajului și al succeselor noastre”

Când pro-rușii distrug și ruinează, iar pro-europenii dezvoltă și construiesc. După mai bine de un deceniu de așteptare, în R.Moldova va fi construit un Stadion național ultramodern. Ministru: ”Va reprezenta un simbol al solidarității, al curajului și al succeselor noastre”

După mai bine de un deceniu de așteptare, perioadă în care atât naționala mare de fotbal a R.Moldova, naționalele de tineret, cât și echipele de club erau nevoite să ”împrumute”, la propriu, stadionul echipei chișinăuiene FC Zimbru pentru a-și disputa meciurile de acasă, iată că autoritățile pro-europene de la Chișinău sunt decise să schimbe situația, lansând, în sfârșit, marele anunț: vom avea un Stadion național ultramodern.

Conform proiectanților, Stadionul național va fi construit în conformitate cu standardele UEFA. Construcția obiectivului ar putea începe în a doua jumătate a anului 2025. Potrivit studiului de prefezabilitate, investiţia se va ridica la 85 de milioane de euro, scrie Tvr Moldova – detalii AICI.

Autoritățile pro-europene de la Chișinău au identificat cinci posibile locații unde ar putea fi construit Stadionul Național, iar cel mai potrivit pare a fi terenul din orașul Stăuceni, lângă Arena Chișinău. Decizia finală va fi luată însă în urma studiului de fezabilitate.

”Pe viitoarea Arenă Națională vom găzdui meciuri importante de nivel național și internațional și tot aici planificăm să asigurăm și sediile federațiilor sportive naționale. Construcția stadionului național face parte dintr-un efort mai larg al guvernului de a susține și a promova sportul. Toate aceste eforturi dau rezultate, în 2023, am avut cel mai mare număr de medalii pe care le-au obținut sportivii noștri în istorie”, a declarat Dan Perciun, ministrul Educației și Cercetării al R. Moldova.

Iar Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a afirmat că Guvernul de la Chișinău conștientizează importanța unui Stadion național ce va putea găzdui cele mai importante meciuri: ”Stadionul va deveni simbolul solidarității, a curajului și a succeselor noastre. Conform studiului de prefezabilitate, vom construi un stadion de categoria 4 UEFA, adică un stadion la cele mai înalte standarde, care să fie gazda jocurilor naționale și internaționale. Pe stadion se vor putea desfășura meciuri de la cele mai importante competiții de fotbal internaționale”, a afirmat Andrei Spînu.

Construirea unui mare Stadion național ultramodern cu o capacitate de 20-25 de mii de locuri (detalii AICI) este un semnal clar că autoritățile vor prioritiza ramura sportului, dar și fotbalul basarabean în particular – acestea fiind ignorate și condamnate la subdezvoltare și neperformanță de foarte mulți ani (mai bine spus, în schimbul performanțelor lor, sportivii NU sunt susținuți, ori sunt susținuți de o manieră extrem de modestă. În plus, condițiile în care sunt nevoiți să se antreneze pentru a face performanță și a ne face mândri în lume sunt extrem de precare) – detalii AICI

Chiar dacă proiectul reprezintă o prioritate absolută pentru Basarabia din foarte multe puncte de vedere, iată că unele conserve pro-ruse din cele două tabere kremlinopate – PSRM & PCRM, care formau în trecut o singură grupare – se arată cică foarte nemulțumite de decizie, argumentând că R.Moldova are deja un stadion ”național” în centrul Chișinăului care ar trebui, spun ei, ”restaurat”, asta deși chiar ei l-au și distrus. 

Însă acel stadion național numit ”republican”  peste care binomul socio-comunist a mers cu buldozerele, distrugându-l (detalii AICI), este astăzi doar un mare morman de ruine și gunoaie. 

În atare condiții, având în vedere că vorbim totuși de epicentrul Chișinăului, este absurd și prejudicios să restaurezi o hidoșenie sovietică numită ”obiectiv sportiv” care îți poate cauza o serie de probleme grave, precum paralizarea întregului trafic din oraș, iar Chișinăul, după cum se știe bine, este mai aglomerat chiar și decât unele orașe mari din dreapta Prutului. 

Sigur, dacă pro-rușii nu l-ar fi demolat, pe stadionul ”republican”, amplasat într-o zonă puțin spus neinspirată, chiar și  astăzi s-ar fi desfășurat, în ciuda gravelor probleme tehnice, urbanistice, de utilitate, de dotare etc., meciuri ale naționalei R.Moldova, dar și ale echipelor basarabene.

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.