Podul Minciunilor Actualitate Internă Focus

O nouă intoxicare moscovită: Rusia încearcă să-i sperie pe moldoveni că "1500 de persoane fără adăpost și migranți vor fi aduși în R. Moldova în perioada Jocurilor Olimpice din Franța". Anatomia unei dezinformări

O nouă intoxicare moscovită: Rusia încearcă să-i sperie pe moldoveni că "1500 de persoane fără adăpost și migranți vor fi aduși în R. Moldova în perioada Jocurilor Olimpice din Franța". Anatomia unei dezinformări

În ultima perioadă, pe social media și pe unele site-uri este promovată intoxicarea potrivit căreia persoane fără adăpost și migranți vor fi mutați din Franța în Republica Moldova pe durata Jocurilor Olimpice de la Paris, din perioada 26 iulie - 11 august. La campania de dezinformare s-a cuplat și propagandistul rus Vladimir Soloviov. Firește, informația este falsă și a fost dezmințită de Ministerul moldovean al Afacerilor Externe, iar astfel de zvonuri despre migranții din Europa sunt o narațiune a Kremlinului, răspândită în Republica Moldova de mai mulți ani în scopuri propagandistice - scrie Stopfals.md.

Potrivit fact-checkerilor din Republica Moldova, falsul a fost promovat pe o serie de site-uri și conturi de social media.

„Autoritățile franceze și primăria orașului Paris negociază cu diplomați din diferite țări europene pentru a stabili unde ar putea fi găzduite persoanele fără adăpost și cele marginalizate pe durata Jocurilor Olimpice de vară din 2024, care vor avea loc între 26 iulie și 11 august. Autoritățile moldovenești s-au oferit să găzduiască persoanele fără adăpost din Franța în mai multe hoteluri din Chișinău, precum și în pensiuni din Vadul lui Vodă și Bălți", se menționează pe site-ul PRAVDA Moldova. „Moldova, în particular, și-a exprimat disponibilitatea de a primi aproximativ 1500 de francezi aflați în dificultate, cazându-i în hoteluri din Chișinău, precum și în pensiuni din Vadul lui Vodă și Bălți", scrie canalul de Telegram Țargrad. Faptul că „persoanele fără adăpost din Franța ar putea ajunge în Moldova pentru Jocurile Olimpice” este menționat și pe canalele de Telegram Гагаузская Республика, Молдавия сегодня, Правда Гагаузии, Gagauznews — Новости Гагаузии, Гражданин, Мисливец Егор, 50 оттенков правды/лжи și pe canalul propagandistului de la Kremlin, Vladimir Soloviev, care a distribuit postarea de pe canalul КЛИНЦЕВИЧ. Doar pe acest canal, falsul a fost văzut de peste 245 de mii de persoane, notează sursa citată, care a descoperit mai multe postări la subiect și pe Facebook și TikTok. Și pe aceste platforme falsul a fost văzut și distribuit de mii de utilizatori.

Republica Moldova nu va accepta migranți din Franța

Într-un comentariu pentru Stopfals.md, MAE a declarat că această informație nu este adevărată. „Ministerul Afacerilor Externe neagă categoric autenticitatea acestei publicații, este un fals”, se spune în răspunsul serviciului de presă al ministerului. MAE a adăugat că Franța n-a avut nicio discuție cu Republica Moldova pe această temă.

În continuare, autorii materialului vorbesc despre operațiunea autorităților franceze de a strămuta migranți și persoane fără adăpost din Paris în alte regiuni ale Franței, citând-o pe Amélie Oudéa-Castéra, ministrul Sportului și al Jocurilor Olimpice și Paralimpice, care a declarat că aceste măsuri nu au legătură cu viitorul eveniment sportiv: „În Franța, se iau decizii în fiecare săptămână în ce privește această chestiune sensibilă, complexă, delicată privind cazarea de urgență [a migranților] și nu are nicio legătură cu Jocurile Olimpice”. Ministrul a adăugat că „politica de cazare de urgență are ca scop repartizarea efortului pe diferite teritorii”.

Iar într-un comunicat de presă de pe site-ul prefecturii din Loire se precizează că Franța a înființat zece centre regionale de primire temporară în toată țara. Oamenii sunt trimiși în aceste centre pentru o perioadă de trei săptămâni. Pe durata șederii în aceste centre, situația lor este evaluată de către serviciile publice competente. La sfârșitul perioadei respective, se fac recomandări în funcție de situația acestor persoane.

„Sperietoarea” despre refugiați și migranți este mai veche, la fel și încercările propagandistului Soloviov de a dezinforma cu privire la R. Moldova

Falsurile despre refugiați și migranți circulă de mai mulți ani, de fiecare dată inventându-se scenarii noi, precizează sursa citată. În timpul alegerilor prezidențiale din 2016 din Republica Moldova, una dintre cele mai memorabile „sperietori” a fost cea despre 30 de mii de refugiați sirieni pe care R. Moldova urma să-i primească dacă Maia Sandu ar fi câștigat alegerile prezidențiale.

Citește continuarea pe Stopfals.md.

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.