Actualitate Internă Focus

„Cu un pas mai aproape de UE. Am așteptat de mai bine de 30 de ani acest moment”. UE a deschis oficial negocierile de aderare cu R. Moldova și Ucraina. Metsola: „Viitorul nostru comun începe acum”

„Cu un pas mai aproape de UE. Am așteptat de mai bine de 30 de ani acest moment”. UE a deschis oficial negocierile de aderare cu R. Moldova și Ucraina. Metsola: „Viitorul nostru comun începe acum”

Uniunea Europeană a deschis oficial negocierile de aderare cu Republica Moldova și Ucraina. „Ziua de 25 iunie 2024 va rămâne în istorie. (...) Acesta este un moment important care ne întărește, care ne leagă ca o singură familie. Viitorul nostru comun începe acum”, a declarat președinta Parlamentului European, Roberta Metsola.

Marți a avut loc prima ședință a Comisiei interguvernamentale Republica Moldova - Uniunea Europeană, în cadrul căreia au fost lansate oficial negocierile de aderare la UE. „E o veste foarte bună pentru popoarele Ucrainei, Moldovei și întregii Uniuni Europene. Drumul înainte va fi plin de provocări, dar și de oportunități. Vă dorim un început de negocieri reușit!”, a declarat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

„(...) Le mulțumesc tuturor care au făcut posibil acest moment într-un termen destul de scurt și am încredere că vom continua la fel de hotărâți pentru ca Moldova să fie liberă, europeană și o țară unde pacea este garantată”, a scris președinta Maia Sandu pe rețelele sociale. 

„Azi am trecut într-o nouă etapă, care ne apropie semnificativ de aderarea la Uniunea Europeană. Negocierile pe care le-am început sunt un proces tehnic și complex și au drept scop coordonarea politicilor Republicii Moldova și UE pentru îmbunătățirea nivelului de trai al cetățenilor noștri. Fiecare capitol de negociere închis va însemna rezultate vizibile pentru oameni, legi corecte și previzibile, instituții eficiente, serviciu public calitativ. Am așteptat de mai bine de 30 de ani acest moment. Avem datoria, cu toții, să-l valorificăm și să lăsăm moștenire copiilor o Moldovă pașnică, unde oamenii trăiesc în bună înțelegere și au o viață împlinită. În toamnă, voința poporului va confirma acest viitor al nostru, un viitor în marea familie europeană, în care să devenim o țară puternică, independentă, unde pacea și prosperitatea sunt garantate”, a declarat premierul Dorin Recean.


„Ne așteaptă un drum lung, unde va trebui ca fiecare dintre noi să depună efort și determinare pentru a consolida instituțiile, a continua lupta cu corupția, a crește economia. Sunt lucruri firești pe care le dorim fiecare dintre noi și care ne vor apropia de standardele Uniunii Europene. Moldovenii au arătat că sunt deja europeni. Acum este datoria noastră, ca cetățeni, să arătăm aceeași convingere la referendumul din 20 octombrie printr-o participare exemplară. Să construim împreună o Europă mai puternică, mai unită, în care fiecare națiune are oportunitatea de a se dezvolta în pace și prosperitate”, a scris președintele Parlamentului de la Chișinău, Igor Grosu.

„(...) La prima Conferință Interguvernamentală de la Luxembourg am trăit un moment unic în istoria țării noastre, care este o recunoaștere a efortului de echipă depus în ultimii doi ani și a valorilor comune pe care le împărtășește societatea noastră. Sprijinul ferm pentru țara noastră, exprimat de toate statele membre ale UE, ne încurajează să privim cu încredere spre viitor și ne motivează să muncim și mai mult. Suntem pregătiți să ne asumăm toate responsabilitățile și să înfruntăm toate provocările pentru a asigura pacea, libertatea și dezvoltarea Republicii Moldova”, a spus Cristina Gherasimov, vicepremiera pentru integrare europeană.

Amintim că R. Moldova a depus cererea de aderare la Uniunea Europeană în martie 2022. Pe 23 iunie 2022, Consiliul European a oferit Republicii Moldova statutul de țară candidată la aderare. La 8 noiembrie 2023, Comisia Europeană a publicat raportul său privind Republica Moldova și a recomandat deschiderea negocierilor de aderare.

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.