Actualitate Internă Featured

O nouă disciplină opțională în școlile din Basarabia: elevii vor învăța despre abominabilul genocid săvârșit de Rusia sovietică în România de la Est de Prut. Deportări, foamete organizată, execuții sumare, detenție politică și rusificare sălbatică. Oroarea russkiy mir

O nouă disciplină opțională în școlile din Basarabia: elevii vor învăța despre abominabilul genocid săvârșit de Rusia sovietică în România de la Est de Prut. Deportări, foamete organizată, execuții sumare, detenție politică și rusificare sălbatică. Oroarea russkiy mir

Potrivit ZDG.md elevii din clasele a IX-a și din clasele liceale vor putea studia despre represiunile regimului comunist din Basarabia. Curricula „Regimul totalitar comunist – represiune și mișcarea de rezistență” a fost aprobată de Consiliului Național pentru Curriculum și Evaluare în luna februarie 2024 și face parte din campania de Comemorare a foștilor deportați în Siberia.

Disciplina opțională, elaborată sub egida Asociației Foștilor Deportați și Deținuți Politici din Republica Moldova și aprobată de Ministerul Educației și Cercetării la data de 5 februarie curent, are menirea de a dezvolta și consolida competențele specifice disciplinei istoria românilor și universală și a înțelege mai profund, de către elevi, a fenomenului represiunilor la nivel local, regional și internațional.

Confrom Asociației, disciplina opțională derivă din disciplinele Istoria românilor și universală și Educație pentru societate, scopul fiind extinderea competențelor acestor discipline și formare altora noi. Disciplina opțională vine să contribuie la atingerea idealului educațional al Republicii Moldova stipulat în Codul educației (art. 6): „formarea personalității cu spirit de inițiativă, capabile de autodezvoltare, care posedă nu numai un sistem de cunoștințe și competențe necesare pentru angajare pe piața muncii, dar și independență de opinie și acțiune, fiind deschisă pentru dialog intercultural în contextul valorilor naționale și universale asumate”.

Elaborarea curriculei disciplinare opționale face parte din campania de Comemorare a foștilor deportați în Siberia.

În cadrul aceleiași campanii, la 5 iulie, în incinta Casei de cultură din satul Mereni, raionul Anenii Noi, va fi organizată Conferința Internațională „75 de ani de la cel de-al doilea val de deportări din Basarabia”.

Ulterior, la 6 iulie, la Monumentul în memoria victimelor deportărilor regimului comunist, denumit și „Trenul durerii”, va fi oficiată o slujbă religioasă de comemorare a victimelor represiunilor din cel de-al doilea val de deportări.

La 6 iulie se împlinesc 75 de ani de la cel de-al doilea val de deportări din Basarabia, care au avut loc în noaptea de 5 spre 6 iulie 1949. Numită „operațiunea Iug”, în cadrul ei au fost ridicați oamenii gospodari, familiile înstărite din localitățile din Basarabia.

Deportații erau ridicați în mare grabă. Deși conform ordinului ocupanților, oamenii aveau voie să ia până la 1,5 tone de bagaje cu ei, în realitate mulți nici măcar nu reușeau să-și ia strictul necesar la drum, mâncare și haine mai călduroase. Averea rămasă, era confiscată – ajungea la stat, în colhoz ori pur și simplu era furată de consătenii rămași la baștină.

Potrivit istoricilor, în Siberia oamenii erau găzduiți în barăci construite special pentru această operațiune, sau rămase de la valul de deportări anterioare. De regulă, o baracă găzduia mai multe familii. Inițial, în unele zone, multe familii au fost nevoite să trăiască în bordeie săpate în pământ, fiind supuse celor mai bestiale condiții de existență.  

Primul an a fost cel mai crâncen, mulți își pierdeau viața din cauza frigului cumplit, a foametei și a muncilor silnice.

Ca urmare a operațiunii „Iug” de pe teritoriul Basarabiei au fost deportați 34.270 de persoane, dintre care 13.651 de femei și 11.245 de copii.

(Sursa: ZDG.md)

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.