Actualitate Internă Focus

VIDEO. PSRM și rusofilul Igor Dodon îl lansează candidat la prezidențiale, din partea „opoziției”, pe controversatul Alexandr Stoianoglo, fostul procuror general care a protejat toată șleahta de infractori și agenți ai Rusiei din R.Moldova

VIDEO. PSRM și rusofilul Igor Dodon îl lansează candidat la prezidențiale, din partea „opoziției”, pe controversatul Alexandr Stoianoglo, fostul procuror general care a protejat toată șleahta de infractori și agenți ai Rusiei din R.Moldova

Partidul Socialiștilor din R.Moldova a anunțat, luni, că propunerea sa drept candidat unic al „opoziției” la alegerile prezidențiale din această toamnă va fi fostul procuror general Alexandr Stoianoglo.

Anunțul oficial a fost făcut, într-o conferință de presă scurtă, chiar de penalul rusofil Igor Dodon, președintele PSRM, care a precizat că nu va candida pentru că este nevoie de un candidat apolitic care să fie susținut de întreaga „opoziție”.

Nici că se putea o persoană mai potrivită decât controversatul Stoianoglo care a avut grijă, în mandatul său, ca Dodon și alți corupți socialiști, autorii unor fapte grave, să nu ajungă pe banca acuzaților, după cum arăta la un moment dat fostul deputat și ambasador Iurie Reniță PODUL a scris AICI.

„Vom susține un candidat apartinic, un candidat unic de compromis național, în jurul căruia să fie posibilă consolidarea mai multor forțe de opoziție și în jurul căruia să fie posibilă mobilizarea unor mari segmente ale cetățenilor din Republica Moldova”, a afirmat Dodon, adăugând că procuror general exprimă voința și speranța majorității cetățenilor care își doresc o politică matură, responsabilă și statalistă.

„Evident că noi solicităm și cerem susținerea și altor partide de opoziție. De asta, pe parcursul zilei am să vin cu un mesaj și către liderii partidelor de opoziție – a venit timpul să dăm dovadă de maturitate politică”, a perorat liderul socialist, potrivit agenției IPN.

Prezent și el la conferință, Stoianoglo a declarat că „nu este politician”, însă a criticat actuala guvernare pentru modul în care promovează integrarea europeană și pentru ceea ce el a numit „militarizarea” Republicii Moldova, o țară „neutră” potrivit Constituției.

Potrivit IPN, Alexandr Stoianoglo a activat în calitate de procuror al UTA Găgăuzia în perioada anilor 1995-2001. Între anii 2001-2007 a deținut funcția de procuror general adjunct în Procuratura Generală, iar din 2007 și până în 2009 a activat în calitate de avocat. În perioada 2009-2010 și în perioada 2011-2014 a fost deputat în Parlament, din partea Partidului Democrat. Funcția de procuror general a preluat-o în noiembrie 2019 în urma unui concurs public. După circa doi ani, în octombrie 2021 a fost reținut și plasat în arest la domiciliu, iar apoi sub control judiciar. A fost învinuit de abuz de serviciu, corupere pasivă și fals în declarații. Acesta mai era vizat într-un dosar cu privire la îmbogățirea ilicită. Alexandr Stoianoglo pledează nevinovat pe toate capetele de acuzare. În mai 2022, Consiliul Superior al Procurorilor i-a propus șefei statului eliberarea lui Alexandr Stoianoglo din funcția de procuror general. CSP a luat cunoștință cu raportul comisiei care i-a apreciat activitatea ca fiind nesatisfăcătoare. În septembrie 2023, președinta a semnat decretul de eliberare de funcție. La începutul anului, fostul procuror general  a fost achitat de către prima instanță în dosarul în care a fost învinuit de exces de putere sau depășire a atribuțiilor de serviciu.

Iurie Reniță l-a criticat adesea virulent pe Stoianoglo, arătând de ce acesta este, nici mai mult, nici mai puțin decât „procurorul șef al infractorilor Rusiei”.

„Misiunea și obligațiunea primară a lui Stoianoglo în această funcție a fost și rămâne protejarea, cu orice preț, a ramificării de oligarhi, corupți și infractori notorii, adunați sub umbrela protectoare a lui Igor Dodon, Veaceslav Platon și a altor elemente din lumea interlopă autohtonă, CSI-istă și internațională. Chiar dacă ar vrea să nege acest adevăr, un lucru este incontestabil: în spatele acestora se află forțe din Rusia de la nivel politic până la cel penal, iar Stoianoglo cunoaște foarte bine aceste realități. Simbioza evidentă dintre misiunea lui "națională" și obligațiunea externă îl face extrem de vulnerabil pentru funcția deținută, mai ales în condițiile noilor realități politice din Republica Moldova de după 11 iulie 2021. Stoianoglo, prin clasarea unor dosare pronunțat politice din perioada odiosului regim al lui Plahotniuc, a considerat că și-a îndeplinit deja misiunea de procuror general și a trecut la cea menționată mai sus. Dacă aveți reticențe vis-à-vis de această constatare, v-aș sugera să aflați cine concret și care forțe politice s-au aflat la originea promovării fulminante al lui Stoianoglo în ierarhia puterii juridice, dar și a celei politice.

3). Intervenția lui Stoianoglo pentru a stopa imediat investigațiile independente ale procuraturii în cazul secvențelor video cu "kuliokul" lui Dodon (antepronunțarea imediată a verdictului și deturnarea investigațiilor la doar câteva zile după apariția secvenței prin intermediul unei emisiuni TV, care-l promovează constant!), inclusiv tergiversarea intenționată a examinării echidistante și non-partinice a faimosului caz "Bahamas", sub aberantul pretext că timp de 6 ani de zile procuratura generală nu poate convoca o comisie rogatorie moldo-elvețiană pentru a finaliza dosarul, trădează adevăratele intenții și scopuri urmărite de actualul procuror general. Dacă dosarul "Bahamas" nu oferă mai mult decât suficiente probe ca protagoniștii să fie deferiți justiției (după prezentarea integrală a atâtor documente concludente!), atunci chiar și un student de la facultatea de drept ar avea suficiente motive să se revolte de prestația lamentabilă a procuraturii și a procurorului general?!;

4). Angajarea procuraturii generale în lupta politică cu deputații, liderii și actorii politici, cu reprezentanții societății civile, transformând (în interese personale) instituția pe care o conduce într-o bâtă politică împotriva acestora (numai de câte declarații "imparțiale, echilibrate și echidistante" am beneficiat și eu odată cu dosarele "Kuliokul" și "Bahamas"!?). Oare acest procuror cu experiență de peste 20 ani în structurile procuraturii să nu cunoască responsabilitățile primare ale unei procuraturi de a nu se lasă antrenată, sub nicio formă, în bătăliile politice ce le revin exclusiv deputaților, politicienilor, societății civile și întregii societăți, cu excepția structurilor din domeniul justiției și a ordinii de drept? Un adevăr trist și regretabil, ce nu mai poate fi tolerat: procurorul general Stoianoglo nici până astăzi nu s-a debarasat de tentațiile lui politice încă din perioada când era șeful comisiei securitatea statului din parlament. Anume Stoianoglo a politizat până la refuz procuratura generală și nu alte instituții fundamentale ale statului, precum actualmente pretinde acesta în mod constant și impertinent; ”, afirma Iurie Reniță într-un editoral mai amplu în care trecea în revistă „decalogul” faptele reprobabile ale lui Stoianoglo, publicat de PODUL AICI.


 

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.