Actualitate Internă Focus

SONDAJ: Pe cine ar alege moldovenii președinte și cine ar câștiga parlamentarele, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri

SONDAJ: Pe cine ar alege moldovenii președinte și cine ar câștiga parlamentarele, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri

Maia Sandu este de departe politicianul în care cetățenii Republicii Moldova au cea mai mare încredere, iar Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), formațiunea aflată la guvernare, ar obține o victorie detașată dacă duminica viitoare s-ar desfășura alegeri parlamentare, arată un sondaj realizat la comanda International Republican Institute (IRI).

Potrivit rezultatelor sondajului, la întrebarea „Care este politicianul sau persoana publică în care aveți cea mai mare încredere?”, 31% au nominalizat-o pe Maia Sandu. Președinta este urmată, la mare distanță, de liderul socialist Igor Dodon, pentru care și-ar da votul 16% dintre cetățeni, urmat de oligarhul fugar Ilan Șor (9%), condamnat definitiv la 15 ani de închisoare cu executare pentru implicarea în „furtul miliardului” din sistemul bancar moldovenesc. 25% dintre respondenți nu au știut sau nu au vrut să răspundă la întrebare.

Dacă duminica viitoare ar avea loc alegerile parlamentare, pentru PAS ar vota 33% dintre respondenți. La o distanță considerabilă s-ar afla socialiștii, pentru care și-ar da votul 15% din cetățeni, fiind urmați de blocul „Victorie” al lui Șor, care ar acumula 9%. La limita pragului electoral de 5 la sută s-ar afla PDCM, formațiune condusă de fostul premier Ion Chicu. Partidul Nostru al lui Renato Usatîi ar fi primul care s-ar situa sub pragul electoral.

Precizăm că rezultatele nu conțin opțiunile de vot ale cetățenilor moldoveni de peste hotare, care votează masiv forțele pro-europene.

Întrebați pentru cine și-ar da votul la alegerile prezidențiale din această toamnă, 34% dintre respondenți au indicat-o pe actuala președintă Maia Sandu. Ea este urmată la mare distanță de socialistul Igor Dodon, pentru care ar vota 18%.

Datele au fost colectate în perioada 23 mai - 13 iunie 2024, pe un eșantion de 1225 de adulți cu drept de vot. Sondajul este reprezentativ pentru populația generală a Republicii Moldova, exceptând regiunea transnistreană. Marja de eroare anunțată este de până la ±2.8 procente.

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.