Actualitate Internă Focus

VIDEO. Mai mulți copii din R.Moldova se aflau internați la Ohmatdit, cel mai mare spital de pediatrie din Ucraina, în momentul atacului rusesc criminal din 8 iulie / „Unul dintre ei era pe masa de operații chiar în momentul bombardamentului”

VIDEO. Mai mulți copii din R.Moldova se aflau internați la Ohmatdit, cel mai mare spital de pediatrie din Ucraina, în momentul atacului rusesc criminal din 8 iulie / „Unul dintre ei era pe masa de operații chiar în momentul bombardamentului”

Inclusiv copii din R.Moldova se aflau internați în cel mai mare spital din Ucraina pentru copiii bolnavi de cancer în momentul bombardamentului rusesc din 8 iulie care a vizat clădirea instituției sanitare, a arătat, într-o postare pe pagina sa oficială de Facebook, vicepremierul moldovean pentru integrare Cristina Gherasimov, aflată într-o vizită la Kiev. Unul dintre copiii din R.Moldova suferea o intervenție chirurgicală chiar în momentul atacului, micuțul supraviețuind, din fericire. 

„Săptămâna trecută, alături de o lume întreagă, am rămas profund marcată de atacul Rusiei asupra celui mai mare spital pentru copii din Kyiv, Ohmatdit. Racheta rusească a distrus complet secția de terapie intensivă, în total fiind avariate 24 de departamente, dintre care zece secții de chirurgie și cinci secții de oncologie. 

Peste 600 de pacienți, copii care suferă de boli incurabile, se tratau în acel moment în spital. Inclusiv copii din Republica Moldova, unul dintre care se afla pe masa de operații chiar în momentul bombardamentului. Din fericire, el a supraviețuit și se află în continuare în grija medicilor.

Fiind la Kyiv, am mers la locul unde statul agresor a ucis zeci de oameni și a rănit sute de copii, părinți și medici - de facto, a lovit în inima societății ucrainene. Am adus un omagiu tuturor victimelor nevinovate.

Acest atac este o mostră cumplită a cinismului celor pentru care nu mai există nimic sfânt, nici măcar viața unor copii nevinovați. Atrocitățile asupra tuturor ucrainenilor trebuie să se oprească, iar crimele de război trebuie judecate”, a arătat Gherasimov într-o postare însoțită de mai multe imagini cu spitalul grav avariat în urma bombardamentului soldat cu cel puțin doi morți și 16 răniți.

Mai jos, imagini video cu spitalul de copii la o săptămână de la cumplitul bombardament, dar și alte imagini din Kiev surprinse pe parcursul vizitei vicepremierului Gherasiomov. 


 

Spitalul a fost parțial redeschis, dar refacerea completă a clădirii va dura cel puțin șase luni, a anunțat directorul spitalului, Volodimir Jovnir, pentru presa ucraineană.

În reconstrucția clădirii vor fi investiți aproximativ 9 milioane de dolari, a arătat și liderul de la Kiev, Volodimir Zelenski.

 

De asemenea, procurorul șef al Ucrainei, Andrii Kostin a cerut Curții Penale Internaționale să ancheteze Rusia pentru lovirea cu rachetă a spitalului de copii.

Kostin a afirmat că dacă ICC își va asuma ancheta în acest atac, ar putea ajuta la stabilirea unui tipar care să arate că Rusia comite crime împotriva umanității în Ucraina. Moscova neagă că ar fi atacat spitalul și a dat vina pe o rachetă anti-aeriană ucraineană pentru avarierea clădirii.

Serviciul de securitate al Ucrainei a răspuns însă că are dovezi fără echivoc că unitatea medicală a fost lovită de o rachetă de croazieră rusă Kh-101. Biroul Procurorului ICC a declarat că una dintre echipele sale a vizitat locul atacului, iar Curtea a avertizat că orice persoană considerată responsabilă pentru atacarea site-urilor civile ar putea fi urmărită penal. ICC a emis până acum șase mandate de arestare pentru presupuse crime rusești de război în Ucraina, inclusiv unul împotriva tiranului Vladimir Putin.

 



 

 

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.