Actualitate Internă Focus

Băsescu îi avertizează pe apostolii neutralității din R. Moldova: "Dacă rămân stat neutru, trebuie să știe că România nu-i poate ajuta cu trupe! Ar trebui să renunțe la neutralitate! Eu le spun asta de 20 de ani"

Băsescu îi avertizează pe apostolii neutralității din R. Moldova: "Dacă rămân stat neutru, trebuie să știe că România nu-i poate ajuta cu trupe! Ar trebui să renunțe la neutralitate! Eu le spun asta de 20 de ani"

Fostul președinte al României, Traian Băsescu, a avertizat, în cadrul celei mai recente ediții a emisiunii "În Fața Ta", difuzată duminică de postul de televiziune Digi24, că, din pricina neutralității prevăzute de Constituția Republicii Moldova, România nu-i poate sprijini cu trupe pe frații basarabeni în cazul unei noi invazii rusești. 

În acest context, Băsescu a atras atenția că Republica Moldova are la dispoziție două variante: renunțarea la neutralitate și solicitarea oficială de a adera la NATO, respectiv Unirea cu România, ceea ce ar asigura apartenența atât la Alianța Nord-Altantică, cât și la Uniunea Europeană.

Moderator: În ipoteza în care Republica Moldova este invadată de Rusia, România trebuie să reacționeze și, în al doilea rând, poate să reacționeze? 

Traian Băsescu: Nu poate și, ca atare, degeaba trebuie. 

Moderator: Deci vom lăsa Republica Moldova și vom privi de dincolo de graniță cu îngrijorare. 

Traian Băsescu: Știți ceva? Am semnat niște tratate. Republica Moldova nu este obligată de nimeni să se declare stat neutru. Republica Moldova poate să-și modifice Constituția. Dacă vor să scrie în Constituție că sunt stat neutru, trebuie să știe că România nu-i poate ajuta cu trupe. Putem să-i ajutăm cu muniție, cu material militar, dar în niciun caz România nu poate intra cu trupe pe teritoriul Republicii Moldova ca s-o sprijine, pentru că ăsta e Tratatul Atlanticului de Nord.

Moderator: Atunci ce ar trebui să scrie în Constituția Republicii Moldova? 

Traian Băsescu: Ar trebui să renunțe la neutralitate și să ceară oficial intrarea în NATO. Simplu! Eu le spun asta de 20 de ani! Și mai are o variantă, care e mult mai soft: Unirea cu România și ar fi bine-mersi în NATO și UE. 

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.