Actualitate Internă

Adio gunoaielor și ruinelor din centrul Chișinăului! Parlamentul dă undă verde unei investiții americane pe terenul fostului "Stadion Republican". Proiectul va implica, printre altele, amenajarea de spații verzi, respectiv construirea de oficii ultramoderne și spații rezidențiale

Adio gunoaielor și ruinelor din centrul Chișinăului! Parlamentul dă undă verde unei investiții americane pe terenul fostului "Stadion Republican". Proiectul va implica, printre altele, amenajarea de spații verzi, respectiv construirea de oficii ultramoderne și spații rezidențiale

În sfârșit! Adio gunoiștii și a ruinelor din centrul Chișinăului. Parlamentul a ratificat în primă lectură acordul privind vânzarea terenului fostului ”Stadion Republican” demolat în perioada guvernării comuniste a lui Voronin. Tranzacția va permite dezvoltarea spațiilor verzi, a zonelor de recreere și rezidențiale. Cum a plâns binomul socio-comunist după ”casa părintească” pe care tot ei au demolat-o acum 17 ani

În sfârșit! Parlamentul de la Chișinău a ratificat în prima lectură, pe 18 aprilie, acordul prin care terenul fostului Stadion Republican din centrul Capitalei va putea fi vândut Guvernului Statelor Unite ale Americii. 

Prețul pe care îl va plăti Guvernul american pentru terenul fostului stadion republican din Chișinău, pe care intenționează să-și construiască noua ambasadă din Republica Moldova este de 18 milioane de euro. De asemenea, SUA vor rambursa cheltuieli de până la 7,5 milioane de euro aferente transferului lotului de teren cu posesia vacantă, inclusiv orice plăți legate de expropriere, respectiv eliberării acestuia de orice construcții, scrie newsmaker.md

Autoritățile americane își asumă să creeze și spații deschise publicului larg, precum cele de recreere, iar investițiile anunțate vor fi de aproximativ 240 de milioane de dolari. Terenul, care se află de 17 ani în paragină, va fi revitalizat cu susținerea financiară a SUA, urmând a fi restaurate porțile istorice ale fostului stadion, amenajate instalații de artă publică și un nou parc mult așteptat de chișinăuienii care locuiesc în preajmă.

Acest lucru înseamnă pentru chișinăuieni, în special pentru locuitorii sectorului Centru, mai multă siguranță, curățenie și mai puține ruine sovietice. Cei care s-au opus cu înverșunare tranzacției moldo-americane au fost chiar socio-comuniștii, adică cei sub guvernarea cărora a avut loc demolarea stadionului, în 2007. 

În cadrul ședinței parlamentare care a decis, în primă lectură, vânzarea respectivului teren, cei din blocul pro-rus al comuniștilor și socialiștilor (PSRM + PCRM) au făcut scandal, dându-se mari "patrioți" și "suveraniști" și plângându-se că rămân fără ceea ce ei au numit "casă părintească", adică mormanul uriaș de ruine în care chiar ei au transformat fostul "Stadion Republican", în 2007. (sursa: AICI)

Trebuie spus că proiectul va aduce mai multă curățenie pentru chișinăuienii din sectorul Centru, dar și pace și ordine, mai ales dacă ne gândim că, în ultimii ani, pe respectivul teren și-au găsit sălaș mai mulți oameni ai străzii, consumatori de droguri, dar și zeci de maidanezi agresivi. 

Acum, odată cu vânzarea acestei proprietăți de stat, există certitudinea înlăturării unui uriaș peisaj dezolant de sub nasul nostru. În locul ruinelor și în contrast cu hidosul realism socialist de care amintea arhitectura fostului stadion, Guvernul american va ridica o nouă ambasadă a SUA, oficii ultramoderne, spații rezidențiale, spații verzi și de recreere. Iar Ministrul Culturii R. Moldova, Sergiu Prodan, a vorbit chiar și despre o asanare totală a întregii regiuni a fostului stadion, aflat în paragină. (sursa: AICI)

Investiția americană va fi alocată și pentru reparația mai multor școli sportive, proiectarea viitorului stadion național și crearea Centrului de cultură și artă contemporană "Universul".

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.