Actualitate Internă

VIDEO. Directoarea ansamblului „JOC” din R.Moldova a fost concediată de ministerul Culturii după ce angajații din subordine au dansat alături de infractorul Ilan Șor și acolitele acestuia Guțul și Tauber la Sankt Petersburg, folosind, fără drept, costumele populare ale instituției de stat

VIDEO. Directoarea ansamblului „JOC” din R.Moldova a fost concediată de ministerul Culturii după ce angajații din subordine au dansat alături de infractorul Ilan Șor și acolitele acestuia Guțul și Tauber la Sankt Petersburg, folosind, fără drept, costumele populare ale instituției de stat

Directoarea interimară a Ansamblului Național Academic de Dansuri Populare „JOC”, Aliona Strîmbeanu, a fost demisă, începând cu data de 22 iulie, după ce o anchetă a Ministerului Culturii a stabilit că unii salariați ai instituției au folosit costume din garderoba instituției la un eveniment organizat în această primăvară de condamnatul rusofil Ilan Șor în orașul Sankt Petersburg din Federația Rusă, scrie ziarulnational.md.

Alături de Șor și dansatori ai ansamblului „JOC”, în hora de la Sankt Petersburg s-au prins și rusofilele Evghenia Guțul, bașcana Găgăuziei, și Marina Tauber, deputată în actuala legislatură, executantă devotată a ordinelor lui Șor. Filmările cu cei trei dănțuind alături de dansatorii moldoveni au apărut în spațiul public, iar ministerul Culturii a decis demararea unei anchete. 

Reprezentanții ansamblului surprinși alături de Șor, Guțul și Tauber au argumentat că, în acea perioadă, s-ar fi aflat în concediu și s-ar fi deplasat în metropola rusă pe cont propriu.

„Pe 7 iunie 2024, Aliona Strîmbeanu, fiind invitată în cadrul Ministerului Culturii pentru prezentarea explicațiilor pe cazul dat, a confirmat cele relatate în spațiul public, iar prin Nota informativă din 7 iunie 2024 a recunoscut utilizarea de către unii salariați ai Instituției Publice Ansamblul Național Academic de Dansuri Populare „JOC” a costumelor din garderoba instituției publice în or. Sankt Petersburg din Federația Rusă. (...) Doamna Aliona Strîmbeanu a creat și a admis situații de transmitere a costumelor și accesoriilor instituției publice salariaților în scopuri personale pentru folosirea acestora la activități private în afara orelor de muncă, aceste acțiuni fiind în detrimentul instituției publice, întrucât utilizarea costumelor și accesoriilor instituției publice duce la uzarea și devalorizarea costumelor și accesoriilor instituției publice”, informează Ministerul Culturii.

De asemenea, ancheta a mai stabilit că Aliona Strîmbeanu s-a deplasat peste hotarele republicii fără acordul ministrului, cumularea reprobabilă a funcţiilor de către director, acte întocmite post-factum, încasarea numerarului în lipsa aparatului de casă cu memorie fiscală etc.

Aliona Strîmbeanu (foto jos), care a condus Ansamblul „JOC” în ultimii șapte ani, consideră că a fost demisă neîntemeiat, instituția, care a avut grave probleme în trecut, fiind astăzi una viabilă, fără datorii, cu o trupă consolidată și cu multe proiecte.

„Eu am câștigat acum aproape doi ani concursul pentru funcția de director al Ansamblului „JOC”, am fost felicitată de ministrul Prodan, care, însă, a anulat peste o lună rezultatele acelui concurs, pe motiv că sunt contestații și că legislația ar fi imperfectă. De aceea, consider că s-a urmărit demiterea mea și acest caz ce vizează evenimentul din Sankt Petesburg a picat la țanc. Este adevărat că eu le permiteam artiștilor sa ia costumele care nu sunt utilizate în repertoriul activ. Pentru cinci costume, care au revenit în garderoba „JOC”-ului, au făcut anchetă și raport pe 35 de pagini... Când am dat 20 de ii deputatelor de la PAS ca s-o colinde pe Maia Sandu de Craciun, nimeni nu s-a deranjat atunci că duc patrimoniul „JOC”-ului. Penibil”, a declarat Aliona Strîmbeanu pentru Ziarul NAȚIONAL.



Comunicatul integral al Ministerului Culturii din R.Moldova privind rezultatele anchetei ce au vizat-o pe directoarea Strîmbeanu:

„Ministerul Culturii informează că ancheta de serviciu, inițiată în privința directoarei interimare a Instituției Publice Ansamblul Național Academic de  Dansuri Populare „JOC”, Aliona Strîmbeanu, s-a finalizat.

În zilele de 06 – 07 iunie 2024, în spațiul public au apărut mai multe informații privind aflarea unor salariați ai Instituției Publice Ansamblul Național Academic de Dansuri Populare „JOC” la Forumul economic internațional din Sankt Petersburg, Federația Rusă și participarea de către aceștia la unele evenimente culturale.

La data de 07 iunie 2024, Aliona Strîmbeanu, fiind invitată la Ministerul Culturii pentru prezentarea explicațiilor pe cazul dat, a confirmat cele relatate în spațiul public, iar prin Nota informativă din 07 iunie 2024,  a recunoscut utilizarea, de către unii salariați ai Instituției Publice Ansamblul Național Academic de Dansuri Populare „JOC”, a costumelor din garderoba instituției publice în or. Sankt Petersburg din Federația Rusă.

Prin Ordinul ministrului culturii nr. 204 din 11 iunie 2024 a fost instituită Comisia de anchetă pentru desfășurarea anchetei de serviciu în privința dnei Aliona Strîmbeanu.

Prin Raportul anchetei de serciciu din 11.07.2024 s-au constatat mai multe încălcări:

1.           Doamna Aliona Strîmbeanu a creat și a admis situații de transmitere a costumelor și accesoriilor instituției publice salariaților în scopuri personale pentru folosirea acestora la activități private în afara orelor de muncă, aceste acțiuni fiind în detrimentul beneficiului instituției publice, întrucât utilizarea costumelor și accesoriilor instituției publice duce la uzarea și devalorizarea costumelor și accesoriilor instituției publice.

Astfel, la capitolul eliberarea costumelor, s-a constatat că în cadrul instituției nu există un regulament/instrucţiune aprobată de directorul instituţiei, care să reglementeze procedura legală şi uniformă de eliberare a bunurilor (costumelor). Costumierele responsabile de eliberarea costumelor nu dețin un registru oficial pentru aceste acțiuni.

Or, primirea şi eliberarea bunurilor, precum şi a mijloacelor băneşti fără perfectarea documentelor corespunzătoare constituie, în condițiile art. 2111 lit. a) din Codul muncii, încălcare gravă a obligațiilor de muncă

2.           S-a stabilit încălcarea procedurilor de deplasare a Alionei Strîmbeanu, director general interimar a instituţiei, peste hotarele republicii, fără acordul ministrului.

3.           S-a constatat că majoritatea ordinelor ce țin de activitatea de bază a personalului din cadrul instituţiei, concedii, deplasări - nu conțin în partea introductivă normele de drept material, care constituie temei de emitere a ordinelor respective.

4.           S-a constatat încălcarea procedurilor de cumulare a funcţiilor de către director.

5.           Prin Registrul de evidență a ordinelor, s-a constatat că un număr semnificativ de ordine nu au o consecutivitate numerică, dar sunt înregistrate cu litere suplimentare prin bară, ceea ce denotă că actele sunt întocmite post-factum.

6.           În contabilitatea instituției, s-a constatat că încasarea numerarului s-a efectuat în lipsa aparatului de casă cu memorie fiscală, doar prin ordin de încasare.  Potrivit art. 44 din Legea contabilității nr.113/2007, persoanele care aplică incorect Standardele Naționale de Contabilitate sunt trase la răspundere disciplinară, materială, administrativă sau penală.

7.           Analizând toate situațiile, faptele, încălcările/abaterile de la cadrul normativ în vigoare din domeniul de referință al fiecărei situații/fapte ale doamnei Aliona Strîmbeanu, director general interimar a ANADP „JOC”, care se prezumă a fi abateri disciplinare grave, ministerul  a aplicat dnei Aliona Strîmbeanu, director general interimar al Instituției Publice Ansamblul Național Academic de Dansuri Populare „JOC”, sancțiune disciplinară sub formă de concediere în baza art. 86 alin. (1) lit. k), lit. o) și lit. p) în coroborare cu prevederile art. 2111 din Codul muncii nr. 154/2003, și încetarea contractul individual de muncă, începând cu data de 22.07.2024.”

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.