Actualitate Internă Focus

Televiziunile rusești de propagandă sunt tancuri de ocupație. Kremlinul a invadat R.Moldova cu 10 posturi moscovite care legitimează genocidul săvârșit de Rusia în Ucraina, lovesc în referendumul pro-UE și înjură România. La alegerile prezidențiale și parlamentare, televiziunile kremlinopate vor fi folosite pe post de BÂTĂ

Televiziunile rusești de propagandă sunt tancuri de ocupație. Kremlinul a invadat R.Moldova cu 10 posturi moscovite care legitimează genocidul săvârșit de Rusia în Ucraina, lovesc în referendumul pro-UE și înjură România. La alegerile prezidențiale și parlamentare, televiziunile kremlinopate vor fi folosite pe post de BÂTĂ

În prezent, în R.Moldova vă puteți ”relaxa” seară de seară, urmărind un film sau o telenovelă de producție rusească, cu actori care susțin deschis, aluziv sau tacit invazia rusească în Ucraina. 

De ce se întâmplă asta? Potrivit disinfo.md, la 18 iulie anul în curs, unul dintre cei mai mari jucători de pe piața de telecomunicații – Starnet – a anunțat că este  „încântat” să-și ”îmbunătățească” serviciile și oferta de canale, adăugând 10 posturi noi în grilă, majoritatea fondate de Gazprom media și conduse de Tina Kandelaki, prezentatoare (adică propagandistă) tv dată în urmărire internațională de Ucraina (detalii AICI). 

Potrivit unui comunicat  Starnet, cele 10 posturi rusești de propagtandă ar fi de tip ”generalist” și ar livra conținut „variat”. În realitate, posturile la care ne referim difuzează filme, seriale și emisiuni de producție rusească, cu propagandiști care fie susțin în mod deschis invazia Ucrainei de către țara lor, fie o sugerează sau tac asurzitor în legătură cu aceasta. Avertizăm că toate aceste televiziuni vor fi folosite din plin de ruși în lupta politică din R.Moldova (alegeri prezidențiale și parlamentare) pentru a deturna percepții și pentru a spăla creiere.  

TV3 International, un post de televiziune federal, la fel condus de Kandelaki, va putea fi accesat pe Starnet, la poziția 28.

La poziția 23 va fi СТС International – un post de televiziune din Rusia, care aparține oligarhului Alexei Mordașov (averea sa este estimată la 21 de miliarde de dolari).

Mordașov a încercat (fără succes) în 2023 să anuleze  sancțiunile europene, impuse împotriva lui în primele zile de invazie la scară largă a Ucrainei de către Federația Rusă.  Și SUA a introdus sancțiuni împotriva lui Mordașov.

Cine luptă cu propaganda rusă și cine o aduce?

Schimbările în grila unuia din cei mai mari jucători pe piața de telecomunicații din R.Moldova se întâmplă în plină luptă a autorităților cu propaganda care vine din Est.

În 2023 R.Moldova și-a făcut o nouă Strategie a securității naționale. Această precizează clar că principala amenințare pentru R.Moldova este „politica agresivă a Federației Ruse”.

„Prin urmare, trebuie să reclădim apărarea națională și să dezvoltăm capacitatea de rezistență la acțiunile de tip hibrid. (…) Moldova este o țară mică, dar nu vom permite să fie o țară umilită”, a spus atunci președinta Maia Sandu.

Tot în 2023 a fost înființat Centrul pentru comunicare strategică și combatere a dezinformării.

Conform scopurilor anunțate, instituția va lua măsuri „pentru asigurarea securității spațiului informațional în fața dezinformării, manipulării și ingerințelor străine”.

Deși aceste măsuri vor avea caracter de recomandare, membrii Centrului vor avea dreptul să sesizeze organele de drept, dacă vor depista încălcări ale legislației.

De asemenea, ei vor putea să primească informații la solicitare, inclusiv informații care conțin date cu caracter personal sau secret de stat.

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.