Actualitate Internă Focus

Sondaj îngrijorător pentru soarta R. Moldova: Maia Sandu ar câștiga detașat prezidențialele, însă PAS ar avea probleme în ceea ce privește constituirea unei majorități parlamentare

Sondaj îngrijorător pentru soarta R. Moldova: Maia Sandu ar câștiga detașat prezidențialele, însă PAS ar avea probleme în ceea ce privește constituirea unei majorități parlamentare

Maia Sandu și PAS continuă să se bucure de cea mai mare încredere din partea cetățenilor Republicii Moldova, potrivit unui sondaj realizat de Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE) în colaborare cu CBS-AXA și dat publicității marți, 30 iulie. Însă, deși Maia Sandu este clar favorită în cursa pentru obținerea celui de-al doilea mandat de președintă, nu același lucru se poate spune despre PAS, ale cărui șanse de a forma majoritatea de unul singur în urma alegerilor parlamentare din 2025 sunt incerte, conform sondajului. 

Dacă duminica viitoare ar fi avut loc alegeri pentru Parlamentul Republicii Moldova, PAS ar obține votul a 40,8% dintre respondenții deciși. Actualul partid de guvernământ este urmat de Blocul Comuniștilor și Socialiștilor (22,2%), blocul „Victorie” al fugarului Ilan Șor (12,8%) și Partidul Nostru al lui Renato Usatîi, care ar lua 8,2% din voturi. Celelalte partide și blocuri nu ar trece pragul electoral. Cumulat, scorul pe care l-ar obține BCS, blocul lui Șor și Partidul Nostru ar putea da bătăi de cap PAS-ului, întrucât va sta cu emoții la redistribuiri pentru a analiza potențialul de a construi o majoritate parlamentară. 

În cazul în care duminica viitoare ar avea loc alegeri pentru funcția de șef al statului, actuala președintă Maia Sandu ar fi votată de 39,3% dintre respondenții deciși, fiind urmată la mare distanță de socialistul Igor Dodon, pentru care și-ar da votul 16,9% dintre cetățeni.

Iată cum stau lucrurile la capitolul încrederea în politicieni și partide/blocuri politice:

Sondajul a fost realizat față în față în perioada 28 iunie – 18 iulie 2024, la nivel național, cu excepția regiunii transnistrene, pe un eșantion de 1119 de respondenți, cu vârsta de 18 ani și mai mult. Eroarea maximală anunțată este de +/- 2,9%.

Evenimentul de prezentare a cercetării poate fi urmărit AICI.

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.