Ambasadorul Federației Ruse în Republica Moldova, Oleg Vasnețov, a fost convocat joi, 1 august, la Ministerul Afacerilor Externe, unde i s-a înmânat o notă din partea ministerului privind declararea drept persoană indezirabilă („non grata”) a unui angajat al misiunii diplomatice ruse.
Decizia autorităților moldovenești vine ca urmare a obținerii de informații și probe care atestă desfășurarea pe teritoriul Republicii Moldova (de către diplomatul rus) a unor activități incompatibile cu statutul diplomatic. Colaboratorul Ambasadei ruse urmează să părăsească Republica Moldova, anunță Ministerul moldovean de Externe.
Deși există probe privind imixtiunea sa în R. Moldova, Rusia anunță repercusiuni față de această decizie a Chișinăului
Ambasadorul Oleg Vasnețov a declarat astăzi că Rusia răspunde la decizia autorităților moldovenești de a expulza un diplomat rus.
„Să explic aceste acțiuni, țintite să distrugă relațiile bilaterale, este foarte complicat. Considerăm acțiunile ca fiind neprietenoase și care duc la distrugerea relațiilor dintre cele două state. La ambasadă au rămas puțini diplomați și e ciudat că persoana e declarată non grata când probele încă nu sunt acumulate. Desigur că Rusia va avea un răspuns”, a declarat Vasnețov.
Cine este diplomatul rus, declarat persona „non grata” în Moldova
Potrivit Europei Libere, care citează surse „din cercuri diplomatice și din Serviciul de Informații și Securitate”, este vorba despre Dmitri Kelov, asistentul atașatului militar al Ambasadei Rusiei la Chișinău. Kelov a fost acreditat în R. Moldova în august 2021, iar în noiembrie s-a alăturat delegației Rusiei în Comisia Unificată de Control, o structură trilaterală responsabilă de supravegherea situației din zona de securitate de pe Nistru.
Date din registrul rus al mijloacelor de transport, consultate de sursa citată, arată că Kelov are viză de reședință la Moscova, la adresa Mareșal Biriuzov 4. La mică distanță, în cartierul din nord-vestul Moscovei își are adresa și șeful lui Kelov, atașatul militar și aerian al Ambasadei Rusiei de la Chișinău, Andrei Lobov. Clădirea în care este domiciliat Kelov a fost folosită ani la rând pentru cazarea angajaților direcției de spionaj a armatei ruse (GRU), inclusiv a agentului Anatoli Cepiga, acuzat, în 2018, că l-a otrăvit cu gaz Noviciok pe fostul spion rus Serghei Skripal și fiica acestuia, în Marea Britanie.
Decizia privind expulzarea diplomatului vine la o zi după ce doi funcționari din Parlament și din Poliția de Frontieră a R. Moldova au fost puși sub acuzare pentru trădare de patrie și complot împotriva Republicii Moldova, pe fondul comunicării pe care au avut-o cu un angajat al Ambasadei Rusiei de la Chișinău. Ambii au fost reținuți pentru 72 de ore. Unul dintre ei este șeful Direcției Juridice a Parlamentului, Ion Creangă, cu o carieră de 32 de ani în Legislativul de la Chișinău. Detalii AICI.