Doar desprinderea de influența Federației Ruse poate oferi o perspectivă de dezvoltare pentru Republica Moldova, aflată acum în fața unei șanse unice în istoria sa. Referendumul privind aderarea la Uniunea Europeană, din 20 octombrie, este un moment de importanță crucială pentru soarta Republicii Moldova, a declarat istoricul Ion Negrei, vicepreședintele Asociației Istoricilor „Alexandru Moșanu”, în cadrul emisiunii „Maluri de Prut” de la Radio Chișinău.
Istoricul îndeamnă cetățenii Republicii Moldova să participe la referendumul pentru integrarea în Uniunea Europeană, care va avea loc în aceeași zi cu alegerile prezidențiale.
„Acest exercițiu foarte democratic nu este anul 1940 (28 iunie 1940, ocuparea sovietică a Basarabiei și Bucovinei de Nord - n. red.), când nimeni nu ne întreabă și ne hotărăște soarta. La referendum, fiecare va spune; cetățenii urmează să aleagă dacă vrem pace sau război, libertate sau dictatură, vrem proprietate sau sclavie. Aici este linia de despărțire”, a subliniat Ion Negrei.
Rememorând principalele evenimentele tragice ale ocupării Basarabiei de către sovietici și politicile de exterminare națională și de genocid asupra românilor din spațiul dintre Prut și Nistru, dar și pe cele pe care le aplică în prezent Federația Rusă în Ucraina, Ion Negrei face apel la cetățeni să dea dovadă de responsabilitate prin participarea și votarea pentru aderarea la spațiul european.
„Este o șansă unică. Noi, basarabenii, nu am mai avut până acum o asemenea șansă. Și trebuie să ne pătrundem de faptul că noi hotărâm nu doar pentru generația de astăzi. Vom intra într-o zonă în care ne sunt respectate propriile valori naționale, culturale, spirituale...”, a mai spus istoricul.
Precizăm că rezultatul pozitiv al referendumului ar urma să ducă la modificarea Constituției prin consacrarea vectorului de integrare europeană a Republicii Moldova.