Actualitate Internă Cap de pod Featured

EXCLUSIV Document. Ministrul de Externe al Canadei – Mélanie Joly –, avertisment dur pentru colaboraționiștii Rusiei din Basarabia noastră: NU veți rămâne nepedepsiți! Rusia va răspunde pentru atrocitățile săvârșite în Ucraina. Canada susține necondiționat R.Moldova în lupta sa cu agentura Rusiei

EXCLUSIV Document. Ministrul de Externe al Canadei – Mélanie Joly –, avertisment dur pentru colaboraționiștii Rusiei din Basarabia noastră: NU veți rămâne nepedepsiți!  Rusia va răspunde pentru atrocitățile săvârșite în Ucraina. Canada susține necondiționat R.Moldova în lupta sa cu agentura Rusiei

Urmare a unei solicitări Podul.md, ministrul de Externe al Canadei – Mélanie Joly – și-a reafirmat sprijinul și susținerea necondiționată pentru statul românesc de la est de Prut. 

De notat că, sprijinul Canadei pentru R.Moldova se concentrează în 3 direcții esențiale: reforma justiției și reforma instituțională, parcursul pro-european și lupta împotriva colaboraționiștilor Rusiei care destabilizează situația internă, încercând, cu asentimentul Kremlinului și cu sprijinul infractorilor fugari (precum oligarhul Vlad Plahotniuc sau magnatul condamnat Ilan Șor), reinstaurarea oligarhiei în R.Moldova și readucerea țării sub servitutea Moscovei. 

Vă prezentăm, mai jos (inclusiv foto), răspunsul oferit în exclusivitate pentru Podul.md de Mélanie Joly, ministrul de Externe al Canadei: 

“Canada sprijină pe deplin concentrarea R. Moldova asupra integrării în Uniunea Europeană (UE) și reforma instituțională internă. Prim-ministrul Justin Trudeau a consolidat acest sprijin atunci când a primit-o pe Președinta Maia Sandu la Ottawa, în mai 2023.

După cum probabil știți, R. Moldova a găzduit aproximativ un milion de ucraineni care au intrat în țară din februarie 2022. Canada apreciază cu siguranță asistența pe care R. Moldova continuă să o ofere celor peste 100 000 de refugiați ucraineni.

În ultimii ani, cooperarea bilaterală dintre Canada și R. Moldova a crescut, inclusiv prin prisma unui proiect legat de oferirea asistenței pentru instituția poliției din R. Moldova, anunțat anul trecut, și un proiect de asistență tehnică pentru R. Moldova privind reforma judiciară. 

În octombrie 2023, Canada a anunțat sancțiuni suplimentare împotriva colaboraționiștilor ruși din R. Moldova pentru a trimite un mesaj clar persoanelor și entităților răuvoitoare că invazia neprovocată și nejustificată la scară largă a lui Putin în Ucraina nu va rămâne nepedepsită.

Țări care gândesc la fel, precum Canada și R. Moldova, vor continua să colaboreze pentru a combate amenințările din partea actorilor maligni și să învețe unele de la altele despre cum să răspundă cel mai bine la dezinformări, destabilizări și altor tipuri de interferențe externe. 

Republica Moldova va rămâne un partener valoros pentru Canada, iar noi vom continua să colaborăm pentru realizarea obiectivelor comune”.

Amintim că, anul trecut, Canada a impus sancțiuni împotriva a nouă cetățeni moldoveni apropiați afaceristului și fostului oligarh, Vlad Plahotniuc, precum și magnatului condamnat și fugar Ilan Șor. Este vorba despre liderul așa-zisului partiduleț al Regiunilor din Republica Moldova, FSB-istul Alexandr Kalinin, șef al unei grupări criminale de mercenariat care acționează pe teritoriul Ucrainei, interlopul moldovean Grigore Caramalac, alias “Bulgaru”,  sora lui Vlad Plahotniuc, Vera Plahotniuc, consilierii municipali șoriști Valerii Climenco și Serghei Burgudji, fosta deputată și politiciană Maria Albot, precum și Igor Himici (mai multe detalii AICI)

La începutul acestui an, aflat într-o vizită în Basarabia noastră, ministrul de Externe a Canadei, Mélanie Joly a dat asigurări că țara sa sprijină parcursul democratic și european al Republicii Moldova, iar suportul Canadei va fi acordat în toate domeniile cheie ale țării, inclusiv în cel al securității și apărării (detalii AICI)

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.