Actualitate Internă Focus

EXCLUSIV Document. Confirmat: TOȚI candidații la alegerile prezidențiale din R.Moldova vor face dovada cunoașterii limbii române!

EXCLUSIV Document. Confirmat: TOȚI candidații la alegerile prezidențiale din R.Moldova vor face dovada cunoașterii limbii române!

Urmare a unei solicitări a Podul.md, Comisia Electorală Centrală (CEC) a confirmat informația vehiculată în spațiul public privind obligativitatea cunoașterii limbii române ca o condiție necesară în vederea înregistrării candidaților la alegerile prezidențiale din 20 octombrie 2024. 

Conform CEC, toții candidații vor trebui să facă dovada cunoașterii limbii române, care este limba oficială și în cel de-al doilea stat românesc, R.Moldova (adică Basarabia noastră). 

Condiția, deși una veche, a putut fi pusă în practică după ce CEC a prezentat varianta unui nou Cod electoral actualizat. În plus, obligativitatea cunoașterii limbii române de către candidații la funcția de președinte al statului este conformă cu art. l8 alin. (1) din Legea cetățeniei R.Moldova nr. 1024/2000. 

Mai mult, verificarea capacității de cunoaștere a limbii române se va realiza prin susținerea orală și în scris a unui test. În conformitate cu noile modificări și actualizări, candidaţii la președinția R.Moldova vor trebui să demonstreze că au o înţelegere suficientă a limbii române, capacitatea de a discuta şi de a răspunde la întrebări legate de viaţa de zi cu zi, capacitatea de a citi şi înţelege legi şi regulamente, precum şi capacitatea de a scrie eseuri. 

Vă prezentăm, mai jos (inclusiv captură foto), răspunsul oferit de către Comisia Electorală Centrală (CEC): 

“În redactarea anterioară a Codului electoral (nr. l38l/1997), condițiile speciale pentru candidații la funcția de Președinte al Republicii Moldova erau prevezute la art. 110 unde se menționa: ,,Poate fi ales cetățeanul Republicii Moldova cu drept de vot care are vârsta de 40 de ani împliniți în ziua alegerilor, a locuit sau locuiește permanent pe teritoriul Republicii Moldova nu mai puțin de 10 ani și posedă limba de stat”.

Actualmente, în redacția noului Cod electoral nr. 325/2022, la art. 136 alin. (2) se spune: ,,Comisia Electorală Centrală verifică documentele prezentate și constată dacă sunt întrunite cerințele specifice pentru candidații la funcția de Președinte al Republicii Moldova. Cunoașterea limbii romăne se verifică de către Comisia Electorală Centrală, conform art. 18 alin. (1) din Legea cetățeniei Republicii Moldova nr. 1024/2000. Procedura de evaluare a nivelului de cunoaștere a limbii romăne de către candidatul la funcția de Președinte al Republicii Moldova se stabilește prin hotărâre a Comisiei Electorale Centrale”.

Aceste prevederi și-au găsit dezvoltare în pct. 12 din Regulamentul privind particularitățile de desemnare și înregistrare a candidaților la alegerile pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova, aprobat prin hotărârea Comisiei Electorale Centrale nr. 1205/2023, conform căruia ,,în funcția de Președinte al Republicii Moldova poate fi ales cetățeanul Republicii Moldova cu drept de vot, care:

a) are vârsta de 40 ani împliniți în ziua alegerilor;

b) a locuit sau locuiește permanent în Republica Moldova nu mai puțin de 10 ani;

c) cunoaște limba română;

d) are studii superioare, absolvite cu diplomă de licență sau echivalentă;

e) nu cade sub incidența restricțiilor privind exercitarea drepturilor electorale, prevăzute de art. 16 alin. (2) din Codul electoral nr. 325/2022”.

Procedura de verificare a cunoașterii limbii române de către candidații la funcția de Președinte al Republicii Moldova a fost reglementată in Regulamentul privind constituirea și înregistrarea grupurilor de inițiativă, întocmirea, prezentarea și verificarea listelor de subscripție, aprobat prin hotărârea CEC nr. 1166/2023, care stabilește la pct.29: ,,cunoașterea limbii române de către candidatul desemnat la funcția de Președinte al Republicii Moldova se verifică de către comisia de recepționare la etapa depunerii documentelor pentru înregistrarea grupurilor de inițiativă, în conformitate cu prevederile art. 18 alin. (1) din Legea cetățeniei nr. 1024/2000. Candidatul desemnat completează personal declarația prevăzută la pct. 28 lit. e) și răspunde la întrebările membrilor comisiei de recepționare”.

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.