Actualitate Internă

De Ziua Limbii Române, o mare de oameni au participat la Marea Dictare de la Chișinău. Maia Sandu: Mă bucur că atât de multă lume s-a adunat pentru a onora Limba Română!

De Ziua Limbii Române, o mare de oameni au participat la Marea Dictare de la Chișinău. Maia Sandu: Mă bucur că atât de multă lume s-a adunat pentru a onora Limba Română!

Un eveniment de o frumusețe aparte a avut loc astăzi în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău. De Ziua Limbii Române, care se sărbătorește în Republica Moldova pe 31 august, peste 1.700 de oameni au scris la unison un fragment din opera regretatului Spiridon Vangheli, pe parcursul Marii Dictări Națională, eveniment aflat la cea de-a doua ediție. În total, în toate localitățile din Republica Moldova, au participat la eveniment peste 2.500 de oameni.

„Suntem atenți la cum ne îmbrăcăm, suntem atenți la ce mâncăm, dar cum să nu fim atenți la cum vorbim? Limba nu este doar un instrument de înțelegere reciprocă, modul în care ne exprimăm arată cât de vastă este mintea și lumea noastră”, a spus Maia Sandu în deschiderea evenimentului. 

Șefa statului le-a mulțumit participanților pentru interesul de care dau dovadă față de limba română și și-a exprimat recunoștința față de cei 12.000 de oameni care studiază în prezent limba română prin programul național de studiere al limbii române.

„Cu recunoștință față de cei care au păstrat limba română vie pe aceste meleaguri în cele mai crunte timpuri, când pentru rostirea unei poezii în limba română puteai fi arestat, celebrăm azi libertatea și bucuria de a trăi în limba noastră. Vă mulțumesc tuturor pentru grija de a vorbi și a scrie corect în limba română. Trăiască limba română!”, a mai zis Maia Sandu.

Ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, a declarat că felul în care ne vorbim limba rămâne a fi un însemn al demnității noastre naționale. Dan Perciun a adăugat faptul că generații au luptat pentru limba română și este de datoria noastră să păstrăm vie amintirea acelor sacrificii, mai ales că pentru Limba Română au luptat multe personalități marcante, printre care și Spiridon Vangheli, prozator și poet, tatăl lui Guguță. Acesta a fost și autorul dictării alese în acest an: „În dictarea de astăzi, Spiridon Vangheli ne va oferi o lecție din volumul «Școala Vieții», o operă ce reflectă profunzimea gândirii și experienței sale. Am ales acest text ca să omagiem marele nostru scriitor”.

Pe parcursul lunii septembrie, o comisie specială formată de Ministerul Educației și Cercetării va verifica textele scrise de participanți, iar cele mai bune lucrări vor fi premiate în cadrul unei ceremonii publice, detalii suplimentare urmând a fi anunțate în perioada următoare. La evaluare se va ține cont de corectitudinea scrierii dictării, o atenție deosebită fiind acordată ortografiei.

Cei care se vor remarca prin rezultate excelente vor fi premiați de sponsorii evenimentului organizat de Ministerul Educației și Cercetării, sub egida Președinției Republicii Moldova.

Vedeți video: 


"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.