Actualitate Internă Focus

EXCLUSIV DOCUMENTE. Cifrele unui dezastru: anual, basarabenii emigrează cu zecile de mii din R.Moldova și nu se mai întorc la baștină. Pentru că R.Moldova e un stat prin excelență eșuat. Unirea e singura soluție și salvare!

EXCLUSIV DOCUMENTE. Cifrele unui dezastru: anual, basarabenii emigrează cu zecile de mii din R.Moldova și nu se mai întorc la baștină. Pentru că R.Moldova e un stat prin excelență eșuat. Unirea e singura soluție și salvare!

Urmare a unor solicitări a Podul.md, Biroul Național de Statistică și Inspectoratul General al Poliției de Frontieră ne-au pus la dispoziție câteva date relevante culese în ultimii trei ani despre situația migrației din R.Moldova. 

Iar cifrele sunt cu adevărat dezastruoase, ele arătându-ne că românii basarabeni, indiferent de etnie, emigrează cu zecile de mii, anual, din R.Moldova fără a mai reveni înapoi, iar asta în condițiile în care suntem mai puțin de 2,6 milioane de cetățeni rămași în stânga Prutului. Ce înseamnă acest lucru? Basarabenii pleacă definitiv, adică, în marea lor majoritate, își vând locuința, își pierd reședința în R.Moldova și devin rezidenți sau cetățeni ai altor state. 

Doar o foarte mică parte din acele zeci de mii de basarabeni care pleacă anual din R.Moldova mai revine înapoi. Vorbim despre un număr infim de câteva sute și mii de cetățeni care revin în țară după ce au muncit 12 luni sau mai mult în străinătate, în mare parte în țările Uniunii Europene, SUA, Canada, Israel. 

Vă prezentăm, mai jos, datele oferite (inclusiv foto) de către Biroul Național de Statistică și Inspectoratul General al Poliției de Frontieră. Cu excepția unor mici diferențe în privința numărului de emigranți, datele ne arată și o realitate demografică puțin spus catastrofală:

“Conform datelor colectate de la Punctele de Trecere a Frontierei de Stat, gestionate de autoritățile oficiale ale Republicii Moldova:

-În anul 2021 au fost înregistrați 63.133 de cetățeni moldoveni care au părăsit teritoriul țării și nu au revenit până în prezent.

- În anul 2022, au fost consemnați alți 85.700 de cetățeni moldoveni care au plecat și se află în străinătate.

- În anul 2023 au fost înregistrați 141.910 cetățeni moldoveni care au părăsit țara și nu au revenit.

- Din 1 ianuarie 2024 până în 21 august 2024, au fost semnalați (în total) 308.935 de cetățeni moldoveni care nu au revenit în țară.

Datele prezentate nu relevă faptul că cetățenii moldoveni au părăsit permanent R.Moldova. De asemenea, dorim să precizăm că Poliția de Frontieră nu păstrează o evidență statistică a motivelor pentru care cetățenii moldoveni părăsesc țara, întrucât aceștia nu sunt obligați să declare scopul călătoriei la trecerea frontierei de stat sau alte acte confirmative a plecării definitive ale acestora”, punctează reprezentanții Inspectoratului General al Poliției de Frontieră.

Conform datelor și soldului migrațional al cetățenilor moldoveni furnizat de către Biroul Național de Statistică, este o certitudine că în anul 2021, R.Moldova a pierdut definitiv peste 47.000 mii de cetățeni, în timp ce în 2022, statul a pierdut peste 61.000 mii de cetățeni!

Statisticile mai demonstrează că cetățenii R.Moldova au părăsit masiv așa-zisa republică, în special începând cu anul 2021, anul în care puterea la Chișinău a fost preluată de către actuala guvernare. An de an, numărul românilor-basarabeni care părăseau țara definitiv, fără vreo speranță de întoarcere, a tot crescut. Este, dacă vreți, o realitate explicabilă, pentru că R.Moldova e un ”stat” prin excelență eșuat. Așa a fost de la obținerea independenței sale de imperiul criminal URSS, și așa este și acum, indiferent de cine o va guverna. În prezent, R.Moldova este resuscitată de România, UE și SUA. Dar acest lucru nu va putea continua la nesfârșit, iar singura soluție viabilă, și am spune noi, unica salvare, este doar Unirea cu România în granițele actuale recunoscute internațional ale celor două state românești. 

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.