Actualitate Internă Focus Featured

Chișinăul a găzduit peste 65 de delegații în cadrul Platformei de Parteneriat pentru Moldova, inițiată de România, Germania și Franța. Au fost semnate 9 acorduri de finanțare. Maia Sandu: Mulțumim, prieteni ai Moldovei!

Chișinăul a găzduit peste 65 de delegații în cadrul Platformei de Parteneriat pentru Moldova, inițiată de România, Germania și Franța. Au fost semnate 9 acorduri de finanțare. Maia Sandu: Mulțumim, prieteni ai Moldovei!

Chișinăul a găzduit marți, 17 septembrie, cea de-a cincea ediție a Platformei de Parteneriat pentru Moldova, la care au participat peste 65 de delegații care au reprezentat țări și organizații internaționale. Printre oaspeții de nivel înalt s-au numărat miniștrii de Externe ai României, Germaniei și Franței - Luminița Odobescu, Annalena Baerbock și Stéphane Séjourné. „Mulțumim, prieteni ai Moldovei!”, a fost mesajul președintei Maia Sandu după evenimentul la care au fost semnate mai multe acorduri pentru modernizarea R. Moldova.

Prim-ministrul Dorin Recean, sub egida căruia a fost organizată Platforma de Parteneriat pentru Moldova, a accentuat rolul esențial al acestei platforme în sprijinirea parcursului european al Republicii Moldova, în contextul demarării negocierilor de aderare la UE. Dacă inițial platforma era axată pe nevoile imediate de a absorbi șocul crizelor legate de agresiunea rusească în Ucraina, în prezent aceasta sprijină dezvoltarea pe termen lung a R. Moldova, în conformitate cu obiectivul strategic de aderare la Uniunea Europeană. „Astfel, acordăm prioritate infrastructurii, energiei, agriculturii durabile și cu valoare adăugată înaltă și extinderii sectorului întreprinderilor mici și mijlocii”, a declarat premierul la deschiderea evenimentului.

Pentru sprijinirea sectorul agricol (urmare a condițiilor meteorologice extreme) a fost propusă inițiativa de creare a unui Fond de dezvoltare și solidaritate pentru sectorul agricol din Moldova, menit să ajute agricultorii să facă față dificultăților legate de calamitățile naturale, să se adapteze la schimbările climatice.

Miniștrii de externe ai statelor inițiatoare ale Platformei „au exprimat angajamentul de a sprijini parcursul european al țării noastre și de a oferi asistență pentru realizarea reformelor ce ne vor ajuta să avansăm pe această cale”, se arată într-un comunicat al Guvernului moldovean.

Ministra de Externe a României, Luminița Odobescu, a menționat că s-a reușit mobilizarea de resurse importante pentru susținerea Republicii Moldova: „România va continua să fie alături de Republica Moldova în plan bilateral, în plan european, dar și în ceea ce privește aspecte concrete legate de dezvoltarea economică, consolidarea infrastructurii, a securității energetice. Avem la nivel bilateral multiple proiecte în diverse stadii de implementare și rămânem profund dedicați angajamentului asumat la toate nivelurile, la București, de a furniza întregul sprijin pe care-l putem mobiliza în beneficiul Republicii Moldova”.

Ministra de Externe a Germaniei, Annalena Baerbock, a accentuat succesul diplomatic al Platformei de Parteneriat pentru Republica Moldova: „De la reacții la crize, trecem la dezvoltarea strategică. În pofida contextului regional dificil, agresiunii ruse în Ucraina și războiului hibrid cu care se confruntă Republica Moldova, ați reușit să vă apropiați tot mai mult de UE, datorită perseverenței autorităților și a cetățenilor. Moldova este bine pregătită, dar mai avem încă multe de făcut, toți împreună”.

Acest sprijin se vede în toate satele și orașele noastre, prin proiectele de infrastructură, eficiență energetică, proiecte care consolidează reziliența instituțiilor noastre, în contextul amenințărilor hibride. (...) Suntem în situația în care putem să resetăm platforma de sprijin în cea de parteneriat și suntem încrezători că am depășit cea mai dificilă perioadă și putem planifica pe termen mediu și lung, să gândim și să consolidăm democrația, statul de drept și economia țării noastre”, a spus ministrul moldovean de Externe, Mihai Popșoi.

La Conferința Ministerială a Platformei de Parteneriat pentru Moldova au fost semnate nouă acorduri de finanțare, implementarea cărora va accelera modernizarea R. Moldova și adaptarea la schimbările climatice.

După încheierea evenimentului, președinta Maia Sandu a rezumat rezultatele acestuia într-o imagine publicată pe pagina sa de Facebook:

80 milioane de euro grant și 305,1 milioane de euro împrumuturi în condiții avantajoase. Cine și ce finanțare oferă Republicii Moldova

Potrivit Executivului de la Chișinău, R. Moldova a obținut un sprijin semnificativ în cadrul Platformei de Parteneriat pentru accelerarea modernizării, stimularea creșterii economice durabile, îmbunătățirea condițiilor de trai și adaptarea la schimbările climatice. În cadrul reuniunii au fost semnate noi acorduri de finanțare care vor sprijini investițiile în infrastructură și tranziția la economia verde și durabilă în beneficiul cetățenilor.

Canada. Guvernul R. Moldova și Guvernul Canadei au semnat un acord de împrumut în condiții preferențiale în valoare de 120 de milioane de dolari canadieni (circa 79 milioane de euro). Finanțarea va sprijini familiile vulnerabile, integrarea refugiaților ucraineni, va promova creșterea economică durabilă și va contribui la tranziția către o energie verde.

SUA. Guvernul R. Moldova și Guvernul Statelor Unite ale Americii au convenit asupra unui amendament în valoare de 12 milioane de dolari americani (circa 10,7 milioane de euro) la acordul de asistență pentru întărirea instituțiilor democratice. Noul sprijin va contribui la îmbunătățirea calității serviciilor publice, creșterea transparenței instituțiilor statului, va promova independența mass-mediei și va încuraja o implicare mai activă a cetățenilor în procesul decizional.

SUA. Guvernul R. Moldova și Guvernul Statelor Unite ale Americii au semnat un nou amendament la Acordul de asistență privind obiectivul de dezvoltare în valoare de peste 26 de milioane de dolari (circa 23 milioane de euro). Noua finanțare va sprijini dezvoltarea comerțului, îmbunătățirea climatului investițional, creșterea exporturilor și consolidarea securității energetice prin diversificarea surselor de aprovizionare cu energie și consolidarea infrastructurii energetice naționale.

Franța. Guvernul R. Moldova și Agenția Franceză pentru Dezvoltare au semnat un acord în valoare de 25 de milioane de euro, destinat finanțării bugetului de stat pentru impulsionarea tranziției la energia verde. Acordul va sprijini reformele în domeniul energetic, creșterea eficienței energetice, extinderea utilizării energiei regenerabile, protecția consumatorilor și protejarea mediului.

Elveția. Ministerul Muncii și Protecției Sociale și Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare au semnat un Memorandum de Înțelegere în valoare de 8 milioane de franci elvețieni (echivalentul a 8,5 milioane de euro) pentru promovarea unor proiecte comunitare de susținere a egalității de șanse între femei și bărbați, dar și a participării active a femeilor în procesul decizional.

Germania. Ministerul Energiei, Centrul Național pentru Energie Durabilă, Ministerul de Externe al Germaniei, Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), Uniunea Europeană și Ministerul Afacerilor Externe al Norvegiei au încheiat o înțelegere multilaterală, semnând o Intenție de Cooperare în domeniul eficienţei energetice în sectorul rezidenţial din Moldova. Valoarea totală a sprijinului financiar al partenerilor este de peste 20 de milioane de euro.

Guvernul R. Moldova și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) au semnat un acord prin care Fondul E5P (Fondul Regional al Parteneriatului pentru Eficiență Energetică și Mediu din Europa de Est) oferă un grant de peste 4,3 milioane de euro pentru modernizarea infrastructurii de gestionare a deșeurilor. Proiectul, aflat deja în derulare, vizează îmbunătățirea infrastructurii de colectare, transfer și tratare a deșeurilor în orașele Cahul, Cantemir, Taraclia, Comrat, Vulcănești și Ceadîr-Lunga. Odată cu finalizarea proiectului, la Cahul va fi construită o stație de sortare și compostare a deșeurilor, iar în celelalte orașe stații de transfer al deșeurilor.

Cu Banca Europeană de Investiții (BEI) a fost semnat un acord de asistență nerambursabilă, prin care țării noastre i se va oferi un grant al Uniunii Europene de 12 milioane de euro în cadrul proiectului de reabilitare a unei porțiuni de 128 km de cale ferată pe tronsonul Vălcineț - Ungheni - Chișinău - Căinari. Prin acordul semnat cu Banca Europeană de Investiții, Republica Moldova va beneficia de un împrumut în condiții avantajoase în valoare de 200 de milioane de euro pentru plantarea și reabilitarea a peste 63 000 de hectare de terenuri și păduri degradate, în următorii 4 ani. Acest sprijin va permite îndeplinirea a 44% din obiectivele Programului Național de Extindere și Reabilitare a Pădurilor. Finanțarea va acoperi, de asemenea, investițiile necesare în infrastructură și echipamente pentru gestionarea durabilă a pădurilor, va crea noi locuri de muncă în domeniul silviculturii în zonele rurale și va încuraja încadrarea tinerilor specialiști în profesie.

Aceste acorduri, 80 milioane de euro grant și 305,1 milioane de euro împrumuturi în condiții avantajoase, constituie un ajutor esențial pentru economia țării și mediul înconjurător, reprezentând o investiție semnificativă în îmbunătățirea calității vieții cetățenilor, creșterea numărului locurilor de muncă bine plătite și promovarea dezvoltării infrastructurii, silviculturii, energiei regenerabile și sectoarelor aferente.

Discursul integral al Maiei Sandu de la Platforma de Parteneriat pentru Moldova poate fi citit AICI.

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.