Fostul deputat în Parlamentul de la Chișinău din partea Platformei Demnitate și Adevăr (DA), Alexandr Slusari, a transmis un mesaj dur reprezentantei Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova. Potrivit Gazetei de Chișinău, Slusari și-a semnat scrisoarea în calitate de cetățean al Republicii Moldova, vorbitor de limbă rusă.
Se întâmplă după ce joi, 22 decembrie, Zaharova a lansat noi acuzații și avertismente la adresa Chișinăului, invocând, din nou, „intensificarea rusofobiei” și a avertizat autoritățile moldovenești cu riscul unor „consecințe importante și foarte triste”, făcând, în același timp, trimitere la „situația de la Kiev”.
„Ne-ați epuizat deja cu schizofrenia voastră despre încălcarea drepturilor vorbitorilor de limbă rusă în Moldova… Nimeni și niciodată nu mi-a încălcat drepturile în calitate de cetățean, vorbitor de limbă rusă… Dacă ați ști cât de mult am obosit de voi cu tot cu „eliberarea” voastră! Pentru a înțelege absurdul vostru e suficient să te plimbi două ore prin Chișinău. Totul e scris în două limbi. În magazine, probleme nu-s. Se vând mai multe cărți în limba rusă decât în română. La Parlament și Guvern, toate documentele se emit în două limbi și, spre marea mea rușine, la ședințele Legislativului participă și astăzi câțiva deputați-cosmonauți pentru care se face traducerea în limba rusă”, a scris indignat fostul deputat Slusari.
În același timp, acesta nu ezită să o întrebe pe Zaharova pe cât de mult sunt respectate drepturile omului la Moscova, în condițiile în care oamenii sunt aruncați după gratii pentru o opinie exprimată pe rețelele online.
„Există o nuanță importantă, doamna Zaharova. Iată că eu pot să-mi permit să critic calm guvernarea din țara mea. O pot critica chiar și în limba rusă. Guvernarea voastră poate fi criticată?… Poate ne spuneți, mare democrată ce sunteți, cum se poate protesta în Rusia?”, o întreabă retoric Slusari pe Zaharova.
Referindu-se la cele șase posturi TV care au rămas fără licență de emisie, acesta specifică că motivul nu a fost emiterea în limba rusă, pentru că toate erau bilingve. Și, spre deosebire de Rusia, moldovenii au acces prin internet la toate mediile ruse, inclusiv cele „propagandistice de la Moscova”. Mai mult, Slusari îi amintește purtătoarei de cuvânt a Ministerului rus de Externe că la Chișinău nu există nicio instituție care să decidă lichidarea unei surse media pentru cuvântul „război”.
„Acum, pentru mine, lumea rusă și Rusia reprezintă două lucruri absolut diferite. Pușkin, Lermontov, Tolstoi și Vîsoțkii vor rămâne cu mine pentru totdeauna. Însă, din păcate, pentru foarte mult timp mi s-a întipărit și tendința voastră sângeroasă de a extinde imperiul autoritar”, a scris Slusari pe pagina sa de socializare.
Nu este pentru prima dată când reprezentanta Ministerului rus de Externe iese cu asemenea declarații la adresa Chișinăului, avertizând asupra „consecințelor dramatice”, care ar putea urma după pretinsa „oprimare a cetățenilor vorbitori de limbă rusă”.