Actualitate Internă Focus

VIDEO. Proeuropeanul și unionistul Igor Munteanu, tir de acuzații la adresa puterii de la Chișinău după ce candidatura sa la președinție a fost respinsă de CEC: „Avem motive serioase să credem că a fost o comandă politică” / Politicianul îl atacă și pe ambasadorul UE, arătând că asistă impasibil la derapajele antidemocratice din R.Moldova

VIDEO. Proeuropeanul și unionistul Igor Munteanu, tir de acuzații la adresa puterii de la Chișinău după ce candidatura sa la președinție a fost respinsă de CEC: „Avem motive serioase să credem că a fost o comandă politică” / Politicianul îl atacă și pe ambasadorul UE, arătând că asistă impasibil la derapajele antidemocratice din R.Moldova

Comisia Electorală Centrală (CEC) din R.Moldova a înregistrat, marți, ultimii trei candidați independenți la funcția de președinte - Victoria Furturnă, Natalia Morari și Tudor Ulianovschi -, respingând însă pe cea a lui Igor Munteanu, după ce i-a anulat câteva mii de semnături și a concluzionat că are un număr insuficient de semnături valide.

Igor Munteanu, proeuropean și unionist cu poziții tranșante în privința gestului istoric pe care R.Moldova și România au datoria să-l facă, fusese desemnat să candideze la președinția R.Moldova din partea Partidului „Coaliția pentru Unitate și Bunăstare” (CUB), reușind să strângă peste 17.000 de semnături.

„Denunțăm categoric invalidarea semnăturilor ca procedură și semnificație politică și considerăm că aceste alegeri sunt deja compromise de influența puterii. Calific decizia de ieri a CEC drept o execuție publică a unui candidat incomod pentru Putere. Decizia CEC este dezamăgitoare, dar nu surprinzătoare. Ea confirmă zvonurile care circulau în ajun despre faptul că puterea actuală, guvernarea PAS, va urmări să se răzbune pe CUB pentru pozițiile pe care le-am manifestat vreme de luni de zile atunci când am ținut sub monitorizare activă acțiunile, eșecurile, ratările actualei guvernări. Avem deci motive serioase să credem că a fost o comandă politică”, a acuzat Igor Munteanu, miercuri, într-o intervenție publică. Video la finalul textului.

„CEC a fost câinele de pază al puterii şi a muşcat acolo unde i s-a spus să muşte. Procesul electoral este obiectul cerinţelor de aderare la Uniunea Europeană, este imposibil să asculţi aberaţiile ambasadorului Mazeiks despre cât de frumos arată democraţia în Republica Moldova şi, în acelaşi timp, un candidat pro-european să fie exclus din cursa electorală!", a mai acuzat Igor Munteanu.

Jānis Mažeiks, diplomat din Lituania, este ambasadorul UE în R.Moldova.

Igor Munteanu, 59 de ani, este fondatorul Institutului pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale „Viitorul”. În 2010, a fost numit în funcția de ambasador al Republicii Moldova în SUA, ulterior devenind ambasador prin cumul și în Canada, Mexic și Brazlia. Este rechemat din funcție, mai întâi, din Mexic în 2013, iar în 2015, și din cea de ambasador al SUA, Canadei și Brazilia. S-a întâmplat pe vremea premierului Chiril Gaburici.

Între 2019-2021, a fost deputat, intrând în Parlamentul Republicii Moldova pe lista națională a ex-Blocului ACUM. După ce formațiunile care constituiau Blocul ACUM s-au divizat în fracțiuni, Igor Munteanu a devenit deputat al Platformei DA.

În 2022, Igor Munteanu a fondat și preluat conducerea Coaliției pentru Unitate și Bunăstare.

În aprilie 2024, CUB, Platforma DA, Partidul Schimbării și Liga Orașilor și Comunelor au format Blocul „Împreună”. Cu toate acestea, pe 9 august, la câteva zile după ce Blocul „Împreună” l-a desemnat pe ex-deputatul Octavian Țîcu în calitate de candidat la alegerile pentru funcția de președinte, Igor Munteanu a anunțat că CUB părăsește blocul și își retrage susținerea pentru pretentendul acestuia la prezidențiale. Menționăm că candidatul Blocului „Împreună” a fost desemnat în urma unui scrutin intern, la care a concurat inclusiv Igor Munteanu, arată Newsmaker într-o minibiografie a candidatului respins publicată pe siteul său. 

Astfel, pe buletinul de vot la alegerile pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova din 20 octombrie 2024 - care se vor derula concomitent cu referendumul pentru integrare în UE - se vor regăsi 11 candidați.â

CITEȘTE ȘI: EXCLUSIV Interviu VIDEO. Igor Munteanu analizează cât de realistă e ideea că R.Moldova s-ar putea integra în UE până în 2030. Președintele CUB avertizează cu privire la uriașele probleme: deficitul bugetar, criza demografică, deficitul forței de muncă și completarea fondului de pensii. ”Nimeni nu vorbește despre asta!”


"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.