Comisia Electorală Centrală (CEC) din R.Moldova a înregistrat, marți, ultimii trei candidați independenți la funcția de președinte - Victoria Furturnă, Natalia Morari și Tudor Ulianovschi -, respingând însă pe cea a lui Igor Munteanu, după ce i-a anulat câteva mii de semnături și a concluzionat că are un număr insuficient de semnături valide.
Igor Munteanu, proeuropean și unionist cu poziții tranșante în privința gestului istoric pe care R.Moldova și România au datoria să-l facă, fusese desemnat să candideze la președinția R.Moldova din partea Partidului „Coaliția pentru Unitate și Bunăstare” (CUB), reușind să strângă peste 17.000 de semnături.
„Denunțăm categoric invalidarea semnăturilor ca procedură și semnificație politică și considerăm că aceste alegeri sunt deja compromise de influența puterii. Calific decizia de ieri a CEC drept o execuție publică a unui candidat incomod pentru Putere. Decizia CEC este dezamăgitoare, dar nu surprinzătoare. Ea confirmă zvonurile care circulau în ajun despre faptul că puterea actuală, guvernarea PAS, va urmări să se răzbune pe CUB pentru pozițiile pe care le-am manifestat vreme de luni de zile atunci când am ținut sub monitorizare activă acțiunile, eșecurile, ratările actualei guvernări. Avem deci motive serioase să credem că a fost o comandă politică”, a acuzat Igor Munteanu, miercuri, într-o intervenție publică. Video la finalul textului.
„CEC a fost câinele de pază al puterii şi a muşcat acolo unde i s-a spus să muşte. Procesul electoral este obiectul cerinţelor de aderare la Uniunea Europeană, este imposibil să asculţi aberaţiile ambasadorului Mazeiks despre cât de frumos arată democraţia în Republica Moldova şi, în acelaşi timp, un candidat pro-european să fie exclus din cursa electorală!", a mai acuzat Igor Munteanu.
Jānis Mažeiks, diplomat din Lituania, este ambasadorul UE în R.Moldova.
Igor Munteanu, 59 de ani, este fondatorul Institutului pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale „Viitorul”. În 2010, a fost numit în funcția de ambasador al Republicii Moldova în SUA, ulterior devenind ambasador prin cumul și în Canada, Mexic și Brazlia. Este rechemat din funcție, mai întâi, din Mexic în 2013, iar în 2015, și din cea de ambasador al SUA, Canadei și Brazilia. S-a întâmplat pe vremea premierului Chiril Gaburici.
Între 2019-2021, a fost deputat, intrând în Parlamentul Republicii Moldova pe lista națională a ex-Blocului ACUM. După ce formațiunile care constituiau Blocul ACUM s-au divizat în fracțiuni, Igor Munteanu a devenit deputat al Platformei DA.
În 2022, Igor Munteanu a fondat și preluat conducerea Coaliției pentru Unitate și Bunăstare.
În aprilie 2024, CUB, Platforma DA, Partidul Schimbării și Liga Orașilor și Comunelor au format Blocul „Împreună”. Cu toate acestea, pe 9 august, la câteva zile după ce Blocul „Împreună” l-a desemnat pe ex-deputatul Octavian Țîcu în calitate de candidat la alegerile pentru funcția de președinte, Igor Munteanu a anunțat că CUB părăsește blocul și își retrage susținerea pentru pretentendul acestuia la prezidențiale. Menționăm că candidatul Blocului „Împreună” a fost desemnat în urma unui scrutin intern, la care a concurat inclusiv Igor Munteanu, arată Newsmaker într-o minibiografie a candidatului respins publicată pe siteul său.
Astfel, pe buletinul de vot la alegerile pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova din 20 octombrie 2024 - care se vor derula concomitent cu referendumul pentru integrare în UE - se vor regăsi 11 candidați.â