Serviciul de Informații și Securitate (SIS) al Republicii Moldova a solicitat, recent, operatorilor de telefonie mobilă și internet blocarea accesului la mai multe portaluri care prezintă riscuri la adresa securității naționale.
Este vorba de șapte site-uri, dintre care șase sunt canale rusești, unul dintre acestea aparținând agenției ruse de stat Ria Novosti. Un al șaptelea - nuacum.eu, - conține îndemnuri la vot negativ la referendumul din 20 octombrie.
„Visul de a face parte din UE poate suna tentant, dar trebuie să ne întrebăm: suntem cu adevărat pregătiți pentru riscuri? Să ne oprim puțin și să ne consolidăm forțele înainte de a face un pas atât de important”, aberează siteul cu pricina care s-a decarat, joi, victimă a cenzurii abuzive a puterii de la Chișinău.
Potrivit newsmaker.md, rste vorba despre următoarele pagini web:
– nuacum.eu
– ng.ru
– ria.ru
– gazetacrimea.ru
– crimea.gov.ru
– crimea.ria.ru
– crimea24tv.ru
Radio Europa Liberă relatează că blocarea siteului RIA a fost comentată de deputatul rus Leonid Kalașnikov, șeful comitetului Dumei ruse pentru relația cu statele CSI și cu cetățenii ruși care trăiesc peste hotare. Potrivit acestuia, blocarea ar fi avut loc din nevoia de a limita influența Rusiei înaintea alegerilor moldovene. „Ei (autoritățile de la Chișinău – n.r.) își rezolvă propriile obiective. Acum ei merg spre alegeri și, bineînțeles, că au nevoie să deconecteze Rusia”, a afirmat deputatul Kalașnikov. Acesta este membru al Partidului Comunist și se află pe lista celor sancționați de Statele Unite ca urmare ca invaziei rusești din Ucraina.
Recent, numele lui Kalașnikov a fost menționat într-o amplă analiză a think tankului american Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) în legătură cu un posibil referendum pregătit de separatiști în așa-zisa Transnistria pentru anexarea acesteia la Rusia. Kalașnikov avusese o întâlnire cu infractorul pro-rus Ilan Șor, iar ISW menționa implicarea deputatului comunist în „șarada politică” a lui Vladimir Putin de recunoaștere a „independenței” celor două republici „separatiste” din regiunea ucraineană Donbas, Donețk și Lugansk, în zilele premergătoare invaziei din Ucraina.
Deocamdată nu a fost întreprinsă nicio acțiune împotriva postului tv online lansat recent de infractorului condamnat defintiv Ilan Șor – MD24 – care emite din Rusia cu prezentatori moldoveni. Podul a scris AICI.
În ultimii doi ani, autorităţile de la Chișinău au închis peste zece posturi de televiziune: Prime, Publika TV, Canal 2, Canal 3, Accent TV, ITV, Orizont TV, TV6, Primul în Moldova, Orhei TV, NTV-Moldova şi RTR-Moldova. Majoritatea dintre ele, conform autorităţilor, aveau afiliere cu „gruparea criminală Şor/Plahotniuc”. Ulterior, conţinutul posturilor de televiziune controlate de Ilan Şor a apărut pe Canal 5 şi Mega TV. Activitatea acestora a fost, de asemenea, suspendată ulterior de către Consiliul pentru promovarea proiectelor de investiţionale de importanţă naţională.
Luna trecută, SIS a ordonat furnizorilor de internet să blocheze site-urile băncii ruseşti „Promsviazibank”. Prin intermediul acesteia erau transferate lunar, pensionarilor şi bugetarilor din Găgăuzia, „beneficii” furnizate de Şor, în valoare de 2.000 de lei moldoveneşti (circa 500 de RON).
De asemenea, în februarie 2022, SIS a decis blocarea portalului www.sputnik.md, motivând că este „promotor de informaţii ce incită la ură şi război, în condiţiile stării de urgenţă”. Cu sediul central la Moscova, Sputnik avea redacţii regionale în oraşe din diferite ţări, promovând activ mesajele Kremlinului.
În martie 2023, SIS a anunţat că încă cinci portaluri vor fi blocate, din cauza promovării informaţiilor false. Toate aveau legătură cu redacţia Sputnik: sputniknews.com; md.sputniknews.com; ro.sputniknews.com; sputniknews.ru şi md.sputniknews.ru.
În ianuarie 2023 au fost blocate portalurile eadaily.com şi bloknot.ru, iar în februarie portalul rubaltic.ru.
În aprilie 2023, SIS a dispus blocarea în Republica Moldova a încă trei site-uri: politnavigator.net; politnavigator.news şi news-front.info
În octombrie 2023, SIS a făcut publică o listă cu 31 de portaluri web, pe care le blocase pentru că ar genera tensiuni şi ar crea conflicte în societate. Printre site-urile blocate se regăseau inclusiv paginile web oficiale ale celor şase posturi de televiziune controlate direct sau indirect de fugarii Vlad Plahotniuc şi Ilan Şor, care au rămas fără licenţă la cererea SIS, urmare a deciziei Comisiei pentru Situaţii Excepţionale din 30 octombrie. Totodată, în listă se regăsea inclusiv site-ul agenţiei oficiale ruse, TASS.