Actualitate Internă Cap de pod Featured

Semnalul de alarmă tras de Anatol Șalaru: Dacă alegerile vor fi câștigate de pro-ruși, R. Moldova va fi transformată într-un al doilea Belarus! Rușii vor să ne atragă în războiul împotriva Ucrainei!

Semnalul de alarmă tras de Anatol Șalaru: Dacă alegerile vor fi câștigate de pro-ruși, R. Moldova va fi transformată într-un al doilea Belarus! Rușii vor să ne atragă în războiul împotriva Ucrainei!

Într-un interviu acordat recent pentru Noua TV, Anatol Șalaru, ex-ministru al Apărării în Guvernul de la Chișinău, a atras atenția că Republica Moldova este mai importantă ca niciodată pentru Rusia, din punct de vedere militar, pe fondul războiului pe care hoardele ruse continuă să îl poarte împotriva Ucrainei. 

În acest context, Rusia își canalizează resurse semnificative, mai ales financiare, în tentativa de a prevala atât în alegerile ce vor avea loc în curând în Republica Moldova, scrutinul prezidențial și referendumul privind calea europeană a statului, respectiv în cele ce se vor desfășura în 2025 și anume parlamentarele, a punctat Anatol Șalaru. 

Date fiind acestea, fostul ministru a ținut să menționeze că, în perspectiva unui potențial tur doi al alegerilor prezidențiale, nu este sigură victoria Maiei Sandu. De asemenea, "există un pericol real în cazul referendumului să nu treacă", a adăugat Șalaru. 

În situația catastrofală în care rușii vor prevala în alegeri, Republica Moldova va fi transformată în al doilea Belarus, iar astfel va fi atrasă de Rusia în războiul contra Ucrainei, a avertizat Anatol Șalaru. 

Anatol Șalaru: La noi sunt niște alegeri existențiale, fiindcă de data asta se va stabili de partea cărei baricade va fi Republica Moldova. Dacă va câștiga candidatul pro-rus și dacă vom pierde referendumul, Republica Moldova riscă să reintre pe axa Rusiei, să fie transformată într-un cap de pod, într-un fel de Kaliningrad al Rusiei în această zonă de Europă și să devină ostilă atât Ucrainei, cât și Uniunii Europene, iar parcursul nostru european se va opri aici. Republica Moldova, în ultima perioadă, mai ales de când a început războiul, a devenit foarte importantă pentru NATO și a devenit foarte importantă și pentru Rusia. De asemenea, dacă cu câțiva ani în urmă se admitea ideea că Republica Moldova va rămâne într-o zonă gri, într-o zonă de influență a Rusiei, iar Rusia, direct sau indirect, va controla această republică, în prezent UE, SUA, țările NATO au ajuns la concluzia că nu-și pot permite luxul de a avea încă un Kaliningrad în această zonă a Europei. Republica Moldova este foarte importantă. Imaginați-vă că dacă la alegerile prezidențiale de anul acesta și la alegerile parlamentare de la anul vor câștiga partidele pro-ruse, Republica Moldova se va transforma de fapt într-o anexă a Rusiei. Imaginați-vă că imediat vor fi anulate toate restricțiile față de intrarea în Republica Moldova a cetățenilor ruși, vor fi aduși zeci de mii de militari cu avioanele civile de cursă din Istanbul, din Armenia, își vor consolida baza militară ilegală pe care o au pe teritoriul Republicii Moldova. Probabil că va fi și legalizată prezența militară a Rusiei. Astfel, Moldova va deveni o țară ostilă Ucrainei, va bloca toate căile de acces din Ucraina și spre Ucraina, va stopa tot ajutorul pe care l-a acordat până acum Ucrainei, iar cei 126.000 de refugiați ucraineni vor deveni ostatici ai Rusiei în Republica Moldova. 

Moderator: Deci dumneavoastră spuneți că în momentul acesta obiectivul facțiunii rusești este de a crea o bază militară rusească în Republica Moldova?

Anatol Șalaru: Obiectivul este să transforme Republica Moldova într-un al doilea Belarus la frontiera cu NATO, într-o țară care a ieșit de sub influența Uniunii Europene și a lumii civilizate. De fapt, prin asta vor să ne atragă pe noi în războiul împotriva Ucrainei. Ei au nevoie ca în Republica Moldova să se concentreze o mare grupare militară rusească care va obliga Ucraina să mute 5-6-10-20 de brigăzi la frontiera cu Republica Moldova. Și în prezent Ucraina are concentrate 2-3 brigăzi la frontiera cu Republica Moldova, deoarece există și a existat întotdeauna pericolul unei provocări din partea armatei ruse care se află ilegal pe teritoriul Republicii Moldova, împreună cu cei care sunt în Transnistria. Încă din 2022 eu am știut, după mai multe discuții pe care le-am avut la Kyiv cu diferiți oficiali, că Rusia se pregătește să destabilizeze situația în Republica Moldova și așa s-a și întâmplat. Au investit foarte mulți bani. Directorul SIS a raportat că în ultimii 2 ani și jumătate, Rusia a investit peste 50 de milioane de euro pentru destabilizarea situației din Republica Moldova și au folosit toate mijloacele, transferuri de bani, corupție politică, corupție economică, au reușit să convingă unii funcționari, unii oameni cu funcții importante în stat. Mă refer de exemplu la domnul Creangă, care era șeful direcției juridice a Parlamentului, fiind practic la rang de ministru și care de câțiva ani lucra pentru serviciile secrete ruse. Au fost racolați mai mulți. Ei au furnizat informații Rusiei. Rusia și-a stabilit scopul de a destabiliza situația și de a câștiga în Republica Moldova. Pentru ei Republica Moldova este mai importantă ca niciodată.

Moderator: Care este situația în acest moment potrivit sondajelor? Cum stă Maia Sandu în sondaje? 

Anatol Șalaru: Maia Sandu stă bine în sondaje. Sper să câștige din primul tur, fiindcă în al doilea tur situația se va schimba și mandatul ei va fi în pericol. (...) Nu prea se simte această febră a alegerilor. Sunt unii candidați (în afară de Maia Sandu - n.red.) care sprijină referendumul și parcursul european, dar toți însumați nu cred că vor depăși marja de eroare de 3-3,5%. În cazul candidaților Moscovei e o altă situație. Șor și-a lansat mai mulți candidați și probabil că-l vor susține pe cel care va avea cele mai mari șanse. Dacă de exemplu Maia Sandu are astăzi 35-36%, Stoianoglo are scorul Partidului Socialiștilor, deci în jur de 15% sau poate mai mult, dar să nu uităm că sunt candidații lui Șor, dar și alți candidați care au 3-4-5% și contează fiecare procent, căci în al doilea tur se pot uni toți contra Maiei Sandu. Așadar, șansa ei reală este să câștige din primul tur. La fel și în cazul referendumului există un pericol real să nu treacă, deoarece toți candidații Moscovei le spun alegătorilor să vină la alegeri, să ia buletinul pentru alegerile prezidențiale, dar să nu ia buletinul pentru referendum. Astfel, există pericolul să nu fie validat. 

Vedeți video: 



"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.