Actualitate Internă Focus

EXCLUSIV Document. Rusia NU îl va extrăda pe mercenarul moldovean Ghenadi Fedko în R.Moldova. Fedko e implicat activ în războiul de agresiune și ocupație al Federației Ruse în Ucraina. Precizările Ministerului Afacerilor Interne

EXCLUSIV Document. Rusia NU îl va extrăda pe mercenarul moldovean Ghenadi Fedko în R.Moldova. Fedko e implicat activ în războiul de agresiune și ocupație al Federației Ruse în Ucraina. Precizările Ministerului Afacerilor Interne

Inevitabilul s-a produs: Rusia a luat decizia de a nu-l expulza pe mercenarul moldovean Ghenadi Fedko în R.Moldova, acolo unde este pasibil de răspundere penală pentru mercenariat în războiul de agresiune și ocupație al Kremlinului în Ucraina. 

Conform Ministerului Afacerilor Interne (MAI), în perioada 2001-2002, individul s-a aflat în vizorul oamenilor legii, fără a se preciza în baza căror infracțiuni. În plus, era evident că Federația Rusă, care are nevoie acută de carne de tun pentru a-și continua războiul în Ucraina, nu va admite ca Fedko să fie predat autorităților moldovene. 

De altfel, arată MAI, partea rusă nici nu a notificat autoritățile de la Chișinău despre o eventuală decizie de expulzare a mercenarului în R.Moldova, precum s-a vehiculat anterior în presă (detalii AICI și AICI).

 

Vă prezentăm, mai jos, răspunsul oferit de Ministerul Afacerilor Interne al R.Moldova pentru Podul.md:

“În contextul solicitării dumneavoastră, vă informăm că, cetățeanul moldovean ce urma a fi expulzat din Federația Rusă în Republica Moldova a fost identificat. Precizăm că persoana respectivă, în anii 2001-2002, s-a aflat în vizorul poliției. La moment, nu figurează în careva cauze penale pe teritoriul Republicii Moldova. De asemenea, potrivit informației operative deținute, persoana respectivă, actualmente, s-ar afla în Federația Rusă și este înrolat ca mercenar și implicat activ în acțiunile militare de pe teritoriul Ucrainei. Totodată, conform legislației procesual-penale a Republicii Moldova, persoana în cauză este pasibilă de răspundere penală pe teritoriul Republicii Moldova pentru săvârșirea infracțiunii prevăzute de art. 141 CP RM (activitatea mercenarilor). La fel, este de menționat faptul că, autoritățile moldovenești nu au fost notificate de partea rusă în legătură cu expulzarea acestuia în Republica Moldova”.

Conform art. 141 CP RM, pct. (1), participarea mercenarului într-un conflict armat, la acţiuni militare sau la alte acţiuni violente orientate spre răsturnarea sau subminarea orînduirii constituţionale ori violarea integrităţii teritoriale a statului se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 7 ani (detalii AICI). 

Amintim că Ghenadi Fedko a fost reținut pe 12 septembrie în regiunea rusă Rostov, acolo unde a mers cu scopul de a-și prelungi “șederea” în Rusia, precum și să se pună la evidența migratorie. A doua zi, instanța rusă l-a găsit vinovat de încălcarea legislației migraționale, una care a fost destul de înăsprită în ultimii ani din cauza numeroșilor migranți din spațiul post-sovietic și a așa-zișilor “gasterbaiteri” de care Rusia avea oricum nevoie, dar pe care continuă însă să îi umilească și să îi considere oameni inferiori (detalii AICI și AICI).

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.