Actualitate Internă Focus

Ambasadorul Danemarcei, mesaj pentru basarabenii reticenți față de apropierea de Vest: "Poate că nu suntem perfecți, dar cu siguranță nu atacăm alte țări și nu constituim o amenințare pentru Republica Moldova!". Ce spune despre amenințarea rusă: "Cred că toți știm ce s-ar fi întâmplat dacă rușii ar fi cucerit Odesa. Ar fi fost foarte ușor să preia R. Moldova!"

Ambasadorul Danemarcei, mesaj pentru basarabenii reticenți față de apropierea de Vest: "Poate că nu suntem perfecți, dar cu siguranță nu atacăm alte țări și nu constituim o amenințare pentru Republica Moldova!". Ce spune despre amenințarea rusă: "Cred că toți știm ce s-ar fi întâmplat dacă rușii ar fi cucerit Odesa. Ar fi fost foarte ușor să preia R. Moldova!"

Într-un interviu acordat recent pentru IPN, ambasadorul Danemarcei la Chișinău, Søren Jensen, li s-a adresat moldovenilor reticenți față de apropierea Republicii Moldova de Vest, transmițându-le că țările occidentale poate că nu sunt perfecte, dar, spre deosebire de Rusia, nu au o abordare belicoasă și, în mod implicit, nu reprezintă nicidecum o amenințare pentru statul moldovenesc.

Referindu-se la războiul pe care Rusia continuă să-l poarte împotriva Ucrainei, diplomatul a ținut să reamintească planul pe care hoardele ruse l-au avut de a cuceri orașul ucrainean Odesa, iar din acest punct le-ar fi fost ușor să preia și Republica Moldova. "Știm chiar că aveau planuri în ceea ce ține de Republica Moldova", a continuat Jensen. 

În acest context al amenințării ruse, diplomatul danez a adus în discuție Finlanda și Suedia, țări nordice care anterior erau neutre, dar și-au schimbat statutul, alăturându-se NATO pe fondul războiului la scară largă dus de Rusia contra Ucrainei. 

Moderatoare: Să vorbim despre războiul din Ucraina și securitatea regională. În timp ce Danemarca și alte țări europene și-au crescut semnificativ investițiile militare, Republica Moldova a făcut și ea investiții. Cu toate acestea, sondajele arată că cetățenii moldoveni au o încredere scăzută în armata națională. Ce măsuri pot fi luate pentru a întări acest domeniu și a îmbunătăți încrederea publicului în armată?

Ambasadorul Danemarcei: Încrederea în forțele armate are legătură, desigur, cu capacitatea de intervenție a acestora. Dar trebuie să privim tabloul într-un format mult mai extins. Cred că putem înțelege, într-o mare măsură, de ce Republica Moldova, ținând cont de poziția sa geografică și trecutul sovietic, are o afinitate naturală față de relațiile cu Rusia. Pot să înțeleg de ce oamenii se identifică cu asta. Dar cred că agresiunea împotriva Ucrainei a schimbat puțin tabloul. Nu mai este vorba despre un echilibru în care ambele părți sunt egale. O parte a atacat o țară independentă, o țară suverană, a încălcat toate regulile internaționale și în fiecare zi comite crime de război. Cealaltă parte este Vestul. Și poate că nu suntem perfecți, dar cu siguranță nu atacăm alte țări și nu constituim o amenințare pentru Republica Moldova.

Republica Moldova a ales, într-o oarecare măsură, să rămână în umbră. Dacă suntem liniștiți, nu vom fi deranjați. Cred că situația din Ucraina arată că acest lucru nu va ajuta. Nu poți doar să stai liniștit și să speri că nu vei fi deranjat. Cred că toți știm ce s-ar fi întâmplat dacă rușii ar fi avut succes în primele etape ale agresiunii lor și ar fi cucerit Odesa. Ar fi fost foarte ușor pentru ei să preia Republica Moldova. De fapt, știm chiar că aveau planuri în ceea ce ține de Republica Moldova. Consider că astăzi alegerea pentru Republica Moldova nu este doar o de a fi de o parte sau de cealaltă parte.

Astăzi alegerea este diferită. Și dacă ne uităm la ceea ce au făcut alte țări neutre, cum ar fi Suedia, Finlanda, au făcut o alegere. Au decis să renunțe la poziția de a fi într-o zonă gri. Au făcut alegerea de a se alătura unei alianțe pentru a-și îmbunătăți siguranța.

Republica Moldova nu se află în fața unei astfel de alegeri, de a se alătura unei alianțe, ci se află în fața unei alegeri de a se alătura unei colaborări cu țările care au valori similare. Și acesta este un pas important.

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.