Actualitate Internă Focus

Octavian Țîcu avertizează că Rusia a schimbat strategia privind prezidențialele din R. Moldova: "Niciodată nu am avut atât de mulți candidați pe partea stângă. Ion Chicu, Irina Vlah și Natalia Morari au menirea de a rupe votul pro-european în perspectiva turului doi!". Apelul lansat către electoratul de dreapta de candidatul blocului "Împreună"

Octavian Țîcu avertizează că Rusia a schimbat strategia privind prezidențialele din R. Moldova: "Niciodată nu am avut atât de mulți candidați pe partea stângă. Ion Chicu, Irina Vlah și Natalia Morari au menirea de a rupe votul pro-european în perspectiva turului doi!". Apelul lansat către electoratul de dreapta de candidatul blocului "Împreună"

Rusia a schimbat strategia în cazul alegerilor prezidențiale din Republica Moldova, scopul actual fiind acela de a viza și voturile electoratului pro-european, este avertismentul lansat de unionistul și pro-europeanul Octavian Țîcu, prezidențiabil al Blocului Politic "Împreună". Din acest motiv, Moscova a lansat în cursa prezidențialelor o puzderie de candidați, dintre care unii, precum Ion Chicu, Irina Vlah și Natalia Morari, joacă o carte așa-zis pro-europeană, pentru ca mai apoi, în potențialul tur doi al alegerilor, să sprijine candidatul aflat în grațiile Kremlinului, explică Țîcu. 

În acest context, candidatul blocului "Împreună" lansează un apel către electoratul de dreapta să se mobilizeze cu obiectivul de a face posibilă în potențialul tur doi o finală între doi pro-europeni autentici, respectiv el și Maia Sandu. 

Declarațiile au fost făcute de Octavian Țăcu în cadrul unui interviu acordat recent pentru Nord News

Moderatoare: Credeți că această campanie prezidențială va fi una liniștită sau evaluați că vor fi destabilizări și tentative de ingerință în aceste alegeri?

Octavian Țîcu: Eu cred că Moscova a găsit alte modalități de a interveni în procesul electoral, prin pulverizarea spectrului politic pe partea stângă. Niciodată nu am avut atât de mulți candidați pe partea stângă. De obicei era o singură carte, Igor Dodon. (...) Acum lucrurile s-au nuanțat. Moscova are câțiva candidați, inclusiv unii care par democrați și pro-europeni, iar schema lor este de a fărâmița cât mai mult votul european. Adică candidați precum Chicu, Vlah, Natalia Morari au menirea de a rupe votul pro-european, creând o impresie de candidați pro-europeni. În realitate, acești oameni mobilizează și radicalizează votul pro-european, pentru ca în turul doi să susțină candidatul pe care-l dorește Moscova. Acesta este pericolul mare al fărâmițării spectrului politic și de aceea am sugerat - și cred că este posibil, ca în turul doi să fim doi candidați pro-europeni. Dacă dreapta europeană se mobilizează masiv și intrăm în turul al doilea doi candidați pro-europeni, pe fundalul fărâmițării stângii putiniste, va fi o mare victorie a forțelor pro-europene. De ce? Pentru că în turul doi nu vom avea o dezbatere între est și vest, între UE și Rusia lui Putin, ci vom avea o dezbatere pe agenda de integrare europeană. 

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.