Actualitate Internă Focus

În atenția vorbitorilor de limbă rusă din R.Moldova care doresc să se informeze corect despre evenimentele din Rusia, Ucraina și lume: care sunt portalurile media și site-urile de știri independente și pro-europene de limbă rusă care funcționează în R.Moldova

În atenția vorbitorilor de limbă rusă din R.Moldova care doresc să se informeze corect despre evenimentele din Rusia, Ucraina și lume: care sunt portalurile media și site-urile de știri independente și pro-europene de limbă rusă care funcționează în R.Moldova

După 33 ani de la obținerea independenței sale de Imperiul Sovietic, R.Moldova a reușit să exceleze la puține capitole, iar unul dintre ele este presa echidistantă și libertatea presei, în special a celei românești, naționale. Nu același lucru se poate spune însă despre presa independentă și pro-europeană de limbă rusă, ucraineană sau găgăuză, adică a minorităților. 

În R.Moldova, deși nu este finanțată și susținută de autorități, există și presă independentă și pro-europeană de limbă rusă, limba principală a tuturor minorităților naționale. În plus, rusa este și limba principală a unei părți mici a populației românești rusificate. 

Din păcate, prin comparație cu așa-zisa presă de propagandă de limba rusă care există în R.Moldova, care este finanțată de Kremlin, presa pro-europeană de limba rusă supraviețuiește adesea doar din entuziasmul sincer al autorilor și jurnaliștilor, din resursele lor limitate, precum și din donațiile insignifiante ale cititorilor. Autoritățile moldovenești nu s-au preocupat niciodată de susținerea acestor portaluri informaționale, iar asta pentru că încă nu au însușit lecția ucraineană, lecție care ne învață că limba rusă este în primul rând un mijloc important pentru combaterea propagandei și a minciunilor Kremlinului, folosindu-se tocmai propria sa armă de bază: limba

Vă prezentăm, mai jos, o înșiruire a portalurilor independente (de Kremlin) și pro-europene de limbă rusă din R.Moldova, precum și jurnaliștii acestor portaluri: 

Nokta.md – este unul dintre cele mai importante portaluri independente de limbă rusă din R.Moldova, precum și principalul portal pro-european din așa-zisa Găgăuzia (detalii AICI). Directorul și coordonatorul acestui proiect este jurnalistul găgăuz pro-european, Mihail Sirkeli. În plus față de știrile zilnice, echipa nokta.md produce rapoarte extinse, longreads, materiale multimedia, note analitice. De asemenea, nokta.md realizează produse video - reportaje, programe de autor, interviuri, vox-uri. Subiectele pe care echipa editorială a Nokta.md le prioritizează, pe lângă reportajele și materialele despre evenimentele principale, sunt politica locală și națională, mediul, drepturile omului, acoperirea alegerilor, istoria regională, (inclusiv istoria găgăuzilor, represiunea sovietică) problema lingvistică, sfera socială și procesele politice la nivel local și național.

Ava.md - este un proiect al unui grup de analiști politici și economici, istorici, politologi din R. Moldova, Ucraina, Israel. Conform politicii sale editoriale, portalul informațional-analitic ava.md este deschis pentru toți cei care cred că Basarabia are viitor, care cred că R. Moldova are nevoie de parteneri externi, care să fie prieteni și să coopereze cu ea, să dezvolte legături economice, politice și umanitare. Și, în primul rând, aceștia sunt UE, România și Ucraina (detalii AICI). Redactor-șef al portalului ava.md este jurnalistul Andrei Andrievschi

Canalul de Youtube “Malenikaya Strana” (“O țară mica”) – înființat și coordonat de fostul corespondent al Jurnal.md, Dumitru Garcaliuc, canalul combate tezele propagandei rusești, susține parcursul pro-european al R.Moldova, analizează de ce reforma justiției frânează etc (detalii AICI).

Newsmaker.md – este un portal informațional independent bilingv româno-rus. Portalul este susținut, printre altele, de ambasada SUA în R.Moldova, Ministerul de Externe al Olandei (detalii AICI).

Esp.md – este o publicație regională independentă cu sediul la Bălți, nordul R.Moldova. Misiunea esp.md este informarea onestă, apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale, ajutarea oamenilor în  rezolvarea problemelor și servirea drept platformă pentru schimbul de opinii în Bălți și în nordul Basarabiei (detalii AICI). Fondatorul proiectului este jurnalistul Vyacheslav Perunov

Tvn.md – în martie 2020, un grup de jurnaliști din nordul R.Moldova a înființat asociația „Nord Press Club”, care a pus bazele portalului de știri www.tvn.md. De atunci, portalul a devenit o platformă pentru publicarea știrilor de actualitate care reflectă evenimentele nu doar din nordul R.Moldova, ci și din lume (detalii AICI). 

Nordnews.md – Asociația obștească „NORD-MEDIA Reporters Association” este fondatoarea portalului de știri www.nordnews.md din Bălți, o asociație neguvernamentală, non-profit și neafiliată politic. Echipa redacțională are o experiență vastă în diverse genuri de jurnalism: presa tipărită, online, televiziune și radio. Astfel, jurnaliștii portalului sunt capabili să promoveze libertatea de exprimare și interesele cetățenilor R.Moldova la nivel regional, național și internațional. Jurnaliștii Nordnews.md sunt laureați ai “Premiului European pentru Societatea Civilă” și ai premiului “Jurnaliștii anului 2019” la categoria editorial, ediția a 25-a. În plus, conform politicii editoriale, echipa nordnews.md promovează atât valorile naționale românești, cât și valorile europene, “pentru că suntem într-o regiune (nordul R. Moldova) în care există încă mulți nostalgici ai URSS, chiar și la mai bine de 30 de ani de la prăbușirea acesteia”.

Zdg.md – limba de bază în care sunt scrise știrile și articolele pe portalul informațional “Ziarul de Gardă” este româna. Totuși, pe site este disponibilă și o versiune în limba rusă – detalii AICI

Laf.md – portalul informațional a fost creat în anul 2020, la Comrat. Acesta aparține organizației publice “Media Birlii - Uniunea Media”. Principalele valori ale organizației sunt respectarea drepturilor jurnaliștilor, asigurarea pluralismului și a libertății de exprimare, precum și educarea și ridicarea nivelului profesional al jurnaliștilor. “Laf” - din limba găgăuză – se traduce prin “cuvânt”. Jurnaliștii laf.md consideră că în R.Moldova cuvântul are o mare importanță în edificarea democrației, pluralismului de opinii și jurnalismului obiectiv (detalii AICI). 

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.