Actualitate Internă Focus

“Rânza moldovanului”. Profilul alegătorului din R.Moldova care locuiește și muncește pe mii de euro în Uniunea Europeană, dar care votează partidele pro-ruse și eurofobe

“Rânza moldovanului”. Profilul alegătorului din R.Moldova care locuiește și muncește pe mii de euro în Uniunea Europeană, dar care votează partidele pro-ruse și eurofobe

O specie (deși rară) de alegători din R.Moldova este cea care locuiește și muncește în statele membre ale Uniunii Europene (și NATO), dar care votează partidele pro-ruse și eurofobe. Ne referim la niște spălați pe creiere, evident; indivizi și individe cu probleme de IQ. 

Din mănunchiul de informații culese la firul ierbii, în special prin intermediul discuțiilor directe cu astfel de concetățeni, vom încerca să le creionăm profilul și natura lor umană, una care nu poate să nu țină cont și de anumite trăsături negative localiste care ne caracterizează ca români din stânga Prutului. 

La basarabeni, sau la românii din stânga Prutului, puteți auzi expresia “rânza moldovanului” (detalii AICI), care înseamnă că “bunăstarea și confortul personal sunt mai presus decât nevoile și problemele vecinului”, sau ceva de genul. Aceștia (adică noi basarabenii) o folosesc în mod uzual, și este bine că o fac, mai ales în spirit autocritic, complementar cu termenul “invidie”. 

Interesant este faptul că deși recunoaștem, unii dintre noi, ba chiar cu voce tare, în anumite situații concrete din viață, că avem în sânge acest viciu, acest cusur, totuși ținem morțiș să îl punem în practică, să îl aplicăm chiar noi. Prin urmare, avem o situație paradoxală când basarabenii vorbesc cu ură despre asta, se încing de mânie când îi asociezi, în particular, cu expresia, dar în același timp fac exact asta în practică. (Detalii despre “rânza politicianului moldovean” AICI

Și precum e în viață, așa-i și în politică. “Rânza moldovanului” se potrivește perfect, ba chiar este un sinonim al alegătorului moldovean care locuiește și muncește, nu pe bani puțini, pe mii de euro, în statele membre ale Uniunii Europene (și NATO), adesea cu ajutorul și datorită cetățeniei române, dar care la alegerile din Basarabia a votat, votează ori are de gând să voteze (pentru prima dată sau în continuare) cu partidele pro-ruse, pro-dictatură, eurofobe și NATOfobe. 

Concepțiile nu atât politice, cât umane, ale acestei categorii de alegători, de cetățeni, cu care nu prea ai cum să nu interacționezi măcar o dată în viață, relevă că ei, de fapt, au o plăcere sadică să revină în R.Moldova după câteva luni sau ani de zile petrecuți în UE, și să vadă aici aceeași sărăcie lucie, oameni nevoiași și un stat fără niciun viitor. Peisajele acestea basarabene dezolante le aduc o plăcere nemaipomenită pentru “rânza lor moldovenească”, ei locuind în aceeași R.Moldova, stat lipsit de orice viitor fără ajutorul României, UE și SUA, cu mii și zeci de mii de euro câștigați în aceleași Uniunea Europeană, România și SUA. 

Cu averile agonisite, acești valeți au nesimțirea uriașă să le spună rudelor, prietenilor și tuturor celor de acasă că UE înseamnă “sărăcie”, că în curând, uite-uite această structură prosperă “se va destrăma”, va face “implozie”, sau că toți basarabenii abia așteaptă să revină în “raiul moldovenesc” din “țarcul destrăbălat și needucat european”. 

Așadar, în cazul alegerilor, NU întotdeauna este vorba despre preferințele politice ale basarabenilor, cât despre “rânza lor moldovenească”. Ei vor să o ducă bine, pe mii de euro, în statele UE, lipsindu-i prin votul lor neghiob de această posibilitate pe basarabenii de acasă. 

“Rânza moldovenească” merge și mai departe atunci când cei de acasă încearcă să afle de la respectivii indivizi despre oportunitățile de muncă din statele UE, căci da, urmează “răspunsuri” de rânză, după aceleași tipare: “nu mai avem locuri libere la companie”, “chiria este scumpă”, “nu vei face față cheltuielilor”, “mai mult de juma’ de salariu se duce pe aia-aia-aia”, “nu vei avea timp liber”, “și la Maldova se câștigă bine, trebuie doar să cauți mai bine”, adică tot felul de “argumente” neplauzibile pentru a-i convinge pe interlocutori să stea pe loc, să nu facă nimic, căci “rânza moldovanului” adoră comparațiile și diferențele. 

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.