Externe Actualitate Internă

R. Moldova, la răscruce. Țîcu subliniază cât e de necesar ca unioniștii și pro-europenii să facă front comun: "Rachetele lui Putin nu aleg în Ucraina între ucraineni, ruși și români, ci omoară totul laolaltă. Lucrul ăsta se va întâmpla și în Republica Moldova dacă noi nu ne vom consolida! Nu mai avem timp să împărțim societatea!"

R. Moldova, la răscruce. Țîcu subliniază cât e de necesar ca unioniștii și pro-europenii să facă front comun: "Rachetele lui Putin nu aleg în Ucraina între ucraineni, ruși și români, ci omoară totul laolaltă. Lucrul ăsta se va întâmpla și în Republica Moldova dacă noi nu ne vom consolida! Nu mai avem timp să împărțim societatea!"

În pragul referendumului privind integrarea europeană, unionistul Octavian Țîcu, prezidențiabil al Blocului Politic "Împreună", a adresat un apel către forțele pro-europene și unioniste de a da dovadă de unitate pentru a duce la bun sfârșit obiectivul aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Apelul a fost lansat, printre altele, în contextul războiului pe care Rusia continuă să-l poarte împotriva Ucrainei. 

"Rachetele lui Putin nu aleg în Ucraina între ruși și ucraineni, români sau găgăuzi, ci omoară totul laolaltă, iar lucrul ăsta se va întâmpla și în Republica Moldova dacă noi nu ne vom consolida. (...) Noi nu mai avem timp să împărțim societatea în unioniști și în pro-europeni, pentru că rachetele lui Putin nu aleg între pro-europeni și unioniști", a subliniat Octavian Țîcu, declarație ce poate fi interpretată și ca un avertisment în legătură cu alegerile parlamentare din 2025, al căror rezultat trebuie să fie perpetuarea unei guvernări pro-europene, singura variantă de Executiv care va avea credibilitate pe plan internațional pentru a cere sprijin în cazul în care forțele ruse rup frontul în Ucraina și avansează spre Odesa, iar ulterior spre Republica Moldova. Pe de altă parte, amintim că numeroase evaluări relevă faptul că în situația unei victorii în alegeri a forțelor pro-ruse de la Chișinău, există riscul ca Republica Moldova să fie transformată într-o bază militară de Rusia și să fie astfel atrasă în războiul contra Ucrainei. 

Nu în cele din urmă, în privința idealului Unirii cu România, Octavian Țîcu a explicat că pot fi întreprinse demersuri în acest sens inclusiv după aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. 

Declarațiile au fost făcute pe parcursul unor interviuri oferite recent pentru Nord News, respectiv pentru Cinema 1

Octavian Țîcu: Noi avem nevoie în primul rând de consolidarea forțelor pro-europene și unioniste. Noi nu mai avem timp să împărțim societatea în unioniști și în pro-europeni, pentru că rachetele lui Putin nu aleg între pro-europeni și unioniști. Așa cum omoară unul după altul ruși, ucraineni, români, unguri ș.a.m.d. în Ucraina, la fel va fi și în Republica Moldova. 

Moderatoare: Dumneavoastră sunteți gata să renunțați la ideea dumneavoastră de unionism și să mergeți mergeți pentru ideea de integrare europeană fără unionism? 

Octavian Țîcu: Aici sunt 2 nuanțe care trebuie înțelese. Deci există o idee spirituală, intelectuală de unionism, pe care nimeni nu poate să ne-o ia pentru că este un ideal măreț. Unitatea românilor se poate realiza și în cadrul Uniunii Europene prin 2 state românești care să decidă în interiorul UE ce vor să facă mai departe. Lucrul acesta l-am spus foarte clar. Iar al doilea aspect e chestiunea politică legată de această simbioză euro-unionistă. Ea este mai mult decât necesară. E și un mesaj care vine clar de la București legat de integrarea europeană a Republicii Moldova. Este un mesaj care vine de la Bruxelles și de la Washington legat de necesitatea de a integra Republica Moldova în Uniunea Europeană. Și este o necesitate dictată de acest război hibrid, pe care Rusia îl poartă împotriva noastră. Dacă nu vom ști să ne unim acum eforturile, va fi prea târziu. Iar războiul din Ucraina ne arată că varianta este doar o societate consolidată, unită în jurul unui ideal intitulat la ora actuală integrarea europeană. Din punctul ăsta de vedere, această concentrare de forțe și de idealuri ne va ajuta să depășim acest moment critic al situației în care noi ne aflăm. (sursa: interviul acordat pentru Nord News)

Moderatoare: Spuneați că vreți să salvați parcursul european. E în pericol? Ce vă face să credeți că este în pericol? 

Octavian Țîcu: Evident că e în pericol. Prima acuzație era că am fragmenta votul pro-european și am lovi în traseul pro-european, dar eu n-am participat în alegerile din 2023, iar PAS a luat 30% din voturi, deci de la scorul din 2020-2021, când au avut 60% sau, să spunem, 50%, au ajuns la 30%. E clar că 20% din votul pro-european a fost pur și simplu pulverizat. Diferite partide filoruse și oligarhice și-au făcut treaba și în cele din urmă au reușit să-și adjudece scoruri în campanie. Prin urmare, este clar că noi avem nevoie de consolidarea votului pro-european. (...) Pericolul cel mai mare pentru noi în aceste alegeri constă în revenirea forțelor filoruse și oligarhice. Mai există și pericolul unei guvernări hibride între aceste forțe și forțele pro-europene, cum a fost în 2019. (...) Invit toți cetățenii Republicii Moldova să regândească felul lor de a vedea politica și liderii politici, să învețe ceva din război. Rachetele lui Putin nu aleg în Ucraina între ruși și ucraineni, români sau găgăuzi, ci omoară totul laolaltă, iar lucrul ăsta se va întâmpla și în Republica Moldova dacă noi nu ne vom consolida. 

Moderatoare: Spuneați că oamenii vă percep, în proporție de 60%, ca fiind unionist. Ați renunțat astăzi în totalitate la ideologia pe care ați promovat-o în toți acești ani? 

Octavian Țîcu: Noi nu renunțăm, ci facem un pas spre compromis. Eu sunt unionist pentru că asta este condiția mea istorică. Orice istoric este român și unionist, pentru că nu există altă istorie. (...) Noi o să avem această dezbatere și în Uniunea Europeană. Ea nu se va termina odată cu integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană. Noi și acolo vom dezbate dacă avem nevoie de două state românești sau de unul singur. Dar în prezent ceea ce contează e consolidarea acestei societăți și consolidarea se poate face măcar pe această dimensiune a reconciliere între unioniști și pro-europeni, să mergem ca o unitate sigură, compactă în această campanie și să vedem în ce măsură reușim să-i convingem pe cetățenii Republicii Moldova. (sursa: interviul acordat pentru Cinema 1)

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.