Actualitate Internă Cap de pod

Cristian Hrițuc, către basarabeni: "În UE sunt bani și pace, iar dincolo, în Rusia, aveți sânge și promisiuni. De ce să votezi 'Nu' la referendum? Să te sabotezi singur, să-ți tai craca de sub picioare?!"

Cristian Hrițuc, către basarabeni: "În UE sunt bani și pace, iar dincolo, în Rusia, aveți sânge și promisiuni. De ce să votezi 'Nu' la referendum? Să te sabotezi singur, să-ți tai craca de sub picioare?!"

Basarabenii care votează pe 20 octombrie împotriva integrării Republicii Moldova în Uniunea Europeană își taie singuri craca de sub picioare, a avertizat Cristian Hrițuc, consultant politic cu experiență în campaniile electorale din ambele state românești și fost consilier prezidențial în administrația de la Cotroceni. 

Apropierea de Uniunea Europeană înseamnă "bani și pace". În schimb, apropierea de Rusia implică "sânge și promisiuni sau bani dați pe sub mână nu pentru grădinițe, de exemplu, ci pentru un actor politic" precum gruparea criminală Șor, a subliniat Hrițuc. 

Pe de altă parte, fostul consilier prezidențial și-a exprimat certitudinea că referendumul va fi un succes pentru forțele pro-europene. 

Afirmațiile au fost făcute de Cristian Hrițuc pe parcursul unui interviu acordat recent publicației Deschide.md

"Eu sunt sigur că acest referendum va trece și sunt sigur că există în societate oameni care vor reuși să treacă peste toate asperitățile și să voteze la referendum pentru continuarea acestui drum spre Uniunea Europeană. Indiferent de supărări, indiferent de faptul că se trăiește mai greu, indiferent că au fost multe promisiuni neonorate de PAS, moldoveanul trebuie să aibă în acest moment rațiunea clară și trebuie să zică: un vot împotrivă înseamnă, de fapt, că își dă el un vot împotrivă. Un vot împotrivă la referendum înseamnă, să-mi scuzați expresia mai puțin formală, că ai călcat pe greblă. Fiecare moldovean care votează împotrivă calcă pe greblă. De ce? Vrei să rămâi în postura în care atâția ani ai fost între est și vest? În ultima vreme Moldova s-a desprins (de Rusia - n.red.). Se vede în toate cercetările că moldovenii vor mai mult spre UE. Au avut pașaport românesc, au ieșit, au văzut diferențele. Nu se mai duc moldovenii în număr așa de mare să muncească la Moscova, ci se duc în Vest. Și în cazul produselor moldovenești s-a schimbat balanța. Deci de ce să votezi împotriva viitorului tău? Asta e întrebarea. Poate să-ți asigure Rusia un viitor? E clar, va exista o minoritate, de 16-20%, care trăiesc cu mama Rusie în inimă și în suflet și aceia nu sunt votanți, dar ne uităm că și populația s-a schimbat, iar mulți au văzut ce înseamnă Uniunea Europeană. Revenind, de ce să votezi «Nu» la referendum? Să te sabotezi singur, să-ți tai craca de sub picioare?! Pentru ce? Este clar că acolo sunt bani și pace, iar dincolo ai sânge și promisiuni sau bani dați pe sub mână nu pentru grădinițe, de exemplu, ci pentru un actor politic", a punctat consultantul politic. 

Întrebat totuși ce ar presupune un eșec al referendumului, Cristian Hrițuc a explicat că puterile occidentale ar primi un puternic semnal negativ care va genera semne de întrebare precum: ar mai trebui sprijinită financiar Republica Moldova? 

"Pentru București nu ar fi dramatic. Pentru restul cancelariilor străine ar fi un semnal de alarmă negativ: «De ce investim bani în Moldova? De ce încercăm să o aducem în familia noastră dacă ei nu ne vor? Adică eu încerc să te trag la suprafață să nu te îneci și tu mă împingi și vrei să te duci să te îneci? Ok, du-te și îneacă-te!»", a conchis consultantul politic. 

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.