Actualitate Internă Cap de pod

Rusia, pe punctul de a PIERDE războiul hibrid purtat contra R.Moldova! Explicațiile expertului Cristian Hrițuc, care trece în revistă o serie de evenimente-cheie ce s-au petrecut în ultimele două săptămâni. Ajutorul financiar colosal anunțat de UE pentru dezvoltarea Republicii Moldova

Rusia, pe punctul de a PIERDE războiul hibrid purtat contra R.Moldova! Explicațiile expertului Cristian Hrițuc, care trece în revistă o serie de evenimente-cheie ce s-au petrecut în ultimele două săptămâni. Ajutorul financiar colosal anunțat de UE pentru dezvoltarea Republicii Moldova

Rusia nu excelează nici măcar în ceea ce privește războiul hibrid pe care îl poartă contra Republicii Moldova, a subliniat consultantul politic Cristian Hrițuc, care a explicat în acest context că investițiile făcute de Uniunea Europeană și România anihilează instrumentarul hibrid moscovit. Chiar astăzi, Uniunea Europeană a anunțat că va investi 1.8 miliarde de euro în economia R. Moldova în următorii trei ani.

"Acum două săptămâni, când am realizat un podcast cu Tudor Ward Ionita, la Dialog deschis, am spus că Moldova nu este singură, nici în războiul hibrid împotriva rușilor și nici în războiul împotriva sărăciei.  

Ce s-a întâmplat în ultimele săptămâni: pe frontul invizibil al războiului hibrid, tocmai ce a mai fost destructurată o rețea de cumpărare de voturi.

România a adus microbuze pentru copiii de la sate și a donat 100 000 de cărți în limba română.

Ursula a anunțat azi un ajutor de 1.8 miliarde pentru Moldova.

E o luptă grea. Moscova-Șor 15 milioane în ultimele luni pentru propagandă. UE 2 miliarde.

Ce trebuie să înțeleagă politicienii pro-ruși din Moldova?

Așa cum economia Rusiei nu poate ține pasul cu economia UE sau a SUA, cu cea a statelor din Lumea Liberă, nici în războiul hibrid nu poți ține pasul. Degeaba faci rost de fonduri pentru cumpărat voturi, că rămâi fără ei.

Moldovenii pot vedea și singuri avantajele jocului în echipă cu UE. Bani la buget-versus bani pentru o grupare de strâns voturi. Da, cei din diasporă mai mult decât cei rămași acasă", a punctat Cristian Hrițuc într-o postare publicată în data de 10 octombrie pe Facebook. 

Redăm în cele ce urmează ceea ce a precizat Hrițuc, în urmă cu două săptămâni, pe parcursul podcastului "Dialog Deschis", realizat de publicația Deschide.md

Moderator: Între timp, Rusia își continuă eforturile de a ne deraia de pe acest parcurs european și a ne întoarce în sărăcia și corupția în care ne-am aflat în ultimele mai bine de 3 decenii. În vară, chiar șeful Inspectoratului General de Poliție, Viorel Cernăuțeanu, vorbea despre faptul că Rusia alocă în jur de 2 milioane de dolari lunar pentru activitatea grupării criminale Șor. Este o sumă uriașă pentru Republica Moldova. Credeți că va face această sumă diferența la alegerile și referendumul din 20 octombrie? 

Hrițuc: Aș începe să vă spun că nu trebuie să uităm că jocul Rusiei a fost permanent. Și în anii trecuți aducea politehnologi - cum le place lor să spună, duceau liderii PSRM la Moscova cu avionul, acordau și înainte finanțare. Aduc aminte că acum câțiva ani a fost prins un angajat al ambasadei cu geanta Diplomat cu bani care probabil erau tot pentru ajutorarea PSRM-ului la vremea aceea. Normal că Rusia va continua cu tacticile astea. E mai simplu pentru ei să dea 2 milioane pentru un partid decât să dea câteva sute de milioane precum Uniunea Europeană unei țări pentru ca banii aceia să ajungă la populație sau în dezvoltarea unui sector industrial ori a agriculturii.

Moderator: Sau așa cum România a acordat 100 de milioane, iar pe lângă asta sunt grădinițe renovate, autobuze școlare ș.a.m.d.

Hrițuc: Decât să faci 10 grădinițe, mai bine dai la Șor niște bani în valiză. Acum din ce circulă ca informații, pot să spun că mulți bani care se duc către Șor nu se mai duc total spre partea de campanie, căci mulți din ei îi mai opresc oamenii de acolo. Adică s-au învățat și ei și urmează modelul șefului, adică mai fură și ei din banii care vin. Dar eu nu cred că va schimba semnificativ rezultatul referendumului (privind integrarea europeană a Republicii Moldova - n.red). Tacticile acestea au mai fost folosite, dar, iată, Maia Sandu a câștigat alegerile data trecută, când era aceeași joacă. Acum doar se scot mai mult la iveală (practicile rusești - n.red.).

Moderator: Pe lângă acoliții lui Șor, Rusia mai are în Republica Moldova și așa zisa coloană a 5-a formată din angajați ai structurilor de forță, funcționari de stat, judecători, procurori, preoți. Am văzut acele pelerinaje organizate în Rusia. Cum vi se par eforturile de deconspirare a acestora? Are Chișinăul capacitatea să lupte împotriva acestei mașinării rusești? 

Hrițuc: Chișinăul nu are capacitatea să lupte singur, dar Chișinăul nu luptă singur. Se face schimb de informații între țări. Chișinăul nu e în lupta asta cu coloana a 5-a singur, de capul lui și lăsat să se descurce. Așa cum și Ucraina a primit informații la timp și se știa că va începe războiul, la fel și Chișinăul are ajutor de la toți partenerii în cazul a tot ce înseamnă faptă ilegală, comisă și îndreptată împotriva siguranței și securității Republicii Moldova. Ce se întâmplă cu jocul acesta, cu coloana a 5-a și destabilizarea Republicii Moldova e un joc până la urmă în care este vizată siguranța și securitatea națională. Hai să ne uităm în istorie. Coloana a 5-a aș zice că înainte era mai mare. Ea se diminuează. Pe de altă parte, într-adevăr, s-au schimbat vremurile. Dacă înainte coloana a 5-a a funcționat pe tipar, ca să zic așa, și a funcționat mult mai greu, acum a apărut internetul, informația circulă mult mai rapid, este foarte ușor să îți faci un cont fals și să trollezi. Am văzut ce înseamnă fabrica de troli din Sankt Petersburg. Se văd tiparele, se văd clișeele, se pot depista ușor actorii. România a început foarte mult pe partea asta de online să observe tipare de coloana a 5-a și să le scoată din joc. Deci nu aș fi pesimist. Repet, poate părea un război inegal pentru foarte mulți, care să zică "mama Rusia e o putere". Așa, și?! Moldova nu e singură. Sunt parteneri care ajută. 

Moderator: Ați spus că această coloană a 5-a s-a diminuat în ultima perioadă, dar nu credeți că există o întreagă rețea de, să spunem așa, agenți latenți, care în următoarea perioadă ar putea să fie și ei activați? Și vreau să vă întreb dacă vă așteptați la posibile destabilizări sau chiar violențe în preajma sau după alegerile din 20 octombrie?

Hrițuc: Hai să ne uităm un pic la momentele fierbinți din trecut, când s-a încercat și în Transnistria, s-a mai aruncat o grenadă, s-au mai încercat niște provocări acolo. Hai să ne aducem aminte protestele lui Șor de acum 2 ani. Până la urmă a existat capacitatea instituțiilor statului să demonteze, să dezumfle (aceste operațiuni rusești - n .red.). Nu exclud că vor putea fi făcute provocări, nu exclud că s-ar putea inflama spiritele, dar cred că există capacitatea de a anihila încercările vădit ostile și care nu sunt în cadrul constituțional. 

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.