Elevii Liceului "Ştefan cel Mare și Sfînt" din Grigoriopol (oraș controlat de separatiștii de la Tiraspol) sunt nevoiți să parcurgă zilnic zeci de kilometri pentru a-și desfășura studiile în Doroțcaia, sat aflat sub controlul guvernării de la Chișinău. Liceul a fost evacuat din Grigoriopol în anul 2002, atunci când administraţia oraşului a cerut şcolii să accepte predarea în "limba moldovenească" cu alfabet chirilic şi să se subordoneze Ministerului Educaţiei de la Tiraspol. Pentru că o bună parte dintre profesori, părinţi şi elevi s-au opus, liceul a fost nevoit să părăsească oraşul Grigoriopol.
Acum, în preajma referendumului din 20 octombrie privind integrarea europeană a Republicii Moldova, elevii întrevăd o licărire de speranță pentru un viitor mai bun, mai luminos, aderarea la Uniunea Europeană devenind pentru ei un veritabil ideal.
Jurnaliștii Viorica Tătaru și Andrei Captarenco au realizat recent un reportaj în incinta Liceului "Ştefan cel Mare și Sfînt", pe parcursul căruia mai mulți elevi au dat dovadă de un curaj deosebit, vorbind despre idealul integrării europene și criticând forțele politice care vor să țină Republica Moldova în sărăcie.
Redăm afirmațiile acestora:
- Cei care sunt contra intrării în Uniunea Europeană nu vor să facă un viitor bun pentru următoarele generații. Ei vor să fie așa cum înainte au fost, deoarece mentalitatea lor sovietică le spune mereu că: "Înainte era mai bine, în URSS era cu mult mai bine, erau prețurile mai mici, politica mai bună".
- Ei nu vor să intrăm într-o țară mai bună, să ne ducem să facem studii în Europa. Ei vor să mă întoarcă unde eu am învățat, să mă întoarcă înapoi.
- La noi în Transnistria oamenii sunt mai închiși, dar în țările europene pe care eu le-am vizitat oamenii chiar sunt foarte deschiși. Ei nu au teamă să-și împărtășească experiențele. Mi-ar plăcea și la noi să fie ca în Europa, fiindcă asta este minunat. Fiecare va avea oportunitatea de a studia ceea ce dorește, să nu fie influențat de nimeni, să fie mai liber în exprimare. Toți vor fi egali și îmi pare că mai fericiți.
Vedeți video: