Actualitate Internă

Cu aspirații pretins ”pro-europene”, dar cu apucături rusești: mai mulți concurenți electorali au lansat o serie de atacuri asupra presei și jurnaliștilor în perioada campaniei electorale din Basarabia

Cu aspirații pretins ”pro-europene”, dar cu apucături rusești: mai mulți concurenți electorali au lansat o serie de atacuri asupra presei și jurnaliștilor în perioada campaniei electorale din Basarabia

Deși aspiră, sau pretind că aspiră la valorile Uniunii Europene, acolo unde libertatea de exprimare, un drept vital atunci când vorbim de presă și jurnaliști, stă în capul mesei, unii concurenți electorali din R. Moldova se comportă, în realitate, rusește, adică intimidant și agresivi față de cei a căror datorie este să informeze opinia publică.

Cum este normal și absolut firesc într-o democrație, jurnaliștii informează societatea, rămân echidistanți și în campaniile electorale se exprimă critic față toți politicienii/concurenții electorali, în special față de cei care debitează enormități de-a dreptul fantasmagorice, având de fapt, alte obiective, printre care suprimarea democrației, limitarea libertății de exprimare, justificarea genocidului și terorismului în lume, precum războiul de agresiune al Rusiei în Ucraina etc. 

Organizațiile neguvernamentale de media au condamnat comportamentul deplasat al unor concurenți electorali. Într-o declarație publică, se arată că unii candidați la funcția de președinte “au admis etichetarea jignitoare a jurnaliștilor, au exprimat injurii și au lansat campanii de discreditare a unor instituții mass-media”. (detalii AICI)

“Constatăm, cu regret, perpetuarea practicilor de denigrare și intimidare a reprezentanțelor presei, fenomen care a luat amploare pe durata campaniei electorale. Statul garantează apărarea onoarei, demnității și reputației profesionale a jurnalistului și sancționează orice formă de intimidare a jurnaliștilor. Cerem tuturor concurenților electorali să se abțină de la răspândirea dezinformării, discursului de ură și exprimărilor sexiste, precum și să adopte un limbaj și comportament decent în raport cu reprezentanții mass-mediei”, se arată într-o declarație a Centrului pentru Jurnalism Independent. 

Declarația a fost semnată de către Centrul pentru Jurnalism Independent, Asociația Jurnaliștilor de Mediu și Turism Ecologic, Asociația Presei Electronice, Asociația Presei Independente, Centrul „Acces-Info”, Asociația Media-Guard și Comitetul pentru Libertatea Presei, scrie agora.md. (detalii AICI)

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.